Hernia de disc – sunt câteva lucruri esențiale: în formele severe intervenția chirurgicală rămâne metoda radicală de tratament. Toți pacienții pot beneficia gratuit de noua aparatură ultraperformantă de la Spitalul Clinic de Urgențe ,,prof. dr. Nicolae Oblu.” Ora exacta în neurochirurgie se dă acum la Iași la Spitalul Clinic de Urgențe ,,prof. dr. Nicolae Oblu”. Colegii mei fac acum operații unice în lume!
Pentru binele tuturor pacientilor din Iași și din România vreau ca aceste demersuri reuşite să nu se oprească aici.
Hernia de disc – ce trebuie să știți:
1. Concret un fragment dintr-un disc intervertebral se deplasează în canalul vertebral (pe unde trec nervii și măduva spinării) și
2. îi comprimă iar această compresie este
3. manifestă clinic prin durere (de la jenă, discomfort), tulburări de sensibilitate (amorțeli-parestezii), motorii dar și alte semne clinice mai grave în funcție de sediu și gravitatea compresiei.
4. Câte discuri intervertebrale sunt, atâtea hernii pot fi. Coloana are 23 de discuri. De obicei hernia afectează un singur disc dar există și două sau trei hernii de disc la același pacient concomitent. Frecvent au loc la nivelul coloanei dorsolombare.
5. Dianosticul modern se face prin Rezonanta Magnetica (IRM), una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale neirandiante și neinvazive ce asigură un contrast excelent între diferitele tipuri de țesuturi, mult mai bun comparativ cu Tomografia Computerizata (CT).
6. IRM este indispensabilă în examinarile neurolgice și musculoscheletale pentru că poate să evidențieze cu acuratețe anumite leziuni și astfel să ajute la stabilirea unui diagnostic corect pe baza caruia medicul curant recomandă un tratament adecvat. În cele mai multe cazuri poate oferi detalii care nu pot fi vizualizate prin tomografie computerizată, radiografie sau ecografie.
7. Tratamentul herniei de disc lombare începe prin metode mai puțin invazive (pornind de la repausul fizic, mai ales în pusee, kinetoterapie și înot între pusee, tratament medicamentos antiinflamator, antalgic și decontracturant muscular, administrate în cure scurte de 7 până la 10 zile)
8. Se pot efectua infiltraţii epidurale cu substanțe antiinflamatorii, efectuate sub control radiologic.
9. În formele grave sau avansate intervenția chirurgicală rămâne metoda radicală de tratament, și totodată ultima soluție a cazurilor complicate.
10. Operația va fi făcută doar când cazul prezintă indicații absolute (sciatică insuportabilă, scăderea importantă a forței musculare (pareză) și/sau a apariției tulburărilor sfincteriene din sindromul cozii de cal).
11. Scopul este de a elibera nervul, de a înlătura fragmentul de disc, care apasă pe nerv și astfel pentru a scăpa bolnavul de dureri și eventual complicații.
12. Intervenția neurochirurgicală va consta în extragerea fragmentului de disc herniat, cu eliberarea rădacinilor nervoase afectate de compresiune. În vederea intervenției chirurgicale, pacientul va fi internat, de obicei cu o zi anterior operației, pentru a putea fi efectuate investigații necesare actului chirurgical.
13. Se pot folosi metoda clasică deschisă, metoda minim invazivă microchirurgicală sau endoscopică, percutană.
Rețineți:
1. Tratamentul chirurgical al herniei de disc este o solutie doar după ce tratamentul conservator – medicamentos, recuperare medicală – s-a dovedit ineficient.
2. Hernia de disc poate fi operată dar nu trebuie operată decât în cazuri bine argumentate!
3. Diferența față de cum se opera acum 20 de ani este foarte mare.
4. Intervențile minim invazive cu microscop operator au devenit ,,standardul de aur” pentru tratarea herniilor de disc. Pacientul poate să se ridice și să meargă chiar în aceeași zi după operație.
5. Hernia de disc nu dispare fără tratament chirurgical și fără operație este posibil doar minimalizarea unor simptome, deseori temporar. Totuși organismul nostru are o mare plasticitate și unii pacienți, cu timpul, se adaptează la situația dată.
6. La Iași se fac de operații ca la Viena. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să se trateze în străinătate.
7. Robotul este unicat în tară și singurul din lume ca versiune.
8. Peste 6 milioane de pacienți pot beneficia de această nouă facilitate medicală.
9. Pacienții cu patologie traumatică, tumorală, degenerativă sau copiii cu deformări ale coloanei (precum scoliozele) vor beneficia de acest tip de intervenții.
10. Robotul Mazor X a costat 1,2 milioane de euro și a fost achiziționat cu sprijinul Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății. Domnul președinte Maricel Popa a susținut acest proiect major pentru sănătatea ieșenilor și nu numai.
Sănătatea se tratează cu măsuri concrete!