Până la sfârşitul lunii martie, Galeriile Municipiului Iaşi, amplasate în Pasajul de la Hala Centrală, găzduiesc expoziţia de pictură a artistului plastic Bogdan Tzigan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Arad.
Intitulată “Despre ghiavolii noştri şi a lor unelte”, expoziţia are la bază o temă vizând simbolurile arhetipale şi miturile reale sau imaginate din spatele măştilor rituale folosite la europeni. Aceste măşti, imortalizate pe pânză , s-au născut din necesitatea omului de a face faţă cumva forţelor naturii, care puteau deveni nimicitoare. Umanizându-le, oamenii şi-au imaginat zei sau demoni care puteau să le controleze iar din necesitatea de a comunica cu aceştia, pentru a îi îmbuna sau pentru a speria demonii răuvoitori, au creat măşti care să le confere un statut suprauman, cu un rol binedefinit în ritual.
“Fascinant este paradoxul de a crea demoni pentru a alunga demonii. Prin acest spirit ludic umanitatea dă dovadă încă o dată de o forţă de luptă pentru supravieţuire incredibilă, capabilă să lupte până la ultima suflare chiar şi cu cei mai fioroşi diavoli, reali sau imaginari. Desigur, este vorba şi de o proiecţie a demonilor noştri interiori, dar poate reprezenta în acelaşi timp şi o formă de purificare, de exorcizare a acestora”, a precizat criticul de artă Felicia Acsinte, care a vernisat expoziţia ce îl are ca şi curator pe pictorul ieşean Eugen Mircea. Spicuind din activitatea pictorului Bogdan Tzigan, amintim expoziţiile personale organizate la Luxenburg, Viena, Arad, Iaşi, Timişoara, Cluj Napoca, Alba Iulia şi de 3 ori la Amiens, precum şi simpozioanele de pictură organizate în Delta Dunării, la Arad, Aiud şi Blaj, la care artistul plastic arădean a participat ca şi invitat. Lucrări ale acestuia sunt expuse pe simeze la Galeriile de Artă Municipale, dar pot fi descoperite şi pe site-ul personal al artistului, la adresa http://www.bogdantigan.com/.