Iașul este un oraș neprietenos cu prietenii noștri patrupezi. Proprietarii de câini n-au locuri bune unde să-i plimbe

Oficial, în anul 2018, RomPETit, un portal al identificării și înregistrării animalelor de companie, anunța că în Iași sunt înregistrați peste 15.400 de câini cu stăpân. Cu toate că această cifră nu este una mică, suntem departe de așa orașe ca Timișoara, unde sunt înregistrați peste 30.000 de câini, Cluj-Napoca cu peste 25.000 de câini, ori Craiova unde sunt peste 23.000 de câini. Pentru cei peste 15 mii de câini care se află oficial înregistrați, Iașul este un oraș foarte neprietenos. Și acest lucru se întâmplă din cauza că până acum sunt doar două parcuri amenjate în întreg municipiul pentru căței.

0
2386

Un studiu RomPETit arată că în Iaşi sunt înregistraţi peste 15.400 de câini cu stăpân. Însă sunt amenajate doar două parcuri speciale pentru căței în tot municipiul Iaşi. Spre exemplu, din 2017, la Cluj sunt funcționale circa opt astfel de spații, iar până în 2020, primăria anunța clujenii că vor să amenajeze până la 37 astfel de parcuri. În Iași locuri special amenajate pentru a plimba câinii au fost deschise abia în toamna lui 2018. Astfel, în parcul Copou și în Parcul Expoziției au fost deschise două zone pentru patrupezi.

Proprietarii de câini spun însă că aceste parcuri pentru câini din Iași nu sunt tocmai potrivite pentru a plimba patrupedul, acestea fiind făcute mai mult de dragul de a spune că au fost făcute, dar nu sunt practice pentru a plimba animalele. Silviu, deținătorul unui câine-lup de doi ani, spune că nu merge în locurile amenajate pentru că ideia a fost bună, dar realizarea este proastă.

Principala problemă este că aceste spații sunt foarte mici. Nu poți să pui un parc efectiv de 10 metri lungime și 5 lățime pentru un câine mare. Sunt trei parcuri unul lângă altul și toate au aceiași dimensiune indiferent de ce talie are câinile. Un câine lup, un doberman aleargă cei 10 metri din două salturi și au terminat parcul. Nu este gândit bine. Ca dovadă, în cea mai mare parte a timpului aceste parcuri pentru câini amenajate de primăria Iași sunt goale”, povestește Silviu.

Și Silvia Mihai, reprezentantă a asociției MaxDog din Iași confirmă că ieșenii nu prea au unde să-și plimbe animalele de companie.

În Iași aproape că nu există parcuri pentru a-ți putea plimba câinii. În parcul Copou câinii sunt interziși, la Palat nu poți să-i duci că fac mizerie. Și chiar dacă ai punguță și lopățică cu tine, și mănușă, oricum nu ai voie cu cățel. În Palas nu ai voie cu cățelul. Sunt foarte multe locuri în care nu ai voie cu cățelul în Iași” povestește reprezentanta asociației MaxDog.

Până ajungi la locul amenajat pentru câini poți primi și amendă

Deținătorii de animale mai amintesc că lângă spațiile amenajate pentru câini nu există nicio bancă pentru stăpânii care au venit să-și plimbe patrupedul. Totodată, proprietarii de câini spun că la intrarea în parcul Copou a rămas inscripția prin care sunt interziși câinii în parc, autoritățile uitând să scoată semnul. Acest lucru a făcut ca unul dintre proprietarii de câini să se aleagă cu o amendă de la Poliția Locală pentru că a intrat în parcul Copou cu câinele.

”O prietenă de-a mea s-a dus cu câinele acolo și a primit amendă în parcul Copou. Polițistul are temeiul legal, îți arată că acolo este semnul mare că nu ai voie cu cățelul în parc. Așa că, dacă te duci în parcul pentru căței iei amendă. Dar n-ai voie să te duci în parcul pentru câini decât trecând prin parcul Copou”, ne povestește în continuare Silviu.

Ieșenii își duc la plimbare câinii care și unde poate

Proprietarii de câini din Iași sunt nevoiți să improvizeze pentru a-și plimba animalele. Silviu povestește că, în afară de spațiile amenajate din Parcul Copou și Parcul Expoziției nu mai există locuri autorizate pentru a plimba patrupezii. Sunt însă alte locuri pe care le preferă ieșenii pentru a-și plimba în tihnă animalele de companie.

Este încă un parc neoficial lângă gara Nicolina, unde este un fel de parcare pentru tiruri pe vremea când era acolo pe vama. Locul a rămas și e bine pentru că e îngrădit, nu poate să-ți plece câinele de acolo și e mare de vreo 60 de metri lungime și 20 de metri lățime. Aici vine foarte multă lume să-și plimbe câinii. În rest, pe malul Bahluiului se duc foarte mulți oameni pentru că e cât de cât în afara șoselelor și nu ajung câinii la stradă și nu există pericolul să fie călcați”, spune Silviu.

În mare parte merg la Releu, în zona de agrement de pe CA Rosetti. Cei care au mașini își pun câinele în mașină și se duc la Breazu, acolo unde mai pot alerga și ei pe câmp”, completează Silvia Mihai de la asociația MaxDog.

Reprezentanții asociației de MaxDog spun că o sesizare pe marginea acestui subiect la Primăria Iași.

Noi am încercat mai demult să obținem un spațiu, acolo unde erau acele puncte termice care s-au dezafectat, unde doream să ni se atribuie un spațiu pentru a-l recondiționa pe cont propriu și să fie pentru sterilizări gratuite. Ne doream să poată veni medici voluntari, oamenii să poată veni nu doar la padoc sau la cabinetele veterinare contra cost. Era un lucru frumos. Dar au spus că nu se poate, nu se dă pentru câini”, povestește cu regret Silvia Mihai de la MaxDog Iași.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments