Centrală termică sau sistem de termoficare?

În cadrul Interviului în oglindă, am ales doi specialiști din domeniul energiei termice, care și-au exprimat opiniile bine argumentate ale utilizării centralelor termice pe bază de gaz metan și a sistemului de producere a energiei termice în sistem centralizat. Unul dintre cei doi specialiști este Constantin Ciofu, fost director în cadrul CET, care are o experiență vastă în domeniu. Cel de-al doilea interlocutor al nostru este conf.univ.dr. Vasilică Ciocan, decanul Facultății de Instalații în Construcții din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

0
1217

Constantin Ciofu: ”Sistemul centralizat de producere a energiei termice are ca avantaje satisfacerea unui număr foarte mare de consumatori în sistem unitar”.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: ”Optim ar fi, în cazul blocurilor de locuințe, utilizarea unui singur tip de sistem de încălzire, si nu soluții mixte”.

 

1. În ce măsură v-a influențat activitatea ”explozia” montării centralelor termice pe gaz de apartament?

Constantin Ciofu: Indiscutabil, montarea centralelor termice de apartament a fost o pierdere importantă de consumatori care locuiau în apartamente racordate la sistemul centralizat. Doar la noi, în România, există un sistem de încălzire a unui imobil în care sunt în paralel: consumatori racordați la sistemul centralizat, consumatori care au montate centrale termice de apartament, apartamente care se încălzesc cu surse electrice, apartamente care se încălzesc folosind combustibil solid (lemne) sau apartamente în același imobil debranșate fără nicio sursă de încălzire. Pe fondul unei legislații permisive, s-a permis montarea centralelor termice de apartament cu largul concurs al firmelor importatoare de centrale termice de apartament și a celor care au montat aceste centrale termice asigurându-se acestora un venit foarte mare și de durată prin asigurarea garanției, asigurarea service-ului contra cost, etc. Prin diminuarea numărului apartamentelor racordate la sistemul centralizat (cca 105.000 până în anii 1994-1995), a scăzut în mod drastic cantitatea de energie termică produsă-vândută și încasată, menținându-se nivelul pierderilor prin conductele de transport și distribuție la același nivel, dar cu o cantitate de energie vândută mult mai mică decât în situația în care nu existau centrale termice de apartament montate.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Nu pot spune că am fost influențat direct. Indirect, în schimb, a crescut nivelul activităților de proiectare și verificare a proiectelor pentru realizarea instalațiilor de încălzire (în cazul locuințelor individuale) și a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale din apartamentele de bloc. Am participat ca verificator de proiecte și la elaborarea proiectelor de rețele de termoficare și rețele de distribuție a gazelor naturale.

 

2. În ce măsură au fost influențate veniturile odată cu construirea noilor blocuri în care se instalează centrală termică de bloc?

Constantin Ciofu: Există legislație după anul 2005 în care se precizează zonarea tuturor localităților privind modul de asigurare a încălzirii imobilelor. Astfel, în zonele cu rețele termice primare de transport agent termic (apă supra încălzită sau abur) se interzice folosirea altor surse de încălzire. La noi în Iași, nu numai că nu s-a respectat, ci s-au desființat puncte termice racordate la sistemul centralizat și s-au dat avize pentru montarea surselor de încălzire proprii. Evident, prin diminuarea numărului de consumatori s-a diminuat cantitatea de energie termică furnizată prin aceleași rețele cu aceeași cantitate de energie electrică pentru pompare, același personal pentru exploatare și implicit aceleași pierderi de agent termic și energie termică. Veniturile au scăzut cu mai mult de 50%.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Cheltuielile locatarilor au fost influențate în mod pozitiv. Sistemele termice local-centralizate realizate în mod complet, incluzând automatizarea centralei de bloc, a instalației de încălzire la fiecare apartament și contorizare individualizată pentru agent termic și apă caldă menajeră la fiecare apartament, duc la reducerea cheltuielilor de întreținere și cu utilitățile. De precizat este faptul ca, la un bloc cu mai multe apartamente (și cu cat numărul este mai mare) cheltuielile de investiție pe apartament sunt mai mici.

 

3. Înainte de instalarea unei centrale termice, ce măsuri trebuie luate pentru a nu afecta sistemul de distribuție a energiei termice într-un imobil?

Constantin Ciofu: În primul rând, nu ar trebui aprobată montarea unor centrale de apartament într-un bloc. Dar, dacă totuși se montează, se va avea în vedere respectarea Legii nr. 50/1995 prin întocmirea unui proiect în acest sens care să întrunească condițiile minime necesare pentru a nu afecta ceilalți consumatori, și anume: reechilibrarea hidraulică a imobilului și a rețelei de transport, înlocuirea pompelor de transport a agentului termic din punctul termic cu pompe cu turație variabilă – acest deziderat a fost realizat prin modernizarea punctelor termice și a centralelor termice în perioada 2006-2010 odată cu montarea modulelor termice, obligativitatea celui care se debranșează de a asigura o temperatură minimă în apartament, obligativitatea celui debranșat la plata unei cote părți a cantității de energie termică consumată și măsurată în întregul imobil, asigurarea imobilului cu sisteme de măsură a cantităților de energie consumată de nivel performant și corect.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Debranşarea de la sistemul de termoficare a unui imobil ar trebuie să se facă în urma unei analize de eficiență tehnico-economică. Această analiză trebuie să ţină cont de poziția din rețeaua de distribuție, parametrii agentului termic, pierderile totale pe rețea, costurile specifice. În cazul debranşării apartamentelor ar trebui să se realizeze reechilibrarea instalației de distribuție a agentului termic în blocul de locuinţe prin montarea, de exemplu, a regulatoarelor de presiune diferențială şi optim ar fi, în cazul blocurilor de locuinţe, utilizarea unui singur tip de sistem de încălzire, si nu soluții mixte.

 

4. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, cea mai eficientă soluție pentru asigurarea energiei termice (căldură și apă caldă) într-un imobil cu mai multe apartamente?

Constantin Ciofu: Sistemul centralizat este cel mai eficient sistem de încălzire al imobilelor în următoarele condiții: imobilele să fie certificate energetic, să fie anvelopate din punct de vedere termic, să nu fie inundabile în subsoluri și să poată fi alimentate cu energie termică fără pierderi după branșament ( aparat de măsură), locatarii sau consumatorii să fie buni platnici, furnizorul de energie termică să își modernizeze sistemele de producere, transport și distribuție la nivel mondial (ex. Danemarca).

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Soluția sigură, dar nu şi cea mai eficientă, este sistemul local centralizat cu centrală de bloc. În cazul blocurilor de locuințe (proprietate tip condomeniu) nu sunt asigurate condițiile privind izolarea termica a apartamentelor între ele, deci sursele individuale crează probleme în ceea ce privește pierderile de căldură către apartamentele neîncălzite.

 

5. În ce condiții poate pătrunde sistemul de termoficare clasic (ori centrale pe gaz de o mai mare capacitate) în cartierele de case?

Constantin Ciofu: Respectând autorizațiile de construire în zonele termoficate implicit respectându-se zonarea localităților, iar furnizorii de energie termică să își respecte cu strictețe obligațiile și drepturile conferite de legislația în vigoare.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Totul depinde de regimul de înălțime al caselor, de densitatea construcțiilor, de zona climatică, de performanța/eficiența sistemului de termoficare.

 

6. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt avantajele și dezavantajele sistemului de producere a energiei termice în sistem centralizat?

Constantin Ciofu: Sistemul centralizat de producere a energiei termice are ca avantaje satisfacerea unui număr foarte mare de consumatori în sistem unitar, posibilitățile de modernizare a instalațiilor în pas cu ce este mai eficient în domeniu, distribuția energiei termice la parametri normali în funcție de temperatura exterioară și specificul consumatorilor, evitarea posibilelor accidente eliminându-se sursele de foc, folosirea combustibililor diversificați și prin ardere eficientă, reducerea poluării mediului la nivelul cartierelor. Acesta are și dezavantaje: posibilități limitate de reglare a parametrilor optimi, pornirea greoaie și în condiții prestabilite a instalațiilor, imposibilitatea reglării temperaturilor specifice pe abonat racordat, spre exemplu spitale, clădiri social-administrative, locuințe, investiții costisitoare pentru dezvoltarea de noi zone ce urmează a fi termoficate.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Ca principale avantaje aș putea enumera reducerea și/sau controlul emisiilor de dioxid de carbon și dirijarea facilă a acestora în afara zonelor de locuit, eficientă energetică ridicată prin utilizarea cogenerării (producere energie electrică și termică), iar controlul și întreținerea sursei de energie este centralizată. Ca dezavantaje sunt plata suplimentară a pierderilor de căldură din sistemul de distribuție (pot fi reduse pierderile prin modernizări şi izolarea corespunzătoare), iar consumatorii sunt captivi având energie în funcție de programul furnizorului (poate fi rezolvată parțial prin modernizarea sistemului de distribuție introducând module termice de bloc sau scară).

 

7. Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt avantajele și dezavantajele sistemului de producere a energiei termice cu centrala pe gaz?

Constantin Ciofu: Ca avantaje: reglaj optim și punctual, independență față de furnizorul de energie termică, se beneficiază de încălzire de la vecinii care sunt racordați și de cele mai multe ori, cu bună sau rea credință, nu se face calculul corect al repartizării cheltuielilor, poate fi pornită sau oprită după dorință. În schimb, printre dezavantaje sunt poluarea excesivă la nivel de condomeniu, pericol ridicat de explozie, costuri mari cu investiția inițială, verificări periodice precum și service.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Principalul avantaj este acela că locatarii au independența în realizarea condițiilor de confort – este prioritar în alegerea sistemului de către proprietari. Însă, ca dezavantaje, sunt faptul că întreținerea și controlul sursei de energie și a instalației de utilizare a gazelor naturale sunt la nivelul fiecărui apartament. În plus, riscul de accidente este mai ridicat, iar eficiența energetică este mai mică.

 

8. Pentru un consumator individual, cum se poate reduce costul încălzirii pe timp de iarnă?

Constantin Ciofu: Anveloparea obligatorie a imobilului, reducerea pierderilor de căldură prin elementele de construcție, reglarea temperaturii interioare în funcție de temperatura exterioară.

Conf.univ.dr. Vasilică Ciocan: Izolarea termică a clădirii, izolarea termică a conductelor de încălzire care trec prin încăperi neîncălzite, controlul temperaturii interioare prin montarea de robinete termostatate montate pe corpurile de încălzire sau cu termostat de centrală, reducerea zonelor care de funcționare, prin optimizarea programului de funcționare și utilizarea de surse alternative de energie (biomasă, solar, electric, pompe de căldură, etc) sunt doar câteva soluții pentru a reduce cheltuielile pe timp de iarnă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments