Consultările de natură tehnică în ceea ce priveşte construirea Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi au consemnat o nouă etapă joi, 14 martie, când reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au avut la Bucureşti noi discuţii cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii privind realizarea acestui obiectiv major de infrastructură medicală.
„În cadrul întâlnirii, ne-a fost adus la cunoştinţă un sumar al studiului de fezabilitate, pe care noi l-am studiat în toată complexitatea lui la Ministerul Sănătăţii şi la sediul din Bucureşti al Băncii Europene de Investiţii, acolo unde sunt întâlnirile noastre de lucru. Au fost cerute câteva completări de natură formală în ceea ce priveşte întocmirea unor devize, urmând ca, în cele din urmă, documentaţia să fie supusă aprobării comisiei interministeriale în cursul lunii aprilie a acestui an. Este o investiţie cu o valoare foarte mare şi care are nevoie de sprijinul întregului Guvern”, a declarat primarul Mihai Chirica vineri, 15 martie, într-o conferință de presă.
Astfel, s-a stabilit ca neconcordanţele tehnice să fie aduse la cunoştinţa consorţiului în şedinţa din 19 martie 2019.
De asemenea, în cadrul discuţiilor s-a căzut de acord asupra necesităţii modificării Legii nr 95/2006 prin introducerea unor prevederi care să statueze faptul că „spitalele regionale de urgenţă se vor organiza şi vor funcţiona având la bază modele inovative de furnizare de servicii de sănătate existente la nivel internaţional, cu asigurarea echităţii în accesul la servicii, a sustenabilităţii sistemului de asigurări sociale de sănătate, a performanţei şi a eficienţei utilizării resurselor”.
O altă prevedere a legii va preciza că „pentru organizarea, dotarea, încadrarea cu personal, funcţionarea şi finanţarea spitalelor regionale de urgenţă, Ministerul Sănătăţii va elabora norme specifice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre a guvernului şi/sau ordin al ministrului sănătăţii, după caz”.
Conform studiului de fezabilitate, SRU Iași va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.
Valoarea proiectului este estimată la 470 de milioane de euro.