Eveniment istoric: vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc la Iaşi

0
210

Peste 150.000 de pelerini, cinci kilometri de garduri de protecţie, 150 de jurnalişti acreditaţi, 30 de ecrane de mari dimensiuni montate în diverse puncte ale oraşului, o scenă concepută special – sunt doar câteva dintre reperele organizatorice ale vizitei istorice pe care Papa Francisc o va face la Iaşi în după – amiaza zilei de 1 iunie 2019.

Precizări despre prezenţa suveranului pontif la Iaşi au fost făcute marţi, 26 martie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Catedrala Romano – Catolică de către PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, coordonatorul comisiei locale de organizare, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, pr. Daniel Iacobuţ, responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice la nivel diecezan, şi pr. Adrian Blăjuţă, responsabil de relația cu mass-media la nivel diecezan.

„Va fi cea mai mare adunare publică pe care Iaşul a organizat-o vreodată. De altfel, imediat după publicarea programului precis al vizitei Papei Francisc în România, am intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte organizarea. Va fi un moment care va intra în istoria Iaşului, cu efecte deosebite şi în planul vizibilităţii oraşului. Deja şi-au anunţat prezenţa cele mai mari trusturi de presă din lume. Sanctitatea Sa va fi prezent cel puţin într-o dublă ipostază: cea de preşedinte de stat, al Vaticanului, şi calitatea de conducător al celei mai mari organizații de cult din lume, cu circa 1.3 miliarde de credincioşi catolici”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Vizită de nivel înalt

Edilul – şef al Iaşului a explicat că măsurile organizatorice vor fi extreme, întrucât, din punct de vedere al securităţii, vizita Sanctităţii Sale se află la nivelul prezenţei unor demnitari de talia preşedinţilor SUA sau Rusiei. Pe lângă faptul că oraşul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare, cu însemnele a cel puţin patru instituţii: România, statul Vatican, Episcopia Romano – Catolică şi Primăria Municipiului Iaşi, mobilizarea de resurse logistice va fi uriaşă.

„Va trebui să acordăm o atenţie deoesebită tuturor celor care vor veni să vadă acest eveniment. Pelerinii vor fi pentru noi principala preocupare. Numărul lor va fi de ordinul zecilor de mii. Şi-au anunţat prezenţa credincioşi din toate parohiile din regiunea Moldovei, dar vom avea şi pelerini din Republica Moldova. Fiecare dintre ei va fi tratat cu maximă atenţie, asigurându-i-se condiţii de siguranţă atât la venirea în Iaşi, cât şi la plecarea din oraş. De altfel, Iaşul va deveni un oraş foarte restricţionat din punct de vedere a accesibilităţii curente. Zona centrală va fi închisă în totalitate în ziua de 1 iunie, iar transportul public fiind reorganizat. Vom rezerva anumite bulevarde pentru a asigura locuri de parcare pentru cei care vor veni în grupuri organizate de autocare sau maşini particulare. De asemenea, vor fi amenajate culoare speciale care să asigure accesul dinspre Gară spre Palatul Culturii, dar şi culoare de defluire care, de multe ori, sunt mai importante decât cele de acces”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Măsuri extreme de securitate

Elementele de siguranţă din timpul vizitei papale vor fi dintre cele mai stricte. Fiecare participant care se va apropia de o zonă de risc faţă de prezenţa Sfântului Părinte va fi trecut printr-un filtru. În acele zone nu se va putea intra cu obiecte contondente, umbrele, sticle cu lichide şi altele.

„Vom asigura tot ceea ce este nevoie, în aşa fel încât lumea să găsească şi apă, şi mâncare, şi să se poată proteja de ploaie. În centrul oraşului, în preajma scenei din faţa Palatului Culturii, vor fi opt sectoare în care se vor afla pelerinii, acestea fiind dotate cu puncte de prim ajutor, grupuri sanitare, voluntari”, a dat asigurări şeful municipalităţii.

Toate forţele de pază şi protecţie vor fi mobilizate la vizita Sanctităţii Sale, urmând a fi montaţi 5 kilometri de garduri de protecţie, lucru unic în România.

Scenă concepută special pentru Papa Francisc

O importanţă deosebită va fi acordată scenei de pe Papa Francisc va susține o cuvântare, aceasta urmând să fie amplasată în faţa statuii lui Ştefan cel Mare din Piaţa Palatului Culturii. Ansamblul scenic va avea o lăţime de circa 50 de metri, cu o deschidere de 18 metri şi o adâncime de 9 metri. În centrul său se va afla Sfântul Părinte, împreună cu invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului „Să mergem împreună”. În faţa scenei vor fi scaunele pe care vor sta parte dintre invitaţi.

Scena va contura profilul Palatului Culturii, fiind concepută de arhitectul ieşean Mihai Codreanu. O altă platformă, aflată în apropiere, va fi rezervată presei, estimându-se acreditarea a 150 de jurnalişti. De altfel, într-o aripă a Palatului Culturii va fi amenajat un Centru de presă.

„Tot ceea ce ne dorim să se întâmple este o vizibilitate pe care Iaşul şi România să o ofere prin elemente de identitate unice. Şi Papamobilul va fi o maşină românească, grupul Dacia – Renault lucrând deja la cele două vehicule pe care le va utiliza Papa în România”, a declarat primarul Iaşului.

Fluenţă şi vizibilitate

Pentru a diminua presiunea publicului în zona centrală, organizatorii vor amenaja în zonele de cartier spaţii speciale de vizionare a vizitei Papei Francisc, unde vor fi montate circa 30 de ecrane video de mari dimensiuni.

Afluenţa masivă de autocare şi maşini va duce la închiderea în totalitate a celor două Splaiuri. Pentru a asigura un transport public cât mai fluent, numărul autobuzelor CTP va fi suplimentat cu 32 de unităţi.

O altă măsură organizatorică include amenajarea unei zone de camping la marginea Iaşului. Pentru a asigura o bună promovare a vizitei papale, vor fi amplasate puncte de informare în exteriorul oraşului, precun şi în localităţile Moldovei.

Dimensiunea religioasă a vizitei papale

La rândul său, PS Petru Gherghel, Episcopul Romano – Catolic de Iaşi, a subliniat importanţa pastorală a vizitei Papei Francisc la Iaşi.

„Am avut o mare satisfacţie când Sfântul Părinte mi-a spus de mai multe ori că doreşte să viziteze România. Iată că acest dor al nostru este pe cale să se desăvârşească, să se împlinească. Papa Francisc este un charismatic, un adevărat om al lui Dumnezeu prin tot ceea ce face. E un Papă care se îndreaptă spre periferii, care-i îmbrăţişează pe toţi. Aşa vine şi la noi, cu acel slogan «Să mergem împreună». Vă doresc să transmiteţi un asemenea mesaj tuturor celor care vor participa la această epocală vizită. Este un vis al nostru, al tuturor, pentru a ne bucura împreună cu păstorul bisericii noastre, nu numai cei din Biserica Catolică, ci toţi credincioşii, tot poporul nostru. Toţi sub umbrela Maicii Domnului, care este pentru toţi aceeaşi şi care stă în mijlocul grădinii noastre, Grădina Maicii Domnului, aşa cum Papa Ioan Paul al II – lea a supranumit România”, a spus PS Petru Gherghel.

Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc la Iaşi este organizată de Administraţia Prezidenţială, Episcopia Romano – Catolică şi partenerii locali, Dieceza de Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi.

Programul călătoriei apostolice pe care Papa Francisc o va face în România a fost detaliat luni, 25 martie, într-un comunicat de presă emis de Vatican. După ceremoniile care vor avea loc la Bucureşti şi Şumuleu – Ciuc, Sanctitatea Sa este aşteptat la Iaşi în după – amiaza zilei de 1 iunie, urmând să participe la două evenimente importante: vizita la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” programată la ora 17.25, urmată apoi de întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile, la care se adaugă un discurs ţinut în Piaţa Palatului Culturii. Vizita Sfântului Părinte la Iaşi se va încheia în jurul orei 19.00.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments