Drama unui artist

A crescut la orfelinat, însă greutăţile vieţii nu l-au împiedicat să-şi urmeze visul. De-a lungul timpului, Marius Florescu a avut expoziții în țară și peste hotare. Fotografiile lui au fost expuse chiar şi la Muzeul Luvru, iar multe dintre lucrările sale au fost cumpărate de artiști internaționali. Acum, fotograful Marius Florescu riscă să rămână pe drumuri.

0
1654

Marius FlorescuDe fotograful Marius Florescu a auzit o lume întreagă iar specialiștii din domeniul fotografiei spun că lucrările sale sunt o adevărată operă de artă. Deși a avut o copilărie nu tocmai fericită, fiind abandonat încă de mic de către mama sa la un orfelinat din Piatra Neamț, artistul a continuat să lupte pentru visul și pasiunea sa: fotografia. De-a lungul timpului, Marius Florescu a avut expoziții în țară și peste hotare, iar cea mai importantă este cea de la Muzeul Luvru. Multe dintre lucrările sale au fost cumpărate de artiști internaționali.

Vrea un acoperiş deasupra capului

Din păcate, destinul acestui artist nu este unul plin de realizări. De mai mulți ani, acesta locuiește într-unul dintre căminele studențești și, în curând, va fi evacuat. Singura speranță pe care o mai are fotograful e ca autoritățile locale să îl poată ajută să își găsească o locuință și să își poată duce la îndeplinire visele.

„Am depus dosarul pentru o locuință socială și pentru cea ANL în anul 2007. De atunci aștept. Sper ca domnul primar Mihai Chirica împreună cu colegii dumnealui să găsească o soluție și pentru mine. M-ar mulțumi și o căbănuță la Ciric cu cele necesare. E tot ceea ce am nevoie pentru a putea continua proiectele mele de viitor. Nu am pretenția să fie nu știu ce casă. Mie mi-ar plăcea acolo. E natură, muza frumosului, ar fi ceva fenomenal”, a spus Marius Florescu.

Artistul suferă și de maladia Wilson, o afecțiune gravă care nu are tratament în România și din cauza ei nu poate avea un loc de muncă care să îi asigure un venit constant.

„Nu mi-aș putea permite o chirie în Iași. Aici, chiriile sunt foarte mari și variază între 120 de euro și 300 de euro. Eu acești bani nu îi am. Banii mei merg în mare parte pe tratamentul bolii Wilson și nu-mi permit să plătesc o asemenea sumă lunar. Tratamentul de aici din România este de 250 de lei. Nu este mare. Dar unul eficient, din Germania, ajunge la 7.000 de euro. Banii aceștia nu știu dacă îi voi avea vreodată, a spus fotograful.

 

Îl vrea străinătatea

În prezent, Marius Florescu merge în mai multe orașe din țară cu expoziția Fețe în umbră. Va fi la Timișoara, apoi la Cluj și în final la Viena.

„Eu sunt acum în plin turneu foto, Fețe din umbră și în același timp încerc să predau un curs de fotografie unui centru de plasament din județul Iași, un curs care mi-a fost pus la dispoziție prin Direcția pentru Protecția Copilului. Sunt fericit că am reușit să obțin aprobarea necesară pentru a putea preda acest curs”, mărturiseşte artistul.

Ca și proiecte de viitor, prioritare pentru artist sunt cursul de fotografie care va fi predat unor copii din cadrul centrelor de plasament din Iași și găsirea unei locuințe.

„Va fi un curs unic, un curs interactiv pentru acești tineri. Doresc să ofer un exemplu de a încerca să se focuseze pe artă și să dezvolte abilitățile necesare privind fotografia. Pentru mine este foarte important și turneul Fețe din umbră. Am depus toate formalitățile necesare pentru a avea expoziții în cele mai importante orașe din țară. Este prima dată când deschid o expoziție foto la Timișoara și mă bucur că cei de acolo m-au primit cu brațele deschise. De acolo voi merge la Cluj iar mai apoi la Viena. La Viena sunt extrem de încântat pentru că am reușit să obțin un câștig și sunt sigur că va fi o experiență plăcută”, a completat artistul.

Având mai multe expoziții în Germania, Franța, America, fotograful a primit propunerea de a se muta pentru a avea un viitor mai bun. Deocamdată, vrea să își continue proiectele din România dar speră ca expoziția din Viena să îi poată oferi șansa vieții lui.

„Am primit propunerea de a mă muta în America dar sunt multe aspecte care nu-mi plac acolo deci prefer să rămân în Europa. Cred că aici ai o altă siguranță. Dacă mi se va propune să mă mut la Viena, o voi face fără doar și poate. Ar fi șansa mea. Dacă aș ajunge la Viena, aș putea să excelez foarte mult și datorită mentalității. Contează foarte mult mentalitatea, pentru că deschiderea ar fi foarte mare, altfel percepută. La noi încă mai durează”, ne-a mărturisit Marius Florescu.

Se pare că optimismul este singurul lucru care i-a mai rămas artistului.

„Am avut mai multe momente în care mi-am pierdut speranța dar am un caracter puternic și am știu că doar fiind optimist voi reuși. Sper că va răsări soarele pe strada mea…”, a conchis Florescu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments