Primar din județul Iași: „Bugetul este unul de tip comunist”

Promisiuni de a repara drumurile județene s-au făcut foarte multe în ultimele luni de zile, majoritatea drumurilor județene fiind cuprinse în finanțări de la Programul Național de Dezvoltare Locală, bugetul Consiliului Județean Iași sau credite de angajament luate de consilierii județeni. Cu toate acestea primarii așteaptă deja nu doar promisiunile, ci să înceapă licitațiile și lucrările propriu-zise.

0
1171

Cum a împărţit CJ banii în 2019?

Ioan Stegariu, primarul din Românești, povestește că locuitorii comunei alături de cei din Podul Ilioaei, Popești și Mădîrjac așteaptă cu mare nerăbdare să înceapă reparația drumului județean de 29 de km care leagă aceste comune. Consilierii județeni au votat pentru un credit de angajament care să acopere investiția de reabilitare a acestui tronson de drum județean. Din februarie însă așteaptă ca să fie urcat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice acest proiect.

„Deci ultima etapă să fie suma disponibilă și apoi execuția lucrărilor. Și acum, din februarie până în aprilie suntem blocați în această procedură. N-am sunat în fiecare zi, dar l-am rugat pe domnul director și invocă faptul că sunt multe date. În sfârșit, până la urmă vă dați seama că nu pot face mai mult decât să-l întreb și să-l rog să ajungă în licitație drumul”, se plânge primarul comunei Românești.

La capitolul bani primiți de la județ, Ioan Stegariu spune că bugetul nu-l mulțumește, dar miza acestui an este ca cel puțin să aibă banii necesari pentru co-finanțarea proiectelor pe care le are în derulare.

„Bugetul local are ca surse de venit veniturile proprii și apoi alocările guvernamentale. Iar pentru proiectele de investiții pe care le avem în derulare, pentru cele cele cu fonduri europene cofinanțarea este minimă, iar pentru proiectele care vin prin Ministerul Dezvoltării, prin programul PNDL, acolo trebuie să dispunem de o cofinanțare procentuală de până la 30 la sută. Pentru că dacă nu ai făcut plata riști ca lucrările să fie suspendate, iar apoi sumele de reluare sunt foarte mari. Adică ceea ce îmi doresc eu cel mai mult este să pot asigura cofinanțarea proiectelor și evident să asigur cheltuielile pentru funcționarea aparatului birocratic-administrativ”, povestește primarul.

Anul acesta, la Românești, bani pentru drumuri s-au alocat puțini, pentru că există șosele care au nevoie mai întâi de aducerea rețelelor de apă și canalizare.

„Pentru drumurile interne suma pe care am alocat-o nu este foarte mare însă ne ajută o achiziție pe fonduri europene, un utilaj cu care acum am început să lucrăm să săpăm șanțurile, adică să asigurăm funcționalitatea drumurilor. Deci drumurile sunt ultima problemă care trebuie rezolvată în momentul în care ai rezolvată problema apei potabile și a canalizării, pentru că altfel ce investiții poți să faci pe un drum pe care nu ai apă și canalizare, ca după aia să-l strici. Am bani doar pentru modernizarea unui drum de exploatare agricolă și are sursa de finanțare europeană. O sursă importantă de un milion de euro, doar că a fost singura sursă pe care am putut-o accesa la ceea ce înseamnă drumuri pentru că acum exercițiul financiar la fonduri europene se închide”, ne explică situația primarul comunei Românești.

 

Alţi 37 de km de drum de piatră din județ așteaptă o nouă licitație

Primarul de la Scânteia spune că prin comună trece drumul județean 246 care se întinde de la limita cu județul Vaslui prin mai multe comune pe o lungime de 37 de km. Acesta este un drum de piatră si urmează a fi asfaltat, doar că, la licitația organizată nu s-a prezentat nimeni.

„Pe raza comunei Scânteia sunt în jur de 5 km care sunt de piatră. Acest drum este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și a fost scos o dată la licitație, dar nu s-a prezentat nimeni”, povestește Fănică Săcăleanu, primarul comunei Scânteia.

Edilul încearcă să găsească o explicație și spune că probabil suma pentru asfaltarea acestui drum este prea mică, iar după ajustările făcute de proiectant speră că va fi încărcat pe SEAP și să fie doritori de a veni să modernizeze drumul. De la județ a primit în acest an sub 200 de mii de lei, bani care vor merge în cea mai mare parte pentru cotele de cofinanțare pentru proiectele pe care le are în derulare.

„Eu am un drum de 6,5 km pe care se derulează lucrări din fondurile locale, deci din bugetul local. Și mai am încă 4 contracte cu Programul Național de Dezvoltare Locală pentru școli și grădinițe. Deși au fost scoase de trei ori aceste obiective la licitație, doar un singur obiectiv s-a contractat, e vorba de o grădiniță cu program normal. La celelalte trei nu s-a prezentat nimeni la licitație pe motiv că ar fi subevaluate”, se plânge primarul de la .

Pentru cele trei proiecte de investiții la grădinițe și școli primarul vrea să mai suplimenteze cu bani din bugetul local, căci altă soluție pentru a atrage operatorii nu are. Totodată, anul acesta și-ar dori să mai găsească finanțare pentru alți 10 km de drum, pentru că dacă nu va avea finanțare va trebui să scoată bani din bugetul local.

 

La Coarnele Caprei doi km de drum rămân neasfaltați pentru că nu sunt bani

Locuitorii de la Coarnele Caprei au mai multe porțiuni de drum județean. Două din acestea sunt incluse spre finanțare pentru că promisiuni de la județ au fost făcute.

„Este vorba de drumul județean care este prins în Axa 1, Iași – Suceava, unde este finanțare pentru el. După aceia avem un segment Iași – Borosoaia care este prins în Master Plan, Coarnele Caprei – Borosoaia, și domnul președinte și consilier județean a spus că anul acesta se apucă de acest segment”, spune Constantin Grigoraș, primarul comunei Coarnele Caprei.

Cu toate acestea, în comună rămân 2 km de drum județean ai nimănui.

„Mai avem o bucățică DJ 281 D, Coarnele Caprei – Petroșica pe care ne dorim de foarte mult timp să o modernizam și nu cred că în viitorul apropiat va intra la finanțare pentru că nu sunt bani. E vorba de 5 km din care 3 sunt asfaltați”, povestește primarul.

În rest, Coarnele Caprei a primit de la județ doar cota defalcată tuturor comunelor în funcție de suprafața comunei și numărul de locuitori.  

„Să sperăm că ne ajung banii pentru cofinanțări la proiectele pe care le avem prin fonduri europene și prin PNDL. Avem 2 școli și o grădiniță, avem o extindere de apă cu canalizare și la final modernizarea primăriei că n-a fost reparată de 20 de ani. Sper să începem anul acesta. Am calculat bugetul și am văzut că ne ajung bani cel puțin pentru aceste investiții”, spune Constantin Grigoraș.

 

Primarul comunei Gropnița: “Banii nu ajung niciodată”

Drumul județean ce trece prin Gropnița urmează a fi modernizat prin Axa 1, fiind parte a drumului județean Iași – Suceava. Primarul Ionel Oneaga spune că în sfârșit a venit și ziua aceasta și că așteaptă să vadă începutul lucrărilor. Acestea ar trebui să vină, căci sunt alocați bani europeni pentru el, însă nu a fost scos la licitație.

„Noi avem Axa 1 drumul județean Iași – Suceava. După atâta amar de vreme cred că era cazul fie finanțat acest drum. Am drumurile comunale pe care le-am mai asfaltat, acum urmează reabilitări de drumuri degradate în urma calamităților naturale”, povestește primarul de la Gropnița.

De la județ bani a mai primit comuna Gropnița pentru a finaliza investițiile începute, însă recunoaște că banii nu ajung niciodată.

„Banii nu ajung niciodată la câte nevoi sunt într-o comunitate, dar e mulțumitor bugetul pentru anul acesta. Să reușim să finalizăm investițiile pe care le-am început și le avem în curs de derulare și ne descurcăm. Cele mai importante le avem în infrastructură, multe investiții pe școli și grădinițe, dispensar”, ne spune Ionel Oneaga.

 

Stelian Turcu, primarul de la Lețcani: Un buget de tip comunist

La Lețcani există 2 km de drum județean care ar duce spre viitorul spital regional de la Iași și urmează a fi reconstruit, căci este prins în una din finanțările Consiliului județean Iași. Un alt segment, din Cucuteni, a fost însă transformat în drum comunal și este modernizat acum cu bani de la bugetul local.

„N-am mai așteptat că am așteptat 28 de ani, cât să mai așteptăm, că oamenii ăia nu au nici un metru de asfalt în Cucuteni și îmi sar în cap. Am avut discuții de ani și ani de zile”, ne spune primarul de la Lețcani.

Stelian Turcu este nemulțumit de munca președintelui Consiliului Județean Iași.

„Nu știu când va face el drumuri. Eu n-am văzut niciun drum construit de Consiliul Județean de când este președinte Maricel Popa. El măsoară centimetri, de parcă nu sunt specialiști în măsuratul centimetrilor de drum. Axa 1 poate ar începe, că este proiect european, tot face parte din Master Planul de drumuri județene, tot de Adomniței a fost început și s-a obținut finanțare pe baza proiectului de atunci”, declară primarul comunei Lețcani.

Alesul local este nemulțumit și de cum s-a împărțit bugetul, spunând că acesta este făcut ca pe timpul comunismului.

„Bugetul național pentru toate comunele și orașele din România este de tip comunist. Asta pentru că pe toate comunele le-a adus la același nivel cu o mie de lei pe cap de locuitor. Este indiferent dacă ai investiții, dacă ai locuri de muncă. Noi locuri de muncă la nivel de comună avem peste 5000, avem venituri generale ale comunei care vin din impozitele de la salariați de 5 milioane de lei. Lungani are 200 de mii de lei față de noi care avem 5 milioane. La Lungani îi dă completare de 4,8 milioane de lei din cotele defalcate prin TVA și nouă nu ne mai dă niciun ban. Ne-au egalat pe toți. Nu s-a luat în calcul că unele comune aflate în plină dezvoltare economică să fie lăsate în pace. Ne-au tras în jos să ne aducă la același nivel cu comunele care nu au nicio investiție. Toți suntem o apă și un pământ ca pe timpul comunismului. Dar nu se poate așa ceva. Sunt comune care depun eforturi și fac investiții, crează locuri de muncă, gândesc, fac parcuri industriale”, explică supărat primarul comunei Lețcani.

 

La Rediu lumea protestează pentru a fi plombate gropile dintr-un drum județean

O porțiune de drum județean care trece prin comuna Rediu scoate oamenii din case la proteste, aceasta fiind plină de gropi și greu practicabilă. Primarul comunei Rediu spune că DJ 282 este praf, iar oamenii au obosit să audă că există finanțare pentru modernizare, dar gropile așa și rămân.  

„Cetățenii comunei Rediu trei duminici la rând protestează continuu și caută să sensibilizeze persoanele care trebuie să ia măsuri pentru remedierea acelor găuri, cel puțin provizoriu până se va face lucrarea. Știe lumea că este  într-un program drumul, dar e dezastru, n-ai unde să te ferești. Acesta e cel mai important drum care trebuie finalizat, sau provizoriu trebuie reparat. Cei de la Consiliul Județean spun că vor licita, iar când se va trece bugetul va trece la plombare”, ne povestește Vasile Haidău, primarul comunei Rediu.

Alesul local spune că nu este mulțumit nici de bugetul de anul acesta.

„Cam prost bugetul pentru anul acesta. Toate sunt pe capul primăriilor. Mai este o șansă la rectificările de buget, dar nu sperăm”, spune Vasile Haidău.

Cea mai mare problemă a primarilor e că vor fi tăiați banii de la investiții pentru a acoperi cheltuielile legate de salarizarea persoanelor care însoțesc persoanele cu handicap.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments