Posibile “morminte” pentru locatari: apartamente în blocuri de aproximativ 100 de ani

Apartamentele din blocurile vechi, construite în jurul anilor ’60, pot fi posibile morminte pentru locatari. Cel mai vechi bloc se află pe strada Rîpa Galbenă, nr. 10. O clădire de 94 de ani, făcută din cărămidă, după gândirea constructorilor din anul 1925 este încă în picioare. Specialiștii îi avertizează însă pe locatarii din bloc că locuiesc în propriul “mormânt”. Și nu este singura construcție de locuințe colective care pune în pericol viețile proprietarilor de apartamente. În multe zone din Iași sunt zeci de blocuri construite înainte de anii ’60 și până în anii ’80 care nu au fost nici măcar consolidate. Un lucru este sigur, aceste blocuri au nevoie de expertize tehnice.

0
1701

În municipiul Iași sunt zeci de blocuri construite în perioada interbelică sau imediat după război și care sunt locuite astăzi de sute de familii. Specialiștii spun că durata de viață a unui bloc poate varia, în funcție de materialele din care a fost făcut. Chiar și așa experții spun că la 50 de ani un bloc are nevoie de o expertiză tehnică serioasă pentru a vedea stadiul de degradare, iar locatarii pot fi în siguranță.

 

“După 1960 după ce a apărut o ruptură ideologică între comuniștii români și ăia ruși, am trecut pe arhitectură modernă și s-a construit primul ansamblu de blocuri moderniste, cele din Piața Unirii. A fost pentru prima dată când ieșenii au simțit ce înseamnă teroarea urbanismului modern asupra orașului tradițional. Blocurile vechi nu s-au mai reparat niciodată cum trebuie, mai ales că au fost vândute individual și fiecare și-a văzut de treaba lui și părțile comune nu au fost de interes și s-au degradat. Majoritatea blocurilor făcute în perioada comunistă erau făcute cu tehnologii rudimentare, adică cu lucruri ieftine. În momentul de față tehnologii foarte bune sunt, teoretic un bloc nou făcut cum trebuie nu ar trebui să aibă probleme. Din punct de vedere al siguranței, cel mai bine e să locuiești în blocuri construite după 1980. Sunt foarte puține blocuri consolidate. Mulți au fost inconștienți și au cumpărat apartamente în blocuri vechi, fără să fie avertizați că au cumpărat un posibil mormânt. Sunt multe blocuri vechi. De exemplu în Tătărași sau Cantemir, sunt blocuri făcute doar din cărămidă și nu au stâlpi, nici grinzi. Statul trebuie să intervină acolo unde sunt blocurile construite în anii 1950, 1960. Potate să fie o inițiativă și să se discute cu un dezvoltator serios care să le construiască acestor oamenii care locuiesc în blocuri vechi, clădiri noi și să construiască în zonă. Să dispară blocurile vechi”, a declarat arhitectul Ionel Oancea.

Cele mai multe blocuri au început să se construiască după anul 1977, când a fost marele cutremur. Atunci s-au luat măsuri suplimentare la structura de rezistență a clădirilor. Problemele cele mai mari au blocurile ridicate până în 1977, a căror situație nu este clară nici în prezent. Oamenii încă locuiesc în blocuri construite în anii ’50. Acestea trebuie întreținute, iar periodic au nevoie de reparații.

 

Clienții vor apartamente noi

Gabriel Harabagiu“Odată cu creșterea economică și bunăstarea a apărut inevitabil și dorința ieșenilor, oamenilor de a se muta în locuințe noi. Ținând cont că majoritatea blocurilor sunt construite începând cu anii 60, 70, 80 când a fost și o sistematizare agresivă în orașul nostru era normal ca după 40 sau chiar 50 de ani de la construirea acestor blocuri să apară și nevoia de blocuri noi. Aşa a apărut și cererea destul de mare din partea ieșenilor și apetitul de a cumpăra blocuri noi. Acest lucru vine la pachet și cu creșterea demografică a orașului nostru. Suntem al doilea oraș din România cu peste 370 de mii de locuitori la care se adaugă studenții sau toți cei care aleg să locuiască temporar în Iași. Cele mai vechi blocuri le avem în Păcurari, blocurile rusești cum le spunem noi, la Petru Poni, mai avem blocuri vechi și în zona centrală. Blocurile construite în anii 60 sunt cele din zona Tătărași, Ciurchi, zona Cantemir, Șoseaua Națională, Copou. În mod normal ele trebuiesc consolidate, avem nevoie de proiecte guvernamentale în acest sens, urmând ca și primăria municipiului Iași să aplice pentru astfel de fonduri”, a declarat viceprimarul Municipiului Iași, Grabriel Harabagiu.

 

Dezvoltatorii de astăzi dau viață cartierelor din Iași

Dezvoltatorii imobiliari din zilele noastre spun că au început să construiască din ce în ce mai mult datorită cererilor mari pe care le-au avut de la clienți. Mulți își doresc să locuiască în blocuri noi, unde se simt în siguranță și au condiții moderne.

Claudiu Oanea“Construim pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a locui într-un bloc unde totul este nou, modern și unde te poți simți în siguranță. Vreau să le ofer oamenilor un alt mod de viață, într-o zonă frumoasă, cu aer curat. Am făcut blocuri în Copou, Valea Lupului, zone unde nu am deranjat atunci când am ridicat construcțiile. Avem apartamente cu suprafețe generoase, cu un confort sporit, camere moderne, elegante, la prețuri accesibile în zone unde oamenii pot avea liniște, departe de aglomerația urbană, cu acces la toate facilitățile care le sunt necesare”, a declarat Claudiu Oanea, dezvoltator imobiliar.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments