Loredana Colotin, dascăl pentru cei mici şi cântăreaţă de muzică populară

Are doar 20 de ani, chip de înger şi ascunde o voce de neimaginat. Este vorba despre tânăra cântăreață de muzică populară, Loredana Colotin care este un exemplu demn de urmat al generației de astăzi. Îndrăgostită de la vârsta de cinci ani de canto popular, Loredana luptă să devină o cântăreață celebră a Moldovei, iar între timp lucrează ca învățătoare într-o comuna din Iași și este studentă la Facultatea de Psihologie. Totul pentru a-și face un viitor în România, dar și pentru a-și îndeplini visul de a cânta pe cele mai mari scene și pentru a duce mai departe tradiția folclorului.

0
2346
Loredana Colotin

Loredana Colotin s-a născut la Iași într-o familie de ingineri. Voia bună și veselia din casă au făcut-o pe artistă să îndrăgească încă de mică muzica populară. Poate că multora li s-a părut o joacă a Loredanei atunci când fredona melodiile Sofiei Vicoveanca sau ale Laurei Lavric la doar cinci ani. Părinții au crezut însă în talentul Loredanei și au îndrumat-o după câțiva ani spre Palatul Copiilor unde tânăra a reușit să își îndeplinească visul.

 „Eu cânt de mică de la cinci ani. Ascultam toate melodiile populare și mergeam la diverse spectacole unde eram numai ochi și urechi. La noi în familie tot timpul s-a ascultat muzică, suntem o familie veselă. Iar mama îmi povestea că străbunicul nostru a fost lăutar. Părinții mei au crezut în mine, iar la 15 ani am început canto popular la Palatul Copiilor. Atunci nu realizam ce o să se întâmple, îmi doream foarte mult să cânt și să o fac la un nivel cât mai bun. Deși sunt o fire foarte emotivă și lumea mă percepe ca fiind timidă, nimeni nu se așteaptă ca eu să pot face un spectacol, să cânt în fața unui public. E o pasiune foarte înrăită, eu tot timpul trebuie să ascult muzică, să mă detașez de tot ceea ce e în jurul meu, iar atunci când cânt, când ascult muzică, merg la un spectacol, sunt în lumea mea”, a spus Loredana Colotin.

 

Învăţătoare şi artistă

Dacă nu este pe scenă, Loredana este în centrul atenției la școală, între copii. Tânăra este de doi ani învățătoare într-o comună din Iași, unde îi învață pe cei mici să scrie, dar și să cânte.

„Cum am terminat liceul am și început să profesez ca învățătoare. Am 15 copii în clasa întâi, e prima serie. Mă susțin și îmi urmăresc toate piesele și postările. Mă admiră, cântă și ei și mă susțin. O parte vin și la spectacole și toți îmi spun că îmi țin pumnii. Se bucură pentru mine. La muncă este locul unde mă încarc de energie și mă bucur de fiecare clipă de cei mici. Mi-am dorit să muncesc, să îmi câștig banii mei. Între timp urmez și Facultatea de Psihologie”, a explicat tânăra artistă.

 

Își compune propriile versuri

Dacă nu e la școală cu cei mici, Loredana este acasă unde lucrează pentru piesele sale.

„Eu cânt piesele mele proprii, prefer să îmi creez eu piesele. Merg la orchestră și le explic cum aș vrea piesa, iar versurile le fac eu. Nu sunt obișnuită să muncească nimeni pentru mine, așa că de fiecare dată încerc să fac tot ceea ce pot atunci când am ocazia. Atâta timp cât încerc să fac lucrurile cât mai bine, cât mai autentice, să păstrez tradiția folclorului cred că o să reușesc. Și sper să fie și alte persoane care să gândească ca mine. Din câte observ lumea se mai gândeşte la rădăcini, la trecut. Am avut nenumărate concerte, spectacole, evenimente speciale, zile de naștere în toată țara, în special în zona Moldovei”, a mărturisit Loredana Colotin.

 

Poartă iile străbunicilor

În timp ce multe tinere de vârsta cântăreței își caută haine la modă, Loredana caută prin zestrea bunicilor costume populare, dar și ii.

„Vocea contează atunci când ești artist. Și ținuta trebuie să fie pe măsură. Eu îmi investesc banii în ținute populare cât mai învechite. Încerc să caut costumele cât mai autentice şi le cumpăr din toate oraşele mari ale Moldovei. Am mai şi primit câte o ie veche, chiar dacă a trebuit să o mai cos, o port cu mare mândrie. Am căutat bunici cât mai în vârstă care mai au prin lada de zestre câte o ie”, a explicat Loredana Colotin.

 

„Mă mândresc că pot să cânt folclor”

Loredana îşi dorește să ajungă să cânte pe cele mai mari scene atât din țară, cât și din străinătate. Chiar dacă are doar 20 de ani, tânăra muncește uneori mai bine de zece ore pe zi.

„E o mândrie pentru mine ceea ce fac. Mă mândresc că pot să cânt folclor, că Dumnezeu mi-a dat acest har şi îl pot împărtăşi şi celor din jur. Tot ceea ce fac, fac din suflet. Atunci când sunt pe scenă e un sentiment de nedescris, o bucurie imensă și mai ales când văd că publicul interacționează cu mine, când văd că lumea se bucură și mă ascultă cu drag, simt și mă încarc cu o energie pozitivă. Visul meu este să ajung pe cele mai mari scene, să ajung cât mai cunoscută şi cât mai apreciată. Sunt fericită că la 20  ani muncesc, merg la facultate şi între timp pot să şi cânt. Mă bucur că pot face toate aceste lucruri, am puterea asta să mă împart. Nu vreau să rămân la acest nivel. Vreau să ajung cât mai sus și lumea să se mândrească cu mine”, a mai precizat Loredana Colotin.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentMunicipiul Iași, înfrățit cu orașul israelian Ashdod
Articolul următorAna Maria Zlăvog, un doctor cu inimă mare
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments