O rețetă pe gustul tuturor, ușor de făcut, perfectă pentru această perioadă de post. În plus pentru plăcintele cu cartofi și mujdei nu vă trebuie foarte multe ingrediente. Pe cât de gustoase sunt pe atât de simple sunt de făcut.
Pentru aluat aveți nevoie de 500 de grame de făină albă, 300 ml apă călduță, un pachet de 25 de grame de drojdie proaspătă sau un plic de drojdie uscată, două linguri de sare și o linguriță de zahăr. Pentru umplutură aveți nevoie de un kilogram de cartofi, aproximativ șapte linguri de ulei, piper și sare. Mujdeiul se face din cinci sau șase căței de usturoi și patru lingurițe de ulei.
Mod de preparare
Se face maia din drojdie, puțină apă călduță și să nu uitați de zahăr. Se frământă aluatul cu toate ingredientele până e elastic și se desface de pe mâini, după care se lasă la crescut aproximativ o oră. Puteți folosi și mașina de pâine în cazul în care mai aveți și alte lucruri de făcut. Între timp se pregătește umplutura. Se curăță cartofii și se pun la fiert, după care se lasă să se răcească și se taie cubulețe. Cartofii se scurg de apă și se sfarmă ca și cum ați face piure. Se adaugă încet uleiul până când cartofii se leagă, după care se condimentează cu sare după gust și se adaugă mult piper. Cu cât piureul iese mai picant, cu atât mai gustoase sunt plăcintele.
După ce am terminat umplutura verificăm aluatul care a și crescut între timp. Pregătim masa de lucru pe care o dăm cu făină și împărțim aluatul în două, apoi fiecare bucată în două și fiecare din cele patru bucăți iar în două. În total trebuie să obținem opt bile de aluat. Se întinde fiecare bucată de aluat cât de subțire puteți, iar pe jumătate din el se așează două linguri de umplutură. Se aduce cealaltă jumătate de aluat peste cea cu umplutura și se apasă cu degetele pe capăt pentru a sigila umplutura. Plăcinta obținută se întinde cu sucitorul, însă cu mare atenție pentru a nu ieși umplutura afară. La îndemână vă trebuie o tigaie anti aderentă unde puneți ulei de un deget la încins. Plăcintele se pun atunci când tigaia e fierbinte, iar acestea se rumenesc pe ambele părți. Însă trebuie să le supravegheați. Atunci când plăcintele au tendința să se umfle, acestea trebuiesc înțepate cu furculița în câteva locuri. Iar pentru ca rețeta noastră să iasă gustoasă pregătiți mujdeiul. Striviți cățeii de usturoi pe care îi frecați cu puțină sare până se înmoaie, după care se adaugă uleiul încet și frecați până se face pastă, adăugați piperul și boia, iar la sfârșit diluați cu câteva linguri de apă.