Iașul, capitala inovației și tehnologiei pentru două zile. EUROINVENT 2019, eveniment care a adus la Iași inventatori și cercetători din toată lumea, și-a desemnat câștigătorii

0
323

Pentru două zile, Iașul a fost centrul inovaţiei şi al tehnologiei, găzduind prima ediţie a Conferinţei Internaţionale „INNOVENTURE”.  Manifestarea a reunit în capitala Moldovei reprezentanţi ai tuturor zonelor responsabile de promovarea şi implementarea inovaţiei: mediul academic, institute de cercetare, incubatoare, autorităţi publice, asociaţii de afaceri, întreprinderi mici şi mijlocii şi companii mari, experţi în inovare şi finanţare, inovatori şi dezvoltatori.

În cea de-a doua zi de desfășurare a conferinței a fost invitat să participe și primarul Mihai Chirica, alături de rectorii universităților de stat din oraș, specialiști în industrie și digitalizare, dar și antreprenori care folosesc cu succes diferite inovații.

„Iașul poate fi considerat capitala inventicii românești, având în vedere școala creată de participanții la târgurile de profil care se desfășoară de ani de zile în capitala Moldovei. În era industrială acest domeniu de activitate reprezentă un punct de reper pentru transferul tehnologic. Realizările din inventică ne ajută să revitalizăm industria grea, acolo unde ea mai există, și să valorificăm capacitatea intelectuală a celor care iubesc inovarea. În același timp, trebuie să fim atenți la un lucru: să nu ne limităm la exportarea inteligenței, așa cum se întâmplă în prezent. Iașul a devenit un pol de atracție pentru domeniul IT&C, însă trebuie să ne axăm și pe recuperarea statutului de exportator al produselor finite. Sunt câteva exemple la nivel mondial, unul dintre ele fiind statul Israel. Acolo se exportă doar produsele finite, inteligența fiind înglobată mai departe în produsele industriale sau semi-industriale. Cred că un alt aspect care trebuie luat în considerare este dreptul de proprietate intelectuală. Din păcate, nu avem o școală juridică care să gestioneze protejarea acestei spețe și care să ajute companiile ce dezvoltă inteligență tehnologică să aibă siguranța proprietății produselor finite. Având în vedere toate aceste oportunități, nu îmi rămâne decât să vă rog să rămânem o echipă, având drept fundament o școală puternică din toate punctele de vedere, principalele atuuri fiind tradiția învățământului ieșean și cadrele didactice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conferinţa Internaţională „INNOVENTURE” este unul dintre instrumentele dezvoltate de „Loop Operations” dedicate managerilor şi antreprenorilor, care să genereze şi să stimuleze procesul inovativ în companii. În cadrul conferinței au avut prezentări 25 de speakeri români şi internaţionali şi lideri în construcţia de ecosisteme de inovaţie care au prezentat oportunităţi, bune practici, metode şi instrumente utile în pregătirea afacerilor pentru provocările care urmează.

Conferinţa a fost împărţită în patru secţiuni de dezbateri: Ecosisteme de inovaţie, Industria 4.0, Managementul şi Finanţarea Inovaţiei şi Poveşti de Succes, şi a pus la dispoziţia participanţilor 12 workshopuri de analiză aprofundată. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul  www.innoventure.eu.

 

Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din Iași a găzduit Ceremonia de premiere care a încheiat cea de-a 11 ediție EUROINVENT, evenimentul care aduce an de an, la Iași,  inventatori și cercetători din toată lumea.

Premiile desemnate de juriul internațional au mers către cele mai bune dintre cele peste 620 de invenții și proiecte de cercetare, astfel:

  • Premiul pentru cel mai tânăr inventator ”Andi Dwi PUTRA” a mers către doi inventatori din Vietnam – Nguyen Huu Loc, Ha Thien Kim.
  • Categoria internațională a Premiului pentru femeia inventator ia revenit unei inventatoare din Thailanda, Pornsayapat Likhitthummagun, iar categoria națională a aceluiași premiu a mers către Denisa Ficai de la Universitatea Politehnica București.
  • dr. Augustin Semenescu de la Universitatea Politehnica București a primit Premiul Forumului Inventatorilor Români
  • Corina Moga de la SC DFR System SRL a fost desemnată câștigătoarea Premiului pentru Mediu (The Green Environment Award).
  • Echipa Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României“ Timişoara a primit Premiul pentru cercetări avansate în biologie ”Prof Hazim AL DARAJI”
  • Premiul EUROPE DIRECT Iași a mers către echipa Egiptului, cel al Universității ”Al. I. Cuza” (UAIC) către o echipă de cercetători de la Universitatea Politehnica București coordonată de Denisa Ficai, cel al Universității Tehnice ”Gh. Asachi”, către echipa Malaeziei iar Premiul platformei Arheoinvest UAIC a mers către Universitatea de Stat din Tiraspol.
  • Premiul pentru Medicină ia fost acordat echipei din Iraq, pentru metoda de detecție rapidă a bolilor cu transmitere sexuală.
  • Premiul pentru cel mai bun design a mers către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale ISIM Timișoara iar echipa coordonată de prof. univ. dr. ing Aurel Mihail Țîțu de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a primit Exquisite Award.
  • Premiul pentru colaborare – Sinergy Award a fost câștigat de Universitatea din Craiova
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit Premiul Pro Scientia et Innovatio

Croatian Inventors Network (Rețeaua Inventatorilor din Croația) a primit MARELE PREMIU ȘTIINȚIFIC EUROINVENT 2019 – categoria internațională.

MARELE PREMIU ȘTIINȚIFIC EUROINVENT 2019 i-a revenit Universității Tehnice a Moldovei, pentru complexitatea și numărul mare al invențiilor și cercetărilor cu care a participat la eveniment.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) a primit trofeul MARELE PREMIU EUROINVENT 2019.

Prezent la ceremonia de premiere, Mihai Chirica, primarul de Iași, a primit două distincții: medalie de aur din partea lui Fernando Maldonado LOPES de la Inventarium – Science din Portugalia pentru deschiderea orașului către inovație și inventatori/cercetători și un trofeu de cristal din partea lui Ahmed Majan din Emiratele Arabe Unite (UAE) pentru primirea călduroasă în orașul despre care a declarat că s-a îndrăgostit.

EUROINVENT este organizat în fiecare an de Forumul Inventatorilor Români, Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă, prin Centrul de Informare Europe Direct Iași, Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi”, Universitatea ”Al.I.Cuza” din Iași, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr.T.Popa”și în colaborare cu Universitatea Națională de Arte  ”G.Enescu” Iași.

EUROINVENT este singurul eveniment din România care se desfășoară sub egida IFIA – International Federation of Inventors’ Associations și WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations, reprezentând un eveniment european de elită în domeniul inovării și cercetării.

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul: Complexului Muzeal Moldova Iași, Consiliului Județean Iași, Primăriei Municipiului Iași, KESZ România, BRD Groupe Societe General, Hofigal, iSentinel, Artis IT Univers, ArtA, Cotnari, Merlin’s Vitamin Aqua, Nescafe, Aqua Carpatica, Sartorom, Nanoteam, Zeiss, Aeroportului Iași.

Parteneri ai inovării: Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației Naționale, OSIM Bucuresti, ProtectMark, Rotary Club Junimea.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments