Fugarii „de lux” ai Romaniei: Pe aceasta lista se gasesc si ieseni! VIP-uri condamnate pentru coruptie pe care autoritatile nu se grabesc sa le aduca acasa

0
976

Milionarul Dragos Savulescu (foto), fostul deputat PSD Cristian Rizea, Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, sau fostul deputat UDMR Olosz Gergely sunt o parte din VIP-urile condamnate definitiv, in ultimul an, pentru fapte de coruptie si care au reusit sa fenteze puscaria.

Aducerea intempestiva in tara a lui Radu Mazare, condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare in dosarul „Retrocedarilor de pe litoral”, reaprinde problema persoanelor condamnate pentru fapte de mare coruptie fugite din Romania, in cazul carora autoritatile par a fi legate la maini, cand e vorba sa le bage la inchisoare.

Vorbim de persoane care au fost localizate si in cazul carora procedurile de extradare dureaza de aproape doi ani. Printre cei mai vechi fugari sunt milionarii Puiu Popoviciu, Alexandru Adamescu Jr. si Elan Schwartzenberg.

 

 

Scapati de CCR

Lista fugarilor s-a micsorat in acest an, dupa ce CCR a dat decizia prin care a declarat nelegale completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte. Cele mai cunoscute cazuri sunt ale Elenei Udrea si fostei sefe DIICOT, Alina Bica, aflate in Costa Rica. Mandatele lor au fost anulate, iar procesele sunt in faza de rejudecare.

In cazul unui alt VIP fugit din Romania, fostul deputat PSD Sebastian Ghita, care cere azil in Serbia, instanta a revocat in luna martie ultimul mandat de arestare. Asa ca Udrea, Bica si Ghita se pot intoarce oricand liberi in Romania. Inca nu au facut-o.

7est a facut o lista cu cele mai recente VIP-uri condamnate care fug de executarea pedepsei.

 

Gheorghe Clapon, iesean de al nostru se sustrage de la executare pedepsei de 9 ani şi 4 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, uz de fals şi spălare de bani.

Mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

în calitate de reprezentant al firmei SC F. –ES. cu sediul în Nikolaev, Ucraina dar şi cu sprijinul unor cetăţeni ucraineni neidentificaţi, a indus şi menţinut în eroare, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale (înşelăciune), pe persoanele vătămate SC M. T. M. & T. SRL BUCUREŞTI şi T. GMBH (Germania), cu prilejul încheierii şi executării contractelor de intermediere vânzare/cumpărare.

 

Cristian Maftei  este binecunoscut in IASI, alt VIP local care este de negasit, el a fost condamnat în iunie 2014 la şase ani de executare în dosarul „Mită la prefect”, în urma unui „proces – maraton” care s-a derulat pe durata a şapte ani. În acelaşi dosar au fost condamnaţi fostul prefect Radu Prisăcaru, care încă se află în arest,  fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Flavius Ioniţă şi avocatul Toni Baltag, aceştia din urmă ispăşindu-şi pedepsele. Inculpaţii au fost acuzaţi că au solicitat de la Dorin şi Norina Forna un teren de trei hectare dintr-o suprafaţă de 16 hectare, pe care cei doi soţi voiau să o retrocedeze. Cristian Maftei era cel care trebuia să intermedieze „tranzacţia”, însă denunţul soţilor Forna a stopat afacerea.

Vasile Rodideal, basarabean aciuat prin Iasi, a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni, în luna octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, a plecat din ţară deşi avea interdicţie.Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri.

 

Colegul de dosar al lui Mazare

 

 

Dragos Savulescu (44 de ani) a fost condamnat, in februarie 2019, la 5 ani si jumatate de inchisoare in dosarul „Retrocedarilor de pe litoral”.

Om de afaceri si fost patron al clubului de fotbal Dinamo, Savulescu a cochetat cu actoria. A fost iubitul Madalinei Ghenea si s-a insurat de curand cu fosta Miss Albania, Angela Martini.

Dragos Savulescu a facut bani din tranzactii imobiliare. Inainte de sentinta definitiva, milionarul a primit 50 de milioane de euro pentru Parcul Verdi, pe care Primaria Capitalei l-a rascumparat la un pret de aproximativ 10 ori mai mare fata de valoarea de piata a terenului.

 

 

Dupa condamnare, si-a sters contul de pe Instagram. Avea sute de fotografii din excursii prin toata lumea, in care apareau fotomodele si staruri de cinema, autoturisme de lux si proprietati impresionante.

Sotia sa, Angela Martini, contiua sa posteze fotografii de la diferite evenimente, dar Savulescu lipseste din ele.



Rizea: spaga de 300.000 de euro

Cristian Rizea (50 de ani), fost deputat PSD, a intrat pe lista „Persoanelor urmarite” de Politia Romana in urma cu doua luni. Asta dupa ce a fost condamnat la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani.Fostul deputat PSD a fost gasit vinovat ca a pretins si a primit 300.000 euro de la afaceristul Lucian Coltea, in schimbul interventiilor facute de catre acesta la primarul comunei Chiajna si la directorul RA-APPS, pentru retrocedarea unor imobile. Magistratii au decis si confiscarea sumei de 300.000 de euro.

 

 

La penultimul termen din dosar, avocatul lui spunea ca fostul parlamentar este in SUA, in vizita la niste rude: „Nu are mijloace financiare”.

Rizea a fost deputat in doua legistaturi, in perioada 2008-2016, si a absolvit Colegiul National de Aparare in 2013.



Sursa: Politia Romana

Fiul fostului presedinte al MoldoveiSergiu Lucinschi (54 de ani), fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat in luna aprilie la 2 ani si 4 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual.

Potrivit presei din Republica Moldova, Sergiu Lucinschi a detinut in perioada 1990 – 2000 mai multe afaceri in Federatia Rusa in domeniul comertului si constructiilor. In 2011, el s-a mutat in Romania, unde a preluat o companie.

La inceputul anilor ’90, tatal sau, Petru Lucinschi, a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova in Federatia Rusa. Apoi, Petru Lucinschi a fost presedinte al Republicii Moldova intre anii 1997-2001.

Fratele lui Sergiu, Chiril Lucinschi, a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova in fractiunea Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) . Anul trecut, el a fost condamnat in prima instanta la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru spalare de bani.


Sursa: Politia Romana

 

Prins in Ungaria

Olosz Gergely, fost senator UDMR si fost presedinte al ANRE, a fost condamnat in decembrie 2018 la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Magistratii au decis si confiscarea de la fostul parlamentar a sumelor de 384.000 de euro si 400.000 de lei, potrivit minutei instantei.

In martie, Olosz Gergely a fost prins de autoritatile din Ungaria. El se afla din 14 martie sub supraveghere judiciara penala temporara, iar miscarile sale sunt urmarite prin intermediul unor instrumente tehnice.

In luna aprilie, agentia ungara de presa MTI anunta ca judecatorii nu au putut inca dezbate cererea de extradare a politicianului, deoarece autoritatile din Romania nu au motivat sentinta de condamanare.

Olosz Gergely a fost ales in 2012 in Parlamentul Romaniei, pe listele UDMR, renuntand la mandat in 2013, dupa inceperea anchetei penale care il viza. Dosarul sau nu a mai ajuns la Inalta Curte, ci a fost judecat in faza de fond de Tribunalul Bucuresti.



Sursa: Politia Romana

„Veteranii” fugii de justitiePe lista „Persoanelor Urmarite” a Politiei Romane sunt si VIP-uri fugite „cu vechime” – condamnate pentru coruptie, cu mandate de arestare emise in lipsa si care, desi localizate, nu au fost aduse in tara.Complicele lui Mazare, in Argentina

Avraham Morgenstern a fost condamnat, in august 2017, la 8 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Milionarul este judecat intr-un alt caz, fiind acuzat ca i-ar fi dat mita primarului orasului Constanta, Radu Mazare.

Avraham Morgenstern a fost arestat in Buenos Aires (Argentina) in decembrie 2017, dar inca nu a fost extradat in Romania. Morgenstern este pe lista de persoane „Most Wanted” a Politiei Romane.



Sursa: Politia Romana
Popoviciu, in Marea Britanie

Puiu Popoviciu a fost condamnat, in august 2017, la 7 ani de inchisoare in dosarul Ferma Baneasa. Dupa cateva zile de la anuntul sentintei, Popoviciu a fost arestat in Londra si eliberat, la scurt timp, pe cautiune, pentru 200.000 de lire.Procesul de extradare a acestuia in Romania este pe rolul instantelor britanice. Si Popoviciu este pe lista de persoane „Most Wanted” a Politiei Romane.



Sursa: Politia Romana

Schwartzenberg, interviu din Israel

Elan Schwartzenberg este cercetat de DNA pentru complicitate la dare de mita, dosar deschis in 2016. Un caz in care este acuzat ca ar fi intermediat o mita de la afaceristul Avraham Morgenstern catre fostul primar al Constantei, Radu Mazare.

Instantele din Romania au emis un mandat de arestare in lipsa. Milionarul a fost fotografiat in Israel cu diverse ocazii si chiar a oferit un interviu unui post de televiziune din Romania.

UPDATE Dupa publicarea articolului, Elan Schwartzenberg a trimis mai multe precizari redactiei.

„DNA nu mai cerceteaza de cativa ani complicitatea mea la dare de mita, in acest caz exista o achitare la ICCJ din iunie 2018 (in dosarul Radu Mazare- Avraham Morgenstern- n.red.), iar Tribunalul Bucuresti a admis in aprilie 2019 cererile avocatului meu Florin Cojocaru, anuland cu aceasta ocazie si mandatul de arestare.

Am plecat din Romania in 2012, locuiesc aici la mine acasa, dosarul a fost deschis in 2014 si mandatul emis in 2016, iar pentru faptul ca am decis sa nu apar in persoana in fata unor colegi ai domnului Portocala, nu pot fi catalogat fugar, ci doar un om prevazator, care si exercita dreptul legal a fi reprezentat de un avocat (Florin Cojocaru) mai ales luand in considerare cele doua abuzuri extrem de grave in cazul meu; emiterea unui mandat de arestare fara a fi citat conform legii cat si mentinerea acestuia in vigoare un an dupa achitarea data de ICCJ,” sustine Elan Schwartzenberg.


Sursa: Politia Romana

Marko Attila, la bere in Budapesta

Marko Attila, fost sef al Departamentului pentru Relatii Interetnice din Guvern si ex-deputat UDMR, a fost condamnat in 2014 la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru retrocedarea ilegala a cladirii Colegiului Szekely Miko, din Sfantu Gheorghe.

El a fost fotografiat cand participa la Festivalul Secuiesc din Budapesta, desfasurat in perioada 11-13 mai 2018.



Sursa: Politia Romana

Adamescu Jr., in LondraAlexander Bogdan Adamescu este cercetat de DNA pentru dare de mita. In 2016, instantele din Romania au emis un mandat de arestare in lipsa.Adamescu Jr. a fost arestat in Londra, fiind acuzat ca ar fi falsificat unele documente prezentate in timpul procedurii de extradar

 
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments