Mediere FURT CALIFICAT

Speță

0
503

T. Ioan, cu studii de 2 clase, având ocupaţia de mecanic auto, căsătorit, cu 4 copii, de cetăţenie română, religie ortodox, recidivist,  este trimis în judecată pentru săvârșirea a trei infracțiuni de furt calificat,în perioada anului 2015, după cum urmează: 1. în perioada x , în dauna persoanei vătămate I.P., infracțiune prevăzută de  art. 229 alin. 1 lit. b) și d) Noul cod penal; 2. în noaptea de x, în dauna părţii civile L.P., infracţiune prevăzută de art. 228 alin 1, art. 229 alin. 1 lit.b) şi d), alin. 2 lit. b) Noul cod penal; 3. în perioada x, în dauna părţii civile P.S , infracţiune prevăzută de art. 228 alin 1, art. 229 alin. 1 lit. b) și d) alin. 2 lit. b) Noul cod penal.

La primul termen de judecată, instanţa decide să menţină măsura arestării preventive a inculpatului T. Ioan, dispusă și pronunţată în dosarul cu nr. x al Judecătoriei Z. În termenul din data x, instanța de judecată înlocuieşte măsura arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe un termen de 60 de zile de la momentul rămânerii definitive a încheierii dată de instanță, impunându-i inculpatului, respectarea mai multor obligații.

Având în vedere faptul că pe durata întregului proces penal părțile nu au încercat crearea unui canal de comunicare între ele, apărătorul inculpatului aduce la cunoștință acestora o variantă imparțială, neutră și confidențială de soluționare a litigiului. Cunoscând că există în continuare, până la sfârșitul procesului, posibilitatea ca victimele și infractorul să încheie înțelegeri cu privire la pretențiile civile prin intermediul unui terț, apărătorul inculpatului recomandă acestora medierea, solicitând instanței de judecată amânarea cauzei în vederea încheierii unui acord de mediere. La solicitarea inculpatului se face invitația tuturor părților la sediul biroului de mediator autorizat. Mediatorul informează părțile cu privire la avantajele medierii și se semnează contractul de mediere în mod benevol, prin exprimarea liberă a voinței părților și în lipsa oricăror constrângeri. Contractul de mediere semnat voluntar de toate părțile este depus în instanță, având efect de suspendare a procesului penal pe o perioadă de cel mult 3 luni. După aproximativ 12 zile de la începerea procedurii de mediere, timp în care părțile și-au stabilit împreună cu mediatorul ședințe comune de mediere, acestea încheie un acord de mediere prin care se înțeleg și cad de acord cu privire la toate aspectele ce țin de latura civilă și psiho-emoțională a litigiului. Ca rezultat al participării la procedura de mediere, T. Ioan conștientizează, recunoaște și își cere scuze pentru cele întâmplate, promite că nu va mai săvârși astfel de fapte niciodată, își exprimă dorința de reintegrare socială realizând că medierea a avut un puternic impact asupra viitorului său comportament psiho-social. Se negociază și se stabilește o sumă de x lei reprezentând daune materiale și morale, prejudiciul cauzat victimelor. Identificând nevoile, sentimentele și interesele victimelor, procedura medierii a ajutat la recuperarea emoțională a acestora, la depășirea sentimentului negativ de frică indus de o întâmplare nefericită, a dat posibilitatea acestora să primească răspunsuri și susținere de la persoana care le-a prejudiciat.

Acordul de mediere este depus împreună cu procesul verbal de închidere a medierii în original și în format electronic la instanța de judecată, aceasta pronunțând o hotărâre care consfințește înțelegerea părților așa cum este ea stipulată în acordul de mediere, cu condiția să nu contravină legii. Acordul de mediere produce efecte în ambele laturi: în latura civilă a procesului acesta va duce la soluţionarea acţiunii civile potrivit voinţei părţilor iar în latura penală a procesului va constitui un element ca judecătorul să dispună renunţarea la aplicarea pedepsei, medierea fiind o cauză sui-generis de înlăturare a răspunderii penale, dacă acordul de mediere intervine până la sfârşitul procesului, adică până la pronunţarea unei hotărâri definitive.

Observație:

În cazul prezentat mai sus, din anul 2015, în Legea medierii nu existau limitări de timp pentru ca victima și infractorul să ajungă la un acord de mediere și să se înlăture răspunderea penală.

În prezent, încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni trebuie făcută până la citirea actului de sesizare, atât în cazurile unde s-ar putea înlătura răspunderea penală prin împăcare, cât și în cazurile unde s-ar înlătura răspunderea prin retragerea plângerii prealabile. Modificarea e adusă concret de Legea nr. 97/2018 privind unele măsuri de protecție a victimelor infracțiunilor, prin Decizia Curții Constituționale nr. 397/2016.

 

Maria PaduraruMaria PĂDURARU

Mediator

 

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments