Ploi, vant in rafale si temperaturi scazute. COD GALBEN IN MOLDOVA , INCLUSIV LA IASI

0
184

Agentia Nationala de Meteorologie a emis in urma cu putin timp doua avertizari de cod galben care vizeaza si zona Moldovei. Prima este valabila incepand cu ora 14 si va deveni inactiva maine seara de la ora 21.

Incepand de marti, vremea se strica in toata tara. Ploile isi vor face simtita din plin prezenta, iar vantul va cunoaste intensificari, pe alocuri putand lua aspect de vijelie.

„Avem o schimbare semnificativa a vremii. Pe parcursul zilei de marti, gradul de instabilitate atmosferica se va accentua in majoritatea zonelor si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, ce pot lua chiar aspect de vijelie, iar pe suprafete mici se pot consemna caderi de grindina”, a precizat meteorologul Alina Serban pentru Mediafax.

Cel mai mult va ploua in zonele din nordul Moldovei, Transilvaniei, precum si la munte, unde se vor acumula cantitati semnificative de apa, de 30-40 litri pe metru patrat.

 

 

In schimb, in zonele din sud si sud-est vantul va fi cel care isi va intensifica treptat prezenta.

„Pe crestele montane inalte, precipitatiile vor fi mixte, iar vantul se va intensifica treptat, cel mai probabil in noaptea de marti spre miercuri, in sudul, centrul si estul tarii, urmand a se inregistra viteze mai mari in Dobrogea, sudul Moldovei si in estul Munteniei”, a mai precizat meteorologul ANM.

Temperaturile vor fi mai scazute decat mediile specifice acestei perioade a anului, maximele fiind cuprinse intre 12 si 24 de grade.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

Cea de-a doua este valabila de astazi, incepand cu ora 15 si pana maine, la ora 10.

In noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments