Prânzul din timpul săptămânii
Rulada de carne tocată cu legume și cașcaval mai poate fi înlocuită cu drobul de miel pentru Paște, asta în cazul în care nu vă place carnea de miel. Pentru ruladă vă trebuie 750 de grame de carne tocată amestec, o ceapă medie, 4-5 căței de usturoi, sare, o linguriță de piper negru, două lingurițe de boia dulce, cimbru uscat, două ouă crude, două felii de pâine-franzelă, două linguri de pesmet. Pentru umplutura de legume vă trebuie 500 de grame de legume proaspete sau congelate, două linguri de ulei, unt, 1-2 căței de usturoi, 50g cașcaval ras fin, hârtie de copt.
Mod de preparare
Pentru început pregătim legumele sotate din umplutură. Folosim morcovi, conopidă, ciuperci, dovlecei, broccoli, ardei, porumb, ceapă, mazăre, fasole verde. După preferințe le folosiți fie congelate, fie proaspete și le gătiți la abur sau le opăriți. Cât despre compoziția de carne tocată aceasta se face după cea pentru chiftele. Se amestecă ușor carnea tocată cu usturoi, ceapă, ouă crude, sare, piper, boia, cimbru, chimen măcinat și miez de pâine înmuiat. Se frământă totul bine cu mâna și se gustă pentru a se vedea dacă compoziția este destul de condimentată. După preferințe puteți pune verdeață, pătrunjel sau mărar. De preferat ar fi să puneți doar pâinea înmuiată în apă, după care se stoarce în palme și se adaugă în compoziția de carne. Folosind pâine înmuiată, chiftelele vor fi mai moi și mai puțin îndensate. Astfel o să obțineți o ruladă de carne cu legume și cașcaval de aproximativ 40 de cm, aproximativ zece porții. Aceasta se poate mânca și peste două zile.
Cum se pregătesc legumele
Umplutura de legume sotate se face la tigaie. Se gătesc rapid într-o tigaie cu ulei, la foc iute. Legumele se pun în ordine descrescătoare a timpilor de gătire și se începe cu morcovul, apoi punem legumele fragede, după care la final se pune sare, piper și doi căței de usturoi. În maximum 15 minute terminați de pregătit legumele.
După care se pregătește cuptorul care trebuie încins la 180 de grade C. Se pregătește hârtia de copt care se așează pe masa de lucru. Se unge bine cu ulei și se răstoarnă carnea tocată pe ea, după care aceasta se face sub forma unui dreptunghi. Peste carne se presară cașcaval ras fin, iar deasupra se pun legumele sotate, în strat uniform. Cașcavalul va lega legumele de carne. Se rulează chifteaua umplută și se pune la cuptor. Rulada se pune în folie de aluminiu și se lasă la cuptor aproximativ 50 de minute, după care se dă folia jos și se lasă să se rumenească timp de aproximativ 20 de minute.