O rețetă simplă și ușor de preparat. Pulpe dezosate sau după preferințe piept de pui învăluite de un sos de smântână catifelat, o rețetă moldovenească ușor de gătit.
Ingrediente
- 800 g carne de pui fara os
- 2 cepe medii
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 30 g de unt
Nu are sens pentru această rețetă să intervenim cu condimente sau ierburi aromatice și să acoperim gustul smântânii. Ca și condimente folosim sare, piper, ceapă și usturoi. De preferat ar fi să folosiți o smântână cu 20 % grăsime, pentru un sos neted și omogen.
Pentru puiul cu smântână avem nevoie de pulpe dezosate, ceapă și usturoi. Carnea se taie bucățele potrivite, o sărăm și piperăm bine. După care carnea tăiată se pune într-un bol și o stropim cu două linguri de ulei. Între timp tocăm ceapa și cățeii de usturoi care vor da o savoare deosebită preparatului.
După care trecem la tigaie, care trebuie să fie încăpătoare, iar uleiul trebuie să fie încins. Se prăjesc bucățelele de carne de pui la foc iute. Atenție, carnea de pui nu trebuie înăbușită în sucul propriu și să se albească și nu se pune capac. Bucățelele trebuie să fie lucioase și ușor rumene. Apoi, peste puiul rumenit se pune ceapa, usturoiul și o bucățică de unt. Se mai adaugă un pic de piper măcinat și sare. Se reduce flacăra la foc mic și se lasă ceapa să se călească până devine sticloasă, după care totul se stinge cu un păhărel de apă fierbinte și se pune capacul peste tigaie. Carnea se mai ține pe foc aproximativ zece minute.
Sosul de smântână
Cât timp încă mai este puiul pe foc, pregătim sosul de smântână. Se cântărește într-un castron 300 de grame de smântână, aceasta trebuie să fie cu 20 % grăsime, trebuie să fie groasă și gustoasă. Într-un alt bol mic se pune o linguriță de făină cu 100 ml de lapte rece. Se freacă bine pentru a nu se face cocoloașe, în cazul în care acestea apar ar fi bine să folosiți mixerul. Se toarnă totul peste smântâna din castron și se freacă bine cu telul până aceasta se subțiază un pic. Verificăm dacă bucăţele de carne sunt pătrunse și punem smântâna peste ele în tigaie. Amestecăm totul delicat cu o lingură de lemn și așteptăm să ajungă din nou la fierbere. Se lasă tigaia cu pui cu smântână pe foc să dea aproximativ două, trei clocote, timp în care să se gătească făina.
Dacă doriți garnitură puteți opta pentru orez simplu sau legume, mămăligă, paste simple, cartofi natur cu pătrunjel, cartofi copți.