Situat în vecinătatea Palatului Culturii, pe amplasamentul fostei Curţi Domneşti, Ansamblul Palas se întinde pe 270.000 de metri pătraţi. Lucrările au început în vara anului 2007, proiectul fiind dezvoltat printr-un parteneriat între Iulius Group şi Consiliul Local Iaşi.
Inițial, complexul trebuia să se numească AGORA. Despre el ne-a vorbit Ionel Oancea, arhitectul-șef al Primăriei Iași din acei ani: ”Inițiativa acestui proiect îmi revine mie, de când eram architect-șef la Primărie și am identificat zone de dezvoltare în aria centrală a orașului. Zona din jurul Palatului Culturii a devenit proiectul Palas, iar succesul de care se bucură acum demonstrează faptul că acolo trebuia să se întâmple așa. În momentul de față este singura zonă centrală din municipiu care se bucură de atractivitate, cu public mult, cu spațiu verde central… E un model de succes. Acum, dacă ați întreba pe alți arhitecți, fiecare ar fi spus că ar fi făcut altfel și mai bine, dar asta n-are nicio relevanță. Relevant este că ceea ce s-a făcut acum este atractiv și este un punct de atracție nu numai pentru ieșeni, ci și pentru cei care vin în Iași”.
Cea mai mare investiție privată
Palas este cea mai mare investiţie privată realizată în afara Bucureştiului, de peste 265 milioane euro, și prima axată pe conceptul „lifestyle center”. Construit asemeni unui oraş în miniatură, în care vizitatorul are la dispoziţie aproape toate modalităţile de petrecere a timpului liber, Palas are un mix complet de funcțiuni, care include shopping mall cu peste 260 de magazine, shopping street cu restaurante şi cafenele tematice, food court, 5 săli de evenimente, parc și spații verzi de peste 50.000 mp, în care se regăsesc amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 460 de locuri, carusel veneţian şi trambuline pentru copii, lac, fântâni arteziene, pavilion muzical, dar și două patinoare sezoniere. Toate acestea fac din ansamblul Palas cea mai cosmopolită destinaţie de entertaiment din estul ţării.
Punctul forte al întregului ansamblu este superba grădină publică amenajată în imediata apropiere a Palatului Culturii, proiectată de peisagişti italieni pe o suprafaţă de 50.000 mp. Nu întâmplător aceasta a fost concepută astfel încât să pună în valoare panorama pe care o oferă Palatul Culturii, dar şi celelalte componente ale ansamblului.
Parcarea subterană, cu o capacitate de peste 2.500 de locuri, este dotată cu un sistem inteligent de ghidare, care îi ajută pe şoferi să găsească locurile libere şi rezolvă una dintre problemele spinoase ale oraşului.
Profitabil pentru Iași
Lucrările de proiectare şi construcţie a Complexului Palas au demarat în vara anului 2007, antrenând, de-a lungul celor peste 4 ani, sute de specialişti, 1.700 de companii partenere, dintre care circa 1.100 din Iaşi, sute de utilaje performante, tone de materiale şi mii de ore de muncă.
În timp, ansamblul urbanistic s-a impus şi ca principalul centru de business al regiunii. În cele 6 clădiri de birouri lucrează peste 7.000 de persoane, la peste 50 de companii multinaţionale, majoritatea în industria IT&Outsourcing. ”Palas contribuie la economia Iașului pentru că a adus aici industria novativă și creativă din zona know-how, IT, care, în lipsa Palas-ului, s-ar fi orientat spre alte orașe. Este un hub în care tinerii care au terminat facultățile de profil în Iași și-au găsit slujbe sau oprtunități de afaceri specifice vârstei lor. În plus, prin contractul de parteneriat public-privat – primul de acest fel din România – Iulius Grup plătește redevențe anuale deloc de neglijat din punctul de vedere al sumelor. Aceste redevențe sunt binevenite pentru bugetul local al Iașului. Apoi, pentru construcții se plătește impozit – altă categorie de venit. Iar pe consum – dacă ne referim la cât consumă vizitatorii – se spune că fiecare dintre ei lasă un euro profit investitorului. Evident, Palas consumă și curent, fiind chiar cel mai mare consumator de energie din zona Moldovei. Toate acestea înseamnă ca Palas este un model de succes. El arată că, dacă lucrurile sunt bine făcute, integrate, un management privat va fi întotdeauna mai profitabil decât managementul public”, spune conf.univ. dr. Dan Chirleșan, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza.
Ansamblul Palas are un frate un pic mai mare la Timișoara – Openville.