Fără asistență socială la comune

Patru comune din județul Iași nu au asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar. Aparent lipsite de importanță, aceste persoane au un rol deosebit de important pentru comunitățile din mediul rural.

0
440

Asistența socială este un sector despre care se vorbește mult dar care nu are suficient de mulți specialiști angajați în câmpul muncii. Patru comune din județul Iași nu au asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar. Aparent lipsite de importanță, aceste persoane au un rol deosebit de important pentru comunitățile din mediul rural, unde accesul la educație sau servicii sociale este limitat. Situația a fost pentru prima dată scoasă în evidență în Masterplanul în Sănătate, un proiect elaborat de către Guvernul României, care prevede anumite schimbări din sistemul medical și social. Vorbim despre comunele Sirețel, Mogoșești – Iași, Dumești și Costuleni, primării care nu au angajați asistenți sociali, asistenți medicali sau consilieri școlari. Dacă în unele primării există mai mulți angajați pe aceste posturi, cele patru comune funcționează de ani buni fără. Munca unui lucrător social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situația lor socială sau de viața personală.

 

Absolvenţi avem, dar nu profesează

Statisticile arată că 70% din comunele din România nu au asistenți sociali, acei oameni care se ocupă de cazurile sociale din comunități. Chiar dacă 40.000 de absolvenți ies anual de pe băncile Facultății de Asistență Socială, prea puțini dintre ei profesează. Unii îl consideră un domeniu prea puțin ofertant, iar cei care vor să profeseze, nu au locuri pentru că posturile din primării sunt blocate. Conform legislației, asistentul social se ocupă în principal cu recuperarea și integrarea psiho-socială și profesională a persoanelor cu probleme speciale: deficiențe psihice sau fizice, comportament antisocial, probleme sociale diverse. Mai mult, acesta desfășoară o activitate complexă și variată: analizează influența factorilor sociali asupra stării de sănătate mentală și a comportamentului uman, colaborează cu instituții care au obiective similare.

 

Situația în comunele îndepărtate este îngrijorătoare

Doar un singur primar a putut fi contactat telefonic din cele patru comune care nu au asistent medical, social și consilier școlar, pentru a vedea care sunt cauzele pentru care nu au disponibile aceste posturi.

“Schema este blocată. Am mai înființat un post de asistent medical și atât avem, dar încă nu este angajat. Postul de asistent școlar ar trebui să se ocupe pentru că are buget separat”, a declarat Ștefan Maftei, primarul comunei Mogoșești – Iași.

La Primăria din Tomești, lucrurile stau complet diferit. Acolo își desfășoară activitatea trei asistenți sociali care abia fac față numărului mare de solicitări din partea oamenilor.

“Sunt de făcut anchete sociale, divorțuri, copii cu părinți care pleacă în străinătate, tutori, tot felul de probleme, familii care au membrii familiei în spitale, cine poate să le facă? Doar asistenții sociali. Avem un centru de zi unde avem 25 de copii instituționalizați acolo, trebuie să le dăm de mâncare, îi pregătim pentru școală, copii care provin din familii nevoiașe. Avem oameni care au nevoie de ajutor social în cazul unui deces în familie și trebuie făcută o anumită dovadă, aprobat în Consiliul Local pentru că așa spune legea. Ei se ocupă și de elevii care nu frecventează școală, trimit adrese acasă. Sunt foarte multe probleme de care asistenții sociali se ocupă la noi în comună”, a spus Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Din păcate, asistenții sociali din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Iași cu greu se pot deplasa în teritoriu.

“Asistentul social dintr-o comună se ocupă de tot ceea ce înseamnă social într-o comună. Atât a copiilor cât și a persoanelor cu handicap. În orice primărie ar trebui să fie un serviciu social organizat în funcție de numărul de locuitori, doi, trei fiecare cu atribuțiile lui. Atât prevede legea 272 care se ocupă de protecția copilului cât și de legea asistenței sociale, ajutoarele pentru persoanele cu handicap”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași.

 

Accesul la asistență medicală, limitat

Printre prioritățile noului Masterplan în Sănătate este dezvoltarea unui număr minim de 30-40 de echipe comunitare integrate în regiunea de Nord Est până în 2020, în zonele cu densitate mare a populației marginalizate.

Totodată, Guvernul speră ca prin noua reorganizare să angajeze personalul din asistența comunitară (asistenţă medicală comunitară și mediator sanitar, unde este cazul) susținerea și completarea activitatății Medicinei de Familie (în special prin vizite în teren). Numărul de angajați din cadrul comunității va crește cu 20% în perioada 2017-2020.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments