Afacerile puterii : Secretele din Casa Grande, episodul 2

Casa Grande ascunde și alte secrete ale politicii românești. RISE Project, OCCRP și partenerii din Brazilia vă prezintă noi informații din ancheta desfășurată de autoritățile de pe celălalt mal al oceanului, dar și un nou personaj care a frecventat refugiul lui Dragnea din Brazilia și a câștigat sprijin politic în România după aceste vizite.

0
331
Casa Grande

Casa părăsită și investigația din Brazilia

Reporterii RISE Project au vizitat Casa Grande la începutul lui 2018 și încă de pe atunci se putea observa deteriorarea care cuprinsese vila achiziționată de acționarul Tel Drum, Mugurel Gheorghiaș.

Între timp, pereții s-au încărcat cu și mai multe mâzgălituri. Reporterul brazilian Guilherme Amado de la revista Época a mers în Cumbuco în decembrie 2018 și a imortalizat starea în care se află proprietatea românilor.

Liviu Dragnea a descins ultima oară la Cumbuco în 2016. Acum proprietatea mai este vizitată doar de un localnic care trece din când în când și face curățenie. “Nu închiriază casa. Nu știu cine sunt proprietarii, sunt nou pe-aici” ne-a declarat Antonio Silva, îngrijitorul vilei de la malul oceanului. “Proprietarii nu vin niciodată, e un pic abandonată… Vedeți, piscina e foarte murdară” a mai spus bărbatul.

Românii au abandonat Casa Grande după ce în România au început investigațiile asupra grupării Dragnea. Însă pe lângă anchetele deschise de procurorii DNA, autoritățile din Brazilia investighează și ele grupul de români pentru spălare de bani, bani care ar fi fost folosiți inclusiv pentru achiziționarea vilei din Cumbuco.

“Ce investigăm acum e originea banilor care vin din afară și care sunt folosiți aici pentru achiziționarea de proprietăți”, ne-a spus în februarie acest an Carlos Wagner Barbosa Guimarães – procurorul care se ocupă de anchetă.

Brazilienii au declanșat investigațiile la solicitarea DNA, după ce RISE Project și OCCRP au dezvăluit investițiile făcute de gruparea Dragnea în Brazilia. Cazul a ajuns la Departamentul de Crimă Organizată al Poliției Federale pentru că existau indicii de spălare de bani și “era nevoie de expertiză”, ne-a mai spus procurorul.

Poliția Federală ne-a spus că nu poate face comentarii pe investigații nefinalizate, dar Barbosa Guimarães  ne-a spus că: “Nu au avansat, încă fac audieri”.

Fixerul local al românilor, Cauby Cursino Campos Junior e investigat și el în Brazilia. Pe lângă cele două firme pe care le-a înființat alături de Costel Comana, Campos apare ca asociat cu 1 la sută din acțiuni în firma pe care Mugurel Gheorghiaș a folosit-o ca să cumpere Casa Grande din Cumbuco. Vă reamintim că și Costel Comana, fostul patron al Regiotrans care s-a spânzurat în toaleta unui avion ce urma să aterizeze în Costa Rica, a fost unul dintre membrii de bază ai grupării din Brazilia.

Conform procurorului brazilian, Campos Junior are calitatea de suspect pentru că i-a reprezentat pe români în firmele braziliene. Autoritățile nu îl consideră un simplu interpus “pentru că știa ce face, iar de obicei oamenii de paie nu știu asta”, a mai adăugat Guimarães Barbosa.

Campos Junior spune însă că habar nu are de investigația în care e suspect: “Nu, nu știu nimic. Nu m-a chemat nimeni”.

Procurorul brazilian crede că schema infracțională nu mai este activă.  “După moartea românului (n.r. Costel Comana) pare că s-au mai liniștit apele” a spus el. “Pentru că ei practic cumpărau proprietăți imobiliare. Aveau companii în Brazilia și așa spălau banii. Dar astea sunt fapte vechi. Și, practic investigăm ceva ce deja s-a întâmplat” a mai adăugat procurorul.

Moartea lui Comana și valul de anchete din România și Brazilia au oprit fluxurile de bani din România și au golit Casa Grande.

0 0 votes
Article Rating


SURSĂriseproject.ro
Articolul precedentHoroscop 18 aprilie 2019
Articolul următorJudecata dreapta
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments