Andrei G. are 35 de ani, este văduv,are un fiu în vârstă de 11 ani pentru care primește indemnizație lunară de creștere copil în sumă de x lei. Din 2013 deține un birou de traduceri, înregistrându-și veniturile din activități independente. În mai 2014, înregistrează datorii privind obligațiile de plată datorate către stat; neachitând în termenul obligatoriu de plată, ANAF pune poprire pe contul său pentru a-și recupera sumele de bani cuvenite. Poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita și realiza urmărirea silită în cazul în care debitorul nu își execută obligația de bunăvoie.
În martie 2015, în apropierea aniversării fiului său, dorind să facă o surpriză acestuia, Andrei G. merge la bancă pentru a solicita scoaterea sumei reprezentând indemnizație creștere copil, de pe contul în continuare poprit. Angajatul Băncii X se dovedește însă deranjat de solicitare, nu este deloc receptiv la nevoile clientului său căruia îi raspunde superficial că banii din indemnizație sunt directionați lunar încă din mai 2014 către ANAF.
Cunoscând legislația în vigoare, Andrei G. îi cere angajatului băncii să îi fie restituită suma de bani reprezentând indemnizația de creștere copil, deoarece aceasta nu poate fi pusă sub sechestru. Angajatul băncii refuză categoric, motivând că nu este vina sa, ci a sistemului care nu știe să facă diferența între sursele din care provin banii. Încercând să găsească o soluție pentru a primi banii datorați copilului său, Andrei G. se lovește de dezinteresul și chiar agresivitatea angajatului băncii care nu dorește deloc să coopereze în interesul clientului său.
Descurajat, Andrei G. intenționează să apeleze la organele de cercetare penală. În fond, Andrei G. nu dorește decât să obțină într-un timp cât mai scurt, banii din alocația copilului său, pentru că i-a promis acestuia că în câteva zile îi va cumpăra bicicleta mult visată.
În drum spre secția de poliție, Andrei G. observă un birou de mediator. Intră pentru a se informa despre problema sa.Mediatorul îi confirmă ceea ce cunoștea și el. Într-adevăr, conform art. 728, alin. (7), Noul cod procedură civilă stabilește că alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Mediatorul îi propune lui Andrei G. să încerce procedura medierii deoarece este o procedură rapidă, care apără interesele tuturor părților, confidențială, neutră și echidistantă.
După o informare prealabilă privind toate avantajele medierii, Andrei G. decide că acceptă medierea. Se face invitația la mediere a Bancii X. Deoarece urmărește interesele clientului său, Banca X acceptă invitația de a se prezenta la o ședință de informare asupra medierii, în termen de 4 zile. Ca urmare, Banca X, reprezentată de către consilierul juridic I.O., încheie un contract de mediere cu Andrei G., urmărindu-se soluționarea confidențială a conflictului.
Considerând că a fost prejudiciat, Andrei G. solicită, pe lângă deblocarea și restituirea sumei de bani provenind din indemnizație lunară creștere copil din 2014 până în prezent, și plata unei sume de bani reprezentând daune morale, în sumă de x lei, deoarece se simte prejudiciat moral. Banca X, pe de altă parte, solicită inserarea unei clauze de confidențialitate privind obiectul litigiului, pe o perioadă nedeterminată de timp.Procedura de mediere se închide prin acord de mediere, ca urmare a parcurgerii a două ședințe de mediere, în două zile diferite, pe parcursul a câte 1,30 h fiecare.
Părțile participante la mediere consideră că acordul de mediere nu este necesar a fi încuviințat de către instanța de judecată, deoarece acesta reprezintă voința reală a părților, are valoare de contract între părți și va fi respectat fără nici o ezitare.
Litigiul dintre părți, care putea dura luni de zile, s-a rezolvat în doar 6 zile iar Andrei G. a reușit să se țină de promisiune și să facă surpriza mult visată copilului său.