Sfințișori Moldovenești

0
376
Sfințișori Moldovenești

Tradiție, gust și savoare. Atunci când vine luna martie, gândul ne duce la vestiții mucenici moldovenești care se gătesc doar în această perioadă. Pe lângă mirosul unic al florilor care ne vestesc primăvara, nu există luna martie fără miros de Sfințișori. Un desert cu tradiție, ușor de făcut, dintr-un aluat asemănător cozonacului. O rețetă păstrată cu sfințenie de către bunici.

Luna mucenicilor

Sfințișorii sau mucenicii, cum se mai spune în popor, se pregătesc special pentru ziua de 9 martie, zi în care creștinii prăznuiesc cei 40 de Sfinți Mucenici. Este vorba de soldații creștini care făceau parte din legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. Aceștia au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

Noi am păstrat credința populară, iar în ziua de 9 martie se deschid mormintele și porțile Raiului. Iar sfințișorii sunt făcuți în forma cifrei de opt, formă ce reprezintă o stilizare a formei umane. Gospodinele pregătesc mucenicii cu o zi înainte pentru a-i putea duce la biserică pentru sfințire.

 

Mod de preparare

Pentru mucenici moldovenești vă trebuie un kilogram de făină, 450 de ml de lapte, 50 de grame de drojdie proaspătă, trei ouă, 125 de grame de zahăr, un pachet de unt, coajă de lămâie și o esență de vanilie.  Ca să puteți orna mucenicii vă trebuie 250 de ml de apă, o jumătate de cană de zahăr, coaja de la o lămâie și o linguriță de esență de rom. Sfințișorii trebuie să fie puși și într-un sirop, iar pentru acesta vă trebuie 200 de grame de miere și 200 de grame de nucă măcinată.

 

Pentru început, pregătim aluatul. Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, după care adăugăm o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Totul trebuie să fie amestecat foarte bine și se lasă la dospit pentru un sfert de oră. Când vedeți că maiaua a crescut, puteți adăuga ouăle și zahărul și puteți începe a frământa adăugând compoziția de drojdie în făină, dar și laptele, treptat, până când obțineți un aluat omogen. La sfârșit adăugați untul la temperatura camerei și continuați să frământați bine aluatul. După care acesta trebuie lăsat să crească la căldură aproximativ o oră, până când vedeți că volumul s-a dublat.

 

În timp ce aluatul este lăsat la crescut, ca să economisiți timp, puteți pregăti siropul. Se pune la fiert apa cu zahărul și trebuie lăsat să fiarbă câteva minute bune. După care se oprește focul și se adaugă coaja de lămâie sau de portocală, după preferință, și esența de rom.

 

Dacă aluatul a crescut cât trebuie, vă puteți apuca să faceți sfințișorii. Aluatul se taie în bucățele și se formează mai multe bile de dimensiunile la care doriți să fie mucenicii. Acestea se întind în bastonașe din care se formează apoi cifra opt. După care mucenicii se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă aproximativ 20 de minute să crească. Sfințișorii se ung cu ou și se pun la foc mediu la cuptor. Aceștia sunt gata când prind o culoare aurie. Când sunt gata, mucenicii se lasă la răcit și peste ei se toarnă siropul și se lasă aproximativ 15 minute la însiropat, după care se ung cu miere și deasupra se presară nuca măcinată.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments