VIDEO / PARINTI AVETI GRIJA! Cresa groazei din Iasi. Pe mainile cui isi lasa iesenii copii

0
340

Infirmierele de la o creşă cu program prelungit din Iaşi au fost înregistrate pe ascuns de părinţii unui copil de 2 ani şi 8 luni în timp ce înjură ca la uşa cortului şi jignesc în limbaj de maidan copiii. Funcţionarele se amuză în timp ce pun un copil să reproducă înjurătura „în p***a mă-tii!“ şi nu se sfiesc să îi numească pe micuţi „porci“„nesimţiţi“ sau să îi ameninţe că îi omoară şi le rupe capul. „Îţi miroase a sulică?“ e o altă expresie incredibilă înregistrată de un dispozitiv special, ascuns în îmbrăcămintea copilului. „Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi“, a justificat mama băieţelului decizia de a le înregistra pe îngrijitoarele de la Creşa nr. 10. Coordonatoarea şi medicul creşei au fost mai degrabă supăraţi de înregistrările din interiorul creşei, nu de faptul că acolo se înjură ca pe stadion, de faţă cu copiii. Cazul ar putea ajunge la Parchet, familia băieţelului umilit luând în calcul să facă plângere penală. Micuţul a fost dus la un psiholog care i-a arătat poza uneia dintre îngrijitoare. „Bate!“, a fost reacţia copilului, când a văzut imaginea.

La mijlocul săptămânii trecute, reprezentanţii Creşei nr. 10 „Piticii năzdrăvani“, de pe strada Decebal din Iaşi, au avut parte de o surpriză neplăcută. În timp ce îl îmbrăcau pe băieţelul de 2 ani şi 8 luni al familiei Pavel, una dintre angajate a descoperit că băieţelul avea pus pe hăinuţă un dispozitiv ce părea a fi un microfon: „nu mi-ar place să fie aşa ceva“, a zis atunci, textual, angajata creşei care a descoperit dispozitivul de înregistrare. Femeia era speriată probabil de discuţiile obscene pe care le-ar fi putut „auzi“ microfonul în interiorul centrului în ultimele zile, mai ales că ştia că în creşă se ţipă, se jignesc copiii şi se înjură ca pe stadion. Iar temerile ei erau întemeiate.

Suspicioşi că băieţelul lor ar putea fi abu­zat la creşă, părinţii copilului luaseră decizia cu câteva zile înainte să monteze un microfon pe haina fiului lor. Au vrut să afle astfel ce se întâmplă la creşă şi de ce băieţelul lor începea să plângă şi să îi tragă de haine de câte ori auzea că va fi lăsat acolo. După ce au ascultat înregis­trările, suspiciunile părinţilor s-au adeverit. La creşă, copilul lor era jignit, ameninţat, ba chiar şi învăţat, uneori, cum să înjure ca un birjar.

Limbaj de MAHALA

Conform materialelor, copiii sunt nu­miţi „nesimţiţi“sau „porci“, uneori sunt „alintaţi“ cu apelative de genul „în gâtul mă-tii, chelea mă-tii, te omor!“, iar în alte rânduri chiar învăţaţi, la rândul lor, să înjure. „Băi, dar tu eşti mare, de ce nu faci caca acolo şi faci pe tine, porcule! Eşti porc, nu tigru cum spune maică-ta, porc eşti!“, spune, conform înregistrărilor, una dintre reprezentantele creşei, care continuă „porc eşti, te caci pe tine. Păi da, uite ce urât miroşi a nespălat“.

Ulterior, pe înregistrare se aude cum femeia îi spune copilului: „Mă-ta, ce face mă-ta? În p***a mă-tii! Ia spune şi tu! Spune! Mă-ta! mă-ta, da!“, cel puţin două râsete ale unor adulte se aud în timpul acestei înşiruiri de invective, una dintre ele amuzându-se că l-a pus pe băieţel să înjure.

Într-o altă discuţie, referindu-se la o fetiţă din clasă, îngrijitoarele de la creşă au fost înregistrate spunând despre mama ei că e „împuţită“„Nesimţita ceia de mă-ta şi împuţita. Stai jos că dacă nu te omor“, i se adresează direct copilului, pentru ca aceeaşi femeie să îi spună colegei sale: „ce p***a mă-sii o ţine cu părul ista“, referindu-se la ma­ma copilei.

Tot la adresa unei fetiţe, una dintre infirmiere spune: „Ce vrei, fată? Fată, ţie îţi miroase a sulă. A sulă îţi miroase. Îţi miroase a oleacă de sulică de pe acuma“.

 

 

 

Reactia părinţilor

Părinţii Pavel intenţionează să îşi retragă copilul de la Creşa nr. 10 şi iau în calcul inclusiv formularea unei plângeri penale împotriva reprezentanţilor unităţii publice.  „Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi, nu mai voia la creşă. Acele discuţii (n.r. – înregistrările) m-au şocat, într-un mediu de educaţie să vorbească aşa nişte doamne cu un copil de 2 ani şi 8 luni, mi se pare prea mult. Noi încercăm să îi dăm o educaţie bună, acasă, şi el învaţă altceva la creşă“, ne-a spus Loredana Pavel.

Ea a mai precizat că, săptămâna aceasta, copilul a mers în continuare la creşă, două dintre îngrijitoarele de la grupa sa fiind mutate la altă grupă. „Noi am apucat să ascultăm toate înregistrările abia în cursul zilei de astăzi (n.r. – ieri)“, a mai spus femeia, carea spus că băieţelul ei a mers la un psiholog.

Specialistul i-a aratat fotografia uneia dintre îngrijitoare: „bate!“, ar fi spus copilul, când a văzut poza.

 

Părinţii au apelat la un avocat pentru a gestiona această situaţie. „Este inadmisibil în secolul a­cesta ca educaţia unor copii de 2-3 ani să se facă cu bătaie, înjurături şi ţipete. Dincolo de aspectele astea, într-un cadru în care copilul ar trebui să beneficieze de educaţie, este învăţat să spună înjurături. Şi nu orice fel de înjurături, ci dintre cele mai grele pe care le admite limba română. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, acest comportament se circumscrie infracţiunii de rele tratamente apli­cate minorului, voi vedea în ce măsura părinţii doresc să formulăm o asemenea acuzaţie, prin sesizarea organelor de urmărire penală“, ne-a spus avocatul familiei, Ciprian Mitoşeriu.

 

 

 

Despre înregistările de la Creşa nr. 10 a fost informată inclusiv Monica Ghioca, directoarea Direcţiei de Creşe din judeţul Iaşi, instituţie aflată în subordinea Primăriei Iaşi. „Mie mi-a spus săptămâna trecută coordonatoarea că au găsit la un copilaş un reportofon cusut în bluziţă. Şi am zis: «înseamnă că părintele are o nemulţumire. Vă rog să trimiteţi părintele la noi, să discutăm, să vedem ce nemulţumire are». Mi-a zis că le-a mutat că asta a fost dorinţa părinţilor, că nu mai vrea să lase copilul pe mâna acelor infirmiere de la grupă, deşi nici cu asta nu aş fi fost de acord pentru că nu ştiam exact acuzaţia părinţilor“, a spus Ghioca.

Directoarea ne-a precizat ieri că nu a ştiut ce conţin înregistrările respective şi că a aşteptat o sesizare de la părinţi, însă aceasta nu a mai venit. „Nu îmi doresc un astfel de vocabular în creşă. Am mai avut situaţii şi a trebuie să iau măsuri, s-a lăsat cu desfa­cerea contractului de muncă. Sub nicio formă nu sunt de acord cu un astfel de limbaj“, a spus femeia.

Creşa nr. 10 este printre puţinele din Iaşi unde părinţii îşi pot lăsa copiii de luni până vineri. Cheltuiele sunt subvenţionate din bani publici, părinţii plătind doar contravaloarea zilnică a hranei, adică 12 lei pe zi. In­firmierele angajate la creşe trebuie să aibă un curs de specialitate absolvit şi nu e necesar să aibă studii superioare. Înainte de a fi angajate, ele sunt supuse, teoretic, şi unor testări psihologice. La Creşa nr. 10 din Iaşi, potrivit organigramei aprobate de Primărie, lucrează 25 de persoane.

Ce spun psihologii

Specialiştii spun că expunerea unor copii atât de mici la un limbaj precum cel din înregistrările efectuate în Creşa nr. 10 poate avea un efect devastator asupra dezvoltării micuţilor. „Din păcate, chiar dacă este vârsta foarte fragedă vorbim despre un refuz de a mai merge în acel loc perceput de copil ca fiind unul violent şi nesecurizant, vorbim despre retragere socială, iar mai târziu, dacă nu se intervine la timp, efectele pot fi foarte nocive cu consecinţe devastatoare. Se poate instala chiar depresia, izolarea în lumea virtuală şi neîncredere în lumea în care trăieşte. Trebuie să fim foarte atenţi la ce spune copilul şi la comportamentul pe care îl are. De asemenea, consider că, înainte de a ajunge să fie integrat în învăţământ, un dascăl trebuie foarte bine evaluat din punct de vedere psihologic“, a spus Monica Dobrea, psiholog.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments