VIDEO/FOTO DESI PARCURILE DIN IASI ARATA TOT MAI BINE,DIN NOU ESTE SCANDAL!Explicatiile primariei in privinta lucrarilor din fata Palatului

0
1283

Intr-o postare pe pagina de Facebook, cei de la primarie sustin ca zona va fi reamenajata temporar, in perspectiva vizitei Papei Francisc la data de 1 iunie. De asemenea, Primaria considera ca aspectul Palatului din anii 30-40 era mult mai placut tinand cont de faptul ca atunci nu erau arbori masivi ci doar gazon si arbusti.

„După cum a anunțat public, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară, Primăria Municipiului Iași a demarat și un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii. Proiectul presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale…Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională…Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieței, o licitație pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs și având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai”, sustin cei de la Primarie.

Decizia de reamenajare a pieţei a fost luată după consultări cu istorici, arhitecţi peisagişti şi reprezentanţi ai conducerii Complexului Muzeul Naţional „Moldova” şi are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea şi atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al oraşului nostru şi unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internaţional recent publicat.

Este important de ştiut că majoritatea arborilor îndepărtaţi erau bătrâni şi deterioraţi, fiind plantaţi în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puţin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea naţională. De altfel, după cum se observă din fotografiile de epocă, din anii ’30 – ’40, planurile originale ale Pieţei Palatului Culturii nu au inclus niciodată arbori masivi, ci doar gazon şi arbuşti”, a arătat oficialii Primăriei pe pagina de Facebook a instituţiei.

Opinia publica s-a aratat foarte indignata de gestul municipalitatii, fiind manipulata si de adversarii politici ai primarului Mihai Chirica , adversari care incearca prin orice mijloace sa subrezeasca imaginea si capitalul electoral al primarului in functie.

Se vorbeşte de creşterea poluării ȋn Iaşi prin tăierea celor 10 brazi din faţa Palatului. Poluarea aerului şi poluare sonoră. Oare care o fi cauza poluării aerului? Din câte ştiu, ȋn Iaşi nu sunt furnale de oţelării, nu sunt combinate de prelucrare a minereurilor de aur, fier şi cupru, nu sunt mine de cărbuni la suprafaţă. Şi atunci, de unde poluare? Nu cumva de la miile de autoturisme, extrem de poluante, aduse de ieşeni de la lăzile de gunoi ale continentului şi parcate pe aleile esplanadei?! De ce nu luptaţi, dragi iubitori de aer curat ȋn Iaşi, pentru ca nicio maşinuţă să nu aibă dreptul de a fi parcată pe aleile esplanadei până ȋn zidul Palatului, astfel ȋncât cei ce stau pe băncile de lângă tunuri să nu mai inhaleze mii de metri cubi de noxe produse de hergheliile de cai putere de sub capota jafurilor de autovehicule parcate cu sutele până ȋn zidul Palatului? Unde ȋn lumea asta se ȋntâmplă ce se ȋntâmplă la noi?
Oare cât de ipocriţi putem fi când clamăm că vrem o ţară ca afară, dar când să trecem la treabă tot cu latrina din fundul curţii ne e mai comod.
Acum cinci am făcut filmul de mai jos. Acolo am prezentat câteva parcuri din Iaşi aşa cum erau la data respectivă,dar şi cum mi-aş fi dorit să fie ȋntr-un viitor cât mai apropiat. M-am bucurat să văd că parcul din Podul Roş a fost reabilitat, esplanada din faţa Teatrului a fost reabilitată, parcul Copou a fost reabilitat, parcuri de cartiere au beneficiat de sisteme de udare moderne şi ȋnlocuirea covorului de iarbă. Sper ca esplanada din faţa Palatului Culturii să arate ca la Viena, Paris, Salzburg, etc.
Era să uit. De când n-aţi mai fost la Oradea sau la Sibiu? Piaţa Mare din Sibiu a fost eliberată de vegetaţie şi ȋnlocuită cu multă piatră pentru că piaţa centrală a unui oraş de factură medievală nu prevedea a fi garnisită cu ronduri de flori. Băncile pentru odihna turiştilor, puţine la număr, nu beneficiază de umbra nici măcar a unei umbrele din paie. La Oradea, centrul arată splendid pentru că au fost puse ȋn valoare clădirile şi nu castanii comestibili.
Ȋn ȋncheiere, sper ca spaţiul verde din faţa Palatului Culturii să se ridice la nivelul estetic al celebrelor palate din occident care au: covoare florale, fântâni arteziene, arbuşti ornamentali, spune un iesean Comann Corneliu pe pagina personala de facebook.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentREȚETA 7est: Risotto cu creveți și sos picant
Articolul următorBAFTA! La 6/49 se pot câștiga peste 3 milioane de euro și 1,43 milioane de euro la Joker
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments