ParentIS, locul virtual de întâlnire al părinților

În online găsim răspunsuri la multe din întrebările pe care le avem, iar Google a devenit un ajutor indispensabil în viața noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, există unele întrebări pe care vrem să le adresăm comunității din care facem parte, așa că facebook-ul inundă în grupuri tematice pe care le cunoaștem și unde putem întreba părerea despre un medic, un profesor sau o problemă pe care o avem. Unul dintre aceste grupuri este ParentIS, care adună mai bine de peste 15 mii de persoane din Iași și vine să sprijine cuplurile în primii ani de viață a unui copil.

0
544

copii cu parintiIonela Luciu este unul dintre fondatorii grupului online ParentIS. Comunitatea ParentIS, care este și o asociație nonprofit, a pornit acum 7 ani din nevoia unor părinți de a aparține unui grup. Mai precis, niște părinți care aveau acasă copii nou născuți au simțit nevoia de a comunica cu alții aflați în aceiași situație cu ei, și de a nu se simți izolați de societate pe parcursul primilor ani din viața copilului. Iar decizia de a face un grup online a venit din cauza schimbărilor care au loc azi în societate, iar comunicarea fizică a devenit destul de defectuoasă.

Atunci când apare un copil, părinții se simt izolați, practic simt că au alte interese față de prietenii lor vechi, dar țin să vorbească despre ceva nou din viața lor, dar care nu aparține tuturor celor din jur. La primele întâlniri ale grupului veneau 6-7 familii și se întâlneau toți”, povestește Ionela Luciu, cea care este co-fondator al asociației ParentIS.

Așa s-a născut ParentIS – un grup pornit de la nevoia de a avea informații corecte, sprijin, oameni care te înțeleg, care au interese comune, care te acceptă așa cum ești. Inclusiv cu greșeli pe care toți le facem.

O comunitate cu valori care au evoluat în timp

De la formarea grupului și până azi, scopul de bază a fost să susțină părinții în relația de cuplu și în procesul de parenting. În timp, valorile grupului au evoluat pentru că membrii acestui grup au căpătat noi cunoștințe. Ionela Luciu povestește că toate studiile pe care le-a citit arată că în primul an de viață a unui bebeluș părinții acestuia trăiesc cea mai vulnerabilă perioadă a vieții lor.

”Sunt studii care arată că cea mai stresantă perioadă din viața unui adult este primul an cu un copil. Și în contextul ăsta, ParentIS asta vrea să facă – să ofere sprijin și informații oamenilor care sunt într-o perioadă vulnerabilă în primul an după nașterea copilului. Pentru că nu ne gândim așa la cei din jurul nostru. Ei sunt oameni care pot financiar, oameni care s-au realizat din punct de vedere al carierei, oameni care sunt stabili, care au o casă, care își plătesc facturile liniștiți. Iar în momentul în care vin copii relația este pusă la grea încercare. Ei înșiși sunt puși la grea încercare, încearcă ei înșiși să se redefinească și atunci riscul major este că din zona asta de vulnerabilitate să ajungă în zona de risc, în zona în care au nevoie de sprijin social”, spune Ionela.

Așa că scopul celor de la ParentIS este să fie alături de părinți în această perioadă vulnerabilă, să le ofere informații, să aibă acces la cursuri, să aibă acces la oameni care să-i ajute ca ei să rămână acolo unde ei s-au așezat singuri înainte ca ei să aibă copii, să fie o familie sănătoasă, care are putere financiară să se întrețină singură, oameni care își pot urma cariera așa cum au visat-o, și, în același timp să nu renunțe la valorile în care doresc să-și crească copii.

În 50 de ani s-a schimbat modul în care ne creștem copiii

Poate părea straniu de ce oamenii de azi au ajuns să aibă nevoie de sprijin pentru a-și crește copiii, ori biologic și istoric de mii de ani femeile au născut copii, au alăptat, iar familia a educat noi și noi oameni. Ionela spune că toată povestea cu parentingul de-a lungul istoriei este că acei copii erau crescuți în comunitate și aceștia vedeau cum se cresc alți copii. Chiar pentru ea a fost un șoc să descopere că sunt oameni care nu au făcut parte dintr-un grup în care să vadă cum se cresc copii și are un răspuns la această nouă situație în care se află familia și părinții.

Nu e în natura omului să crească copii singur. Omenirea, până acum vreo sută de ani, și în România acum vreo 50 de ani – s-au schimbat lucrurile. Omenirea nu a funcționat așa. Doi părinți nu cresc un copil pentru că e mult prea greu pentru doi oameni să facă asta. Să aibă amândoi carieră, loc de muncă, facturi de plătit, o viață activă. De-a lungul istoriei copii au fost crescuți de un sat, de o comunitate”, spune Ionela.

Aceasta povestește că a întrebat de bunica ei, care a crescut nouă copii, cum a reușit să facă față.

Mi-a zâmbit așa și mi-a zis: ”Mamă, dar eu nu stăteam toată ziua cu ei. O zi îi alăptam eu și pe ai mei și pe-ai vecinei, o zi alăpta vecina și eu mă duceam la moară.” Și am înțeles în momentul acela că mamele din totdeauna și-au luat o pauză, mamele dintotdeauna au avut timp pentru ele, mamele din totdeauna au învățat încă de la început”, ne-a împărtășit Ionela.

Situația azi e mult mai diferită de situația mamelor și a bunicilor noastre.

”La noi copiii se nasc când mamele au în jur de 30 de ani, timp în care ele nu au văzut copii mici. I-au văzut în poze, i-au văzut în filme, i-au văzut în parc în treacăt, i-au văzut la prieteni fără să înțeleagă cum funcționează. Tații nici atât. Suntem într-o buclă de timp tare ciudată. Când a început industrializarea masivă, oamenii s-au desprins de familie. Am ajuns să nu mai locuim în comunități, locuim izolați, noi nu știm nici vecinii de palier din scara blocului, nu avem pe nimeni, părinții stau la distanță de noi. Mamele au nevoie de ajutor, pentru că mamele când ajung acasă din maternitate nu mai au sprijin. Asta s-a schimbat în istorie, nu mai avem modelele de la care să învățăm și atunci îți trebuie specialiști care să îți dea în pastile concentrate tot ceea ce nu ai avut în 30 de ani prin expunere zi de zi”, povestește Ionela Luciu.

Grupurile sunt sursă de informare pentru părinți

ParentIS a devenit nu doar un grup de sprijin, dar și o sursă de informare. Și chiar dacă ne frământă întrebarea de ce au ajuns românii să întrebe pe grupurile de facebook ce problemă de sănătate are copilul lor, Ionela spune că există și aici cel puțin două motive.

Principala cauză pentru care părinții se duc în online să întrebe nu are legătură cu calitatea actului medical și cu cât de buni sunt medicii noștri. Aș merge pe alți factori și anume la rapiditatea cu care au acces la informația pe care o au în online față de a-și face o programare la medicul de familie care îți dă o opinie unică, avizată, dar cu o experiență cumva limitată. Ne-am învățat cumva cu accesul la online să avem foarte multe experiențe la dispoziție. Al doilea lucru este faptul că noi nu știm cui să ne adresăm. Nimeni nu ne-a spus nici în școală, nici ulterior, nici medicul de familie nu ne-a spus care sunt competențele medicale. Se presupune că le știm. Nu le știm. E ca la copii. Nu i-a spus nimeni că atunci când ai o nevoie te duci la medicul de familie, care trebuie să-ți facă o trimitere, ăsta e traseul. Și nimeni nu știe traseul ăsta. Și de aici vin întrebările”, crede Ionela.

Cu toate că mediul online a dezvoltat această comunitate enormă, Ionela Luciu crede că această comunicare între părinți trebuie să se dezvolte mai mult în offline, acolo unde este viața reală și acolo unde vor trebui să trăiască copiii noștri.

Noi avem nevoie de contact uman și îmi doresc ca mamele să învețe că e important să iasă chiar de la început. Cu bebelușul foarte mic, că și-l pune într-un sistem de purtare, că-l ia în brațe, că ies cu el într-un căruț, oricum ar fi să iasă din casă. Să intre în contact cu alți oameni care au interese comune, pentru că cu un grup de sprijin riscul de depresie post natal scade de două ori. Așa că îmi doresc să îi învățăm să iasă, să se întâlnească, să nu se izoleze”, conchide Ionela Luciu despre viitorul pe care și-l dorește pentru ParentIS.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments