Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiţă cere autorităţilor să îi verifice pe toţi cei care depun plângeri atunci când se încearcă realizarea unui proiect de dezvoltare a oraşului.
Exemplul cel mai recent este blocul de pe strada Moldovei, unde investitorul Daniel Niculiţă a avut zeci de plângeri nefondate. De aproximativ doi ani de zile, omul de afaceri este nevoit să dea explicaţii pentru proiect şi să se apere în instanţă pe cheltuiala sa.
„Am fost reclamat pentru blocul de pe strada Moldova și deja a pierdut o acțiune de suspendare a autorizației la care a plătit cheltuielile de judecată și mai este un proces de anulare a autorizației la care s-a făcut o expertiză tehnică de un expert judiciar numit de instanță, dar a fost o expertiză subiectivă. Noi am contestat și judecătorul a anulat expertiza și asta pentru că nu prevedeau punctele care erau în dosar. Eu tind să cred că este vorba despre rea voință. Pentru acest bloc avem un PUZ și trei rânduri de autorizații, asta înseamnă că sunt patru avize. Toate instituțiile au dat avize de patru ori pentru acest bloc, a fost verificat de patru ori. O să piardă procesul și o să cer despăgubiri şi o să plătească prin instanță”, a declarat dezvoltatorul Daniel Niculiţă.
Legi aspre pentru “reclamagii”
În timp ce dezvoltatorii investesc sute de mii de euro doar pentru realizarea documentaţiei unui proiect şi plătesc taxe către municipalitate, “reclamangii” depun plângeri nefondate pentru a împiedica dezvoltarea oraşului.
„Nu se ţine cont de lege, nu se ţine cont de autorizaţie sau de instituţiile de unde se eliberează documentele, cum apare un proiect de dezvoltare a oraşului se găseşte cineva să depună plângeri. Toți vin și reclamă în ciuda faptului că aceste recalamații sunt nefondate și reclamând provoacă stres tuturor. Nici ei nu știu ce reclamă, vor să nu se facă, să nu se construiască. Noi toţi cei care construim primim reclamații. Primăria nu mai este o instituție care poate să garanteze actele pe care le eliberează și am ajuns să stăm cu stresul că trebuie să fim plimbaţi prin instanţă ca să demonstrăm că ne facem treaba, iar documentele ajung să fie verificate pe toate părţile. Și atunci te gândeși dacă mai începi sau nu mai începi lucrarea. Nu mai ai nicio siguranță. Eu am avut întotdeauna autorizațiile eliberate legal și nu au avut ce să facă. Se încearcă cu toate plângerile posibilie să întimideze chiar și funcționarii publici, se duc și îi amenință cu DNA-ul, le face plângere la poliție ca să cedeze și să nu se mai elibereze documente. Depun plângere la primărie unde instituţia a stat să analizeze actele un an și jumătate și să le dea un punct de vedere cu privire la eliberarea autorizației. Pe noi nu ne primește nimeni ca să ne elibereze documentele mai repede, ne chinuim”, a mai spus omul de afaceri Daniel Niculiţă.
“Ne dorim un departament special pentru proiectele mari”
O altă problemă a investitorilor este accea că ajung să stea la acelaşi rând cu cei care îşi construiesc şi un garaj.
„Nu este departament pentru investitori mai mari. Ori că îți scoți avize pentru un garaj, ori pentru un proiect de milioane de euro, tot la același inspector te duci, ceea ce nu este corect. Nu poți tu cu investiție de milioane de euro să scoți autorizație tot de la acceași ușă de unde se dă autorizație pentru o anexă. Ne dorim un departament special pentru proiectele mari. Noi plătim taxe, instituții, arhitecți, muncitori. E o armată de oameni în spatele unui astfel de proiect”, a mai precizat investitorul Daniel Niculiţă.
Dezvoltatorul imobiliar va construi un “orăşel” în dealul Copoului. Chiar dacă PUZ-ul este făcut de ani de zile, imediat după anunţarea acestui proiect au şi început să apară reclamangii.
„Să ne amintim de câte ori a fost contestat şi proiectul Palas şi până la urmă toată lumea se bucură de acest mall. Eu mă pregătesc să construiesc un orășel. Va fi un cartier de 14 blocuri, șapte blocuri duble care vor avea 1.400 de apartamente, 1.200 de locuri de parcare subterană cu două hectare de parc verde, cu locuri de joacă pentru cei mici, două, trei grădinițe, școală, supermarket. O învestiție foarte mare care, deși aduce locuri de muncă, locuințe, bani la buget se dorește a i se pune pedici cum a fost și situația de la Palas. Este foarte stresant, în aceste condiții se muncește. Ai pământul tău, cumpărat cu banii tăi, te chinui să faci proiecte, să faci avize, toate durează un an, doi, trei, timp în care stai blocat cu banii de teren. Și după ce te apuci de construit te trezești că te reclamă și te duci să te justifici cu munca ta, să te justifici cu domentele eliberate legal.”, a încheiat dezvoltatorul Daniel Niculiţă.