Document absolut necesar în contextul transparenţei decizionale, raportul de activitate pe anul 2018 al primarului Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, sintetizează principalele măsuri administrative aplicate în direcţia dezvoltării oraşului. Structurat pe zece capitole (Transparență, etică și integritate instituțională; Strategii și politici publice. Relația cu mediul de afaceri; Gestionarea fondurilor publice, dezvoltare economică și proiecte europene; Infrastructură: întreținere și investiții. Servicii publice și utilități. Activitatea de urbanism; Protecția mediului. Creșterea calității vieţii; Asistență socială; Siguranță publică și evidența populației; Sănătate și sport; Excelență în educație; Cultură și promovarea imaginii Iașului în țară și în străinătate), raportul a fost pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi prin publicarea sa pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi. În acest număr al Curierului de Iaşi, vă prezentăm mesajul primarului Mihai Chirica în care se regăsesc o serie de realizări importante ale anului 2018.
MESAJUL PRIMARULUI MIHAI CHIRICA
Dragi ieșeni,
Încă de la început vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că și în anul 2018 ați fost alături de noi și ai contribuit la dezvoltarea orașului nostru. Prin plata taxelor și impozitelor locale ați contribuit la constituirea bugetului local care, alături de fondurile europene, ne-a permis să finalizăm o serie de proiecte importante și să demarăm altele noi.
Anul 2018 a avut o semnificație aparte pentru noi, fiind anul Centenarului Marii Uniri. Primăria Municipiului Iași a fost singura administrație locală care a înființat un departament special dedicat marii aniversări și am cinstit așa cum se cuvine acest eveniment istoric: am construit și arborat cel mai înalt drapel din țară, am realizat statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, amplasată în fața Palatului Roznovanu, și am dat start lucrărilor de reabilitare a monumentelor dedicate eroilor căzuți în Marele Război din Cimitirul Eternitatea și din Galata.
Deloc întâmplător, în 2018 Iașul s-a bucurat de o meritată recunoaștere națională și internațională. Am devenit Oraș Regal și am fost desemnați, prin lege, Capitală Istorică a României. Datorită rezultatelor economice de excepție, Iașul a fost recompensat cu premiul „Oraşul anului din Europa Centrală şi de Est pentru dezvoltarea industriei de IT şi de outsourcing” și este considerat de către oficialii Băncii Mondiale drept un „oraș – magnet”, o speranță economică a Moldovei și României.
În același timp, administrația locală a funcționat în parametri normali, confirmând așteptările ieșenilor de pretutindeni. Printre cele mai importante realizări din 2018 putem aminti:
Am continuat să modernizăm transportul public, pregătind totodată proiectele de atragere a fondurilor europene pe Axa 4. Vom achiziționa tramvaie și autobuze electrice și vom investi sume importante în modernizarea străzilor și liniilor de tramvai. De asemenea, am introdus un nou sistem de tarifare, cu abonament unic, mai ieftin cu 36 de lei decât cel precedent. Totodată, am continuat să oferim gratuități și facilități consistente pentru pensionari, elevi și studenți.
Am început reabilitarea, cu fonduri europene, a unor monumente – simbol (Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa și Baia Turcească) și am pregătit documentația pentru altele (Muzeul de Istorie Naturală), toate în valoare de milioane de euro.
Cu ajutorul finanțării europene, am continuat lucrările de modernizare extindere a rețelei de termoficare, mai ieftină și mai puțin poluantă. Am preluat sistemul de iluminat public și am demarat modernizarea acestuia cu fonduri europene.
- Din fonduri locale, am finalizat modernizarea primelor 23 de spații de joacă din cele 93 contractate și am modernizat parcuri și spații verzi. Am achiziționat utilaje moderne necesare bunei funcționări a Salubris SA și am demarat campania de colectare selectivă a deșeurilor.
- Am făcut ample reparații ale infrastructurii rutiere în mai multe zone ale orașului și am continuat programul de modernizare cu pavele a trotuarelor și aleilor pietonale. Am finalizat lucrările de modernizare a străzilor Mihail Kogălniceanu, Theodor Pallady și Dimitrie Ralet, precum și a străzilor de pe Splai Bahlui Mal Drept, din Podul de Piatră până la Podul Sf. Ioan, cu excepția tronsonului din șos. Națională, între Podu Roș și spălătoria K9, care fi modernizat în această primăvară. De asemenea, am finalizat lucrările de modernizare a str. Atelierului, str. Cazărmilor, str. Iancu Bacalu, str. Sf. Petru Movilă, str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Dealu Bucium, Fundac Bucium, Fundac Păun, Fundac Socola și str. Plopii fără Soț. Totodată, am terminat modernizarea străzilor Smârdan, Petre Vancea și Ogorului, precum și a bulevardului Primăverii. Am finalizat licitațiile și în acest an vom începe modernizarea șoselelor Iași – Bârnova, Iași – Voinești, a aleii Tudor Neculai și aleii și străzii Strugurilor (din Galata), precum și a străzilor Semănătorului, Olteniei și Transilvaniei (din Păcurari – Copou). Pregătim consolidarea versantului, extinderea rețelelor de utilități și modernizarea străzilor în zona Țicău – Sărărie. Am început construirea unui pod peste Bahlui în zona Cicoarei și pregătim documentația pentru încă alte două poduri.
- În zona Grădinari am început construirea blocurilor de locuințe sociale și convenabile, formate din câte două tronsoane fiecare, cu un număr total de 72 de apartamente. În această zonă va fi construit și un complex de locuințe ANL destinate închirierii tinerilor specialiști din Sănătate.
- În domeniul sănătății, am făcut toți pașii necesari în vederea punerii în practică a celei mai mari și mai importante investiții din ultimele decenii: Spitalul Regional de Urgență. Mai rămâne ca și Guvernul și Ministerul Sănătății să se țină de cuvânt și să depună proiectul pentru a beneficia și de finanțare europeană. Am investit masiv în modernizarea spitalelor „C. I. Parhon” și de Recuperare. La acesta din urmă vom susține, cu finanțare europeană, și un proiect de eficientizare energetică.
- În ceea ce privește educația, am finalizat prima grădiniță construită de la zero din ultimii 10 ani (Grădinița PP 1 „Centenar”) și vom construi o grădiniță nouă în cartierul Nicolina. Cu fonduri europene vom construi două grădinițe noi, în Dacia și Bucium, și vom reabilita și moderniza Grădinița PP 13. De asemenea, vom moderniza extinde creșele nr. 1 și 10. Am finalizat proiectul de consolidare a Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” și finalizăm lucrările de consolidare a Școlii „Mihail Kogălniceanu”. Am amenajat trei terenuri de sport cu iarbă sintetică la Liceul „Dimitrie Cantemir”, Colegiul „Mihai Eminescu” și Școala „Alexandru cel Bun”, dintr-un program de 17 astfel de facilități. Pregătim finalizarea noii săli de sport a Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” și pregătim construirea unei săli la Școala „Ion Creangă”. Nu în cele din urmă, am cumpărat 115 calculatoare de ultimă generație și 700 de videoproiectoare moderne pentru școlile din oraș.
Cu încrederea că excelenta colaborare dintre administrația locală și cetățenii Iașului va continua și în anul 2019, vă invit să vă implicați cât mai mult în viața acestui minunat oraș. Iașul are nevoie de dumneavoastră! Grație eforturilor noastre comune, Iașul se schimbă în bine!