Atenție la hrana celor mici!

0
212
Alimentația bogată în aditivi

Un studiu recent publicat în revista Nature evidențiază faptul că alimentația modernă, „occidentală”, are influențe nocive, pe termen lung, asupra organismului uman. Astfel, pentru prima oară în istorie, se estimează că, urmare a acestei alimentații și a stilului de viață actual, speranța de viață ar urma să scadă.

Astfel, conform datelor prezentate de cercetătorii Anette Christ și Eicke Latz, în articolul „The Western lifestyle has lasting effects on metaflammation”, pe termen lung, alimentația modernă, alături de sedentarism, determină apariția, în organism, a unei stări de inflamație metabolică, așa numita „metainflamație”. Acest efect nociv pe care stilul de viață actual îl are asupra organismului uman nu este unul pe termen scurt, ci este memorat de organism, prin intermediul celulelor sistemului imunitar.  

În ultimii 100 de ani, bolile cardiovasculare, cancerul, afecțiunile neurodegenerative, diabetul de tip 2, obezitatea și afecțiunile cronice ale ficatului au atins proporții epidemice. Pentru prima dată, cercetătorii atrag atenția asupra scăderii speranței de viață cu 15 ani. Și asta după ce, în anii trecuți, statisticile arătau că avem șanse să trăim din ce în ce mai mult.

 

Alimentație necorespunzătoare

Acest trend descendent este cauzat de alimentația necorepunzătoare a copiilor, spun nutriționiștii. ”Părinții le dau copiilor foarte multe produse achiziționate din comerț și mai puține preparate acasă. Adulții ar trebui să înțeleagă că ar trebui să acorde o atenție mai mare alimentației copiilor. Cât mai multe alimente să fie preparate în casă, astfel încât să putem controla ingredientele, să putem reduce cantitatea de zahăr și grăsimi pe care le adaugăm la preparare, astfel încât cei mici să beneficieze de o alimentație sănătoasă. Produsele din comerț au foarte mulți aditivi, și aceste grăsimi cărora nu le dăm foarte mare importanță pot fi o problemă pentru sănătatea celor mici”, spune dr. Adina Rusu, nutriționist-dietetician.

În naivitatea lor, copiii, în special cei de vârstă preșcolară, spun că iubesc la nebunie ciocolata, bomboanele și prăjiturile. Ei bine, aceste dulciuri mâncate în exces, fără un control din partea părinților și a nutriționiștilor, conduc la afecțiuni grave la vârste fragede. Nu puține sunt cazurile de diabet de tip 2 la copii de 12 ani. ”S-a constatat o creștere a incidenței bolilor cauzate de stilul de viață nesănătos și în primul rând de alimentație, cum ar fi bolile cardiovasculare, iar mai târziu la adulți creșterea incidenței cancerelor care au legătură cu alimentația”, a completat Adina Rusu.

 

Ce se intâmplă în organism

Este cunoscut faptul că, la nivelul intestinului uman, există un număr imens de microorganisme (ce depășesc numeric celulele corpului uman), care au o mare importanță pentru funcționarea organismului, intervenind în modularea sistemului imunitar, sistemului endocrin și a metabolismului. Cercetările realizate până în prezent au arătat că alimentația modernă determină modificări cantitative și calitative ale florei intestinale, precum și a metaboliților pe care aceste bacterii existente la nivel intestinal îi produc. Întrucât sistemul imunitar este influențat de metaboliții microbiali și de alți compuși de la acest nivel, orice modificări de la acest nivel pot altera răspunsul imun și pot influența întreaga funcționare a organismului uman.

”Alimentația bogată în aditivi în primul rând influențează flora intestinală, dezechilibrează această floră intestinală și apoi imunitatea. Intestinul are rol de barieră, care nu permite substanțelor nocive ce apar la nivel intestinal să pătrundă în interiorul organismului. Prin această alimentație modernă s-a văzut că această barieră de protecție a organismului este afectată, și foarte multe toxine ajung astfel în organism. Un alt mecanism prin care alimentația modernă influențează foarte mult sănătatea este tot legat de imunitate, și s-a văzut prin studii că celulele imune au memorie, și, mai mult, ele nu reacționează doar la compuși nocivi, ci și că această alimentație modernă este percepută de organism ca fiind nocivă și declanșează astfel reacții immune”, a completat nutriționistul.

Sunt avertismente dure, de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim de stil de viață și mâncare. Și asta deoarece, potrivit unui studiu efectuat de Eurostat în anul 2018, România este printre codașele Europei atunci când vine vorba de speranța de viață. Românii ating în medie 74 de ani, în vreme ce spaniolii sau italienii ating vârsta de 85 de ani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments