O rețetă pe care multe gospodine o numesc rețeta copilăriei. Chiftelele marinate sunt mâncarea clasică românească de la care puțini dintre noi se pot abține. Pentru preparatul chiftelelor avem nevoie de 500 de grame de carne tocată, 100 de grame de de pâine albă, fără coajă, câțiva căței de usturoi, un ou, sare, piper, o lingură de făină, două linguri de ulei. De multe ori gospodinele preferă să pregătească prima dată sosul de roșii, iar pentru acesta ne trebuie un kilogram de roșii proaspete sau bulion mai gros, o ceapă mică, o lingură de ulei, o foaie de dafin, o lingură de zahăr, sare, piper și câteva rămurele de cimbru.
Mod de preparare
Pentru început pregătim sosul de roșii. Se toacă ceapa, se încinge uleiul într-o cratiță și se călește cu un praf de sare pentru ca ceapa să se topească și să nu se prăjească. Când ceapa s-a înmuiat se adaugă roșiile proaspete tăiate cuburi sau bulionul, după care adăugăm dafinul și rămurelele de cimbru. Se lasă cratița la foc mic aproximativ zece minute. Când compoziția este fiartă se scoate dafinul și cimbrul, iar sosul se trece prin sită sau dacă preferați puteți face pastă cu un blender de mână. În cazul în care nu sunteți mulțumite de consistența sosului, puteți adăuga apă fierbinte, se pune iarăși la foc, se adaugă zahărul, sare, piper până obțineți un gust echilibrat de acrișor, dulce, sărat și picant. În timp ce sosul nostru este gata, lăsăm să se răcească și ne pregătim pentru chiftele. Începem cu carnea, care, în cazul în care nu a-ți cumpărat-o deja tocată, aceasta trebuie dată prin mașina de tocat, după care pregătim ingredientele. Luăm pâinea și o înmuiem în apă rece doar câteva secunde, apoi o stoarcem bine și se trece prin mașina de tocat unde mai adăugăm și usturoiul.
Compoziția din mașina de tocat se adaugă peste carne, după care se pune pătrunjelul tocat, un ou întreg, sare, piper. Frământăm totul bine până obținem o pastă cât mai omogenă. Trecem să facem chiftelele însă trebuie să aveți mâinile umede ca să puteți lua mici grămăjoare din compoziția de carne și se formează mingi de mărimea celei de ping pong, după care le treceți prin făină. După care chiftele se pun într-o cratiță cu ulei incins și se rumenesc rapid pe toate părțile, fără a fi complet prăjite. Între timp trebuie să aveți și cuptorul pregătit, preferabil ar fi să fie la 190 de grade Celsius. Chifetele se pun într-o cratiță rezistentă la cuptor, iar peste ele se daugă sosul și se lasă timp de 25 de minute acoperite cu un capac la 190 de grade Celsius. După cele 25 de minute chiftelele se descoperă și se mai lasă aproximativ 5 minute pentru ca acestea să se rumenească deasupra.