Initiativa cetaneasca „Fara penali in functii publice” a incheiat cu bine o prima etapa, fiind declarata constitutionala de CCR. Demersul civic, sustinut prin semnaturi de peste un milion de romani, ajunge in Parlament, putand fi blocat prin diverse strategii de catre partidele care nu doresc asanarea clasei politice.
Mihai Badea (USR), presedintele comitetului care a coordonat pasii pe care initiativa „Fara penali” i-a facut pana acum, spune ca s-a incheiat „ultima etapa care a depins de noi”.
„In momentul de fata, mingea este in terenul Parlamentului, in special al majoritatii PSD-ALDE. Proiectul intra in circuitul parlamentar, ca orice proiect de lege, cu unica deosebire ca vorbim despre o lege constitutionala, nu despre una organica sau ordinara, si atunci ambele camere au aceeasi compententa – nu mai vorbim despre camera de reflectie si camera decizionala.
Ambele camere au aceleasi atributii si trebuie sa voteze cu o majoritate de 2/3 din parlamentarii in functie pe aceeasi varianta de text, pentru ca acesta sa ajunga in ultima etapa, care presupune un referendum national cu caracter conform, adica obligatoriu, nu consultativ.
Mai exact, parcursul este cumva asemanator celui obisnuit: Proiectul va ajunge la comisiile din Parlament, care vor emite aviz sau raport si care pot sa adopte proiectul in varianta propusa de noi sau pot sa opereze anumite modificari.
La fel, decizia se ia tot cu 2/3 dintre membrii comisiei”, a declarat pentru Ziare.com Mihai Badea, adaugand ca legiuitorul constituant a impus acest numar mare de voturi pentru ca „Puterea sa dea mana cu Opozitia”, adica sa existe un consens cu privire la modificarea legii fundamentale.
Intrebat care trebuie sa fie prima camera sesizata, Camera Deputatilor sau Senatul, Mihai Badea a precizat ca este „cea unde initiatorul a ales sa depuna textul, in speta de fata Camera Deputatilor„.
Ce variante are partidul condus de Liviu Dragnea
Din acest moment, initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice” poate fi blocata in mai multe feluri, cel mai simplu fiind amanarea dezbaterilor pe termen nedefinit.
„Chiar daca Parlamentul nu are o obligatie juridica sa dea curs acestei initiative cetatenesti, are totusi o obligatie politica, pentru ca avem in spate 1 milion de semnatari.
Daca aceasta initiativa ar fi fost depusa pe cale parlamentara, caz in care am fi avut nevoie de sustinerea unei patrimi din fiecare camera (adica ori 82 de deputati, ori 34 de senatori), cu siguranta majoritatea PSD-ALDE ar fi respins-o fara niciun fel de discutie.
Avand in spate peste un milion de semnaturi ale unor cetateni cu drept de vot, exista o oarecare presiune politica in sensul adoptarii, ceea ce eu nu cred ca vor face. Nu cred, insa, nici ca o vor respinge, ci o vor tergiversa, pentru ca nu sunt constransi de vreun termen, lucru care s-a vazut si la initiativa Coalitiei pentru Familie, cand de la votul in Camera Deputatilor, care a fost in mai 2017, votul in Senat s-a dat abia in septembrie 2018, deci la mai mult de un an distanta”, a adaugat acesta.
Desi mai multi liberali au avertizat ca exista riscul ca proiectul sa fie automat clasat daca nu e nici votat, si nici pus pe ordinea de zi pana in 2020, la finalul actualei legislaturi (conform art. 63 alin 5 din Constitutie), Mihai Badea sustine ca acest lucru „nu este adevarat”.
„Toate proiectele de lege raman mostenire urmatorului legislativ. Nu exista, sa zicem, o institutie a perimarii. Un exemplu este si initiativa Coalitiei pentru Familie. Acel proiect a fost depus in Parlament in 2016, adica in vechiul legislativ, si votat de actualul. Nu exista un asemenea risc.
Dar noi nu ne asteptam ca acest Parlament sa adopte proiectul. Chiar mizam pe faptul ca vor tergiversa si urmatorul Parlament, speram noi, va da curs acestei propuneri. Daca l-ar respinge acum, ar pierde foarte multe voturi. Totusi, este un an electoral si urmeaza multe runde de alegeri. Insa ramane de vazut cum vor proceda”, ne-a mai declarat Mihai Badea.