Iașul, capitala mitingurilor electorale

Săptămâna trecută, am putut participa la adevărate demonstrații de forță din partea celor mai puternice partide politice din România: PSD și PNL. Ambele au organizat mitinguri cu simpatizanți veniți din toată regiunea Moldovei pentru a-i susține pe candidații la alegerile Europ arlamentare din 26 mai. Teoretic. Pentru că practic am avut parte de două momente contrastante în Piața Unirii: cel de la Partidul Social Democrat unde s-au strâns zeci de mii de oameni care au fost înconjurați de protestatari și cel de la Partidul Național Liberal, eveniment la care au luat parte doar câteva mii de simpatizanți calmi.

0
186

Piața Unirii din Iași a fost locul de desfășurare a celor mai mari mitinguri politice. Oameni din Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Botoșani și Neamț au venit pentru a-și susține candidații la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în perioada următoare.

Unii au criticat dur manifestarea organizată de Partidul Social Democrat pe data de 9 mai, de Ziua Europei. Cei care au trăit și văzut Revoluția din 1989, au găsit multe similarități cu ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Iași. Mii de forțe de ordine, oameni care au venit din toate colțurile Moldovei fără a ști concret pentru ce, iar protestele de dincolo de garduri arătau o Românie care își dorește o schimbare. Mulți dintre simpatizanții PSD cântau, dansau și se bucurau de ce se întâmpla în Piața Unirii, însă prea puțini dintre ei știau de ce se află acolo.

”De unde ați venit? Din Roman. Și cum v-au întâmpinat oamenii? Eu am auzit din vecini. Dar cum ați trecut, că trebuie să aveți invitație de la PSD? Așa bine, cum să trec? E o grămadă de populație, de ce să am invitație? Nu m-a invitat nimeni pe mine. Am venit eu singur. Ce v-a interesat? Pentru votări cred, zic, nu știu ce să vă spun. Am văzut atâta lume…”, a spus unul dintre participanți. La fel răspundeau mai toți pe care îi întrebai de ce au venit acolo.

Chiar dacă pe fundal se auzeau huiduieli anti-PSD, președintele Liviu Dragnea nu s-a lăsat impresionat de ce se întâmpla.

”Facem parte din lumea civilizată a Uniunii Europene și asta este cea mai prețioasă realizare politică a noastră. Occidentul, de-a lungul istoriei moderne, ne ajutat, ne-a deprins cu civilizația și îi suntem datori dar e bine ca această datorie să o plătim în moneda potrivită. În solidaritate și respect în corectitudine și reciprocitate, nu vreau să plătim această datorie cu contracte și concesiuni forțate cu porturi și cu resurse naturale, cu cedare poltică și de suveranitate. Nu vreau să permitem unora din România, care se cred europeni până la trădare să angajeze România pentru traiectoria unei colonii care a pledat cu tot cu lideri”, spunea Liviu Dragnea, săptămâna trecută, la Iași.

La polul opus a fost mitingul PNL. Pe parcursul unei zile, președintele României, Klaus Iohannis a organizat un itinerariu prin care a abordat teme legate de educație în cadrul Forumului Educației 2019, a lansat o carte și, în final, a mers la mitingul din Piața Unirii. Aici, totul a decurs normal, fără incidente, fără proteste. Iohannis a mers pe străzile din centrul Iașului, pe jos. Discursul lui a fost centrat pe cât de important este ca toți cetățenii să meargă la vot pe 26 mai și la referendum.

”Dacă pierdem independența Justiției, dacă pierdem Justiția dreaptă atunci pierdem și șansa pentru autostrăzi. Atunci pierdem și șansa pentru spitale și șansa de a avea grădinițe și școli bune pentru copiii noștri, atunci, începem să pierdem bani. Dacă îi lăsăm pe ei(n.r. cei din PSD) să ne strice țara, la urmă, dragii mei, nu vor plăti ei. Vom plăti noi”, spunea Klaus Iohannis la Iași. Acesta a criticat dur mitingul PSD.

”Au venit să vă umilească, ăia spun că de fapt nu contează alegerile europarlamentare, referendum, că astea sunt povești. Păi da, sunt povești fiindcă dacă oamenii merg acolo și votează, PSD dispare. Deci, pentru ei este o poveste tristă dar pentru noi, ceilalți români, este o poveste importantă. Aceste alegeri europarlamentare și referendumul sunt despre viitorul nostru, al românilor. Sunt alegeri și referendum despre viitorul european al României și al românilor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a promis că va trimite în Parlamentul European cei mai competenți oameni ai Partidului Social Democrat: ”Noi vom trimite în Parlamentul European români patrioți, români de care România are nevoie, care știu să lupte pentru țara lor. România a fost prea multă vreme neîndreptățită la Bruxelles. Prea mulți trimiși din partea dreapta politică, prea mulți trimiși de alte instituții din România, au insultat-o, au umilit-o, au răspândit minciuni pe seama ei.”

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene le-a adus mulțumiri simpatizanților PSD care au fost prezenți la Iași: ”Datorită vouă, PSD a avut forță și de a aduce priceperea în România, datorită vouă PSD a avut forța și inteligența de a aduce în Uniunea Europeană un parcurs european al României, care este ireversibil pentru că PSD este cel mai pro european, avem cel mai bun program de guvernare din ultimii 20 de ani din România, un program care reduce decalajele de dezvoltare și asigură un trai mai bun pentru că avem un lider cu viziune, un om care își iubește țara.”

Cei din PNL Iași le-au promis moldovenilor prezenți la miting că vor trimite în Parlamentul European oameni care își doresc o schimbare.

”Oameni de bună credință, oameni profesioniști, oameni cu experiență, oameni cu viziune care vor reprezenta România cu cinste în Uniunea Europeană și vor face în așa fel încât proiectele noastre, ale ieșenilor, ale moldovenilor, să fi duse în primul rând în Europa pentru că Partidul Național Liberal poate, știe și va face performanță la Bruxelles”, a susținut Costel Alexe, președintele Organizației județene PNL Iași.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRepublica Moldova după 10 ani de Parteneriat Estic cu Uniunea Europeană
Articolul următorHoroscop 16 mai 2019
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments