Manifestarea a debutat marți, 28 mai, cu festivitatea de deschidere a evenimentului dar și acordarea mai multor premii: „Premiul pentru cea mai bună actriță de teatru idiș”: Tricy Abramovitz, „Premiul penru cel mai bun actor de teatru idiș”: Yaakov Bodo, „Premiul «In Memoriam» pentru promomovarea culturii idiș în lume”: Carol Feldman, „Premiul pentru promovarea culturii românești în Israel”: Doina Meiseles. Dinstincțiile au fost oferite de Federația Evreilor din România. Seara s-a încheiat cu proiecția de film „Nu sunt eu” cu Maia Morgenstern despre Maia Morgenstern.
Miercuri, 29 mai, Primăria Municipiului Iași a organizat o conferință de presă la care au participat actrițele Tracy Abramovitz și Doina Meiseles, regizorul Alexander Hausvater și directorul Teatrului Culturii Idiș din Israel, Zeling Rabinovitz (Teatrul Yiddishpiel Tel Aviv). Primarul Mihai Chirica a precizat că scopul organizării festivalului este reînvierea unor pagini importante din istoria și cultura Iașului.
„Manifestarea trebuie văzută ca un moment de start pentru una dintre cele mai frumoase pagini de istorie din cultura poporului evreu, repere care s-au scris la Iași, unde protagonist a fost maestrul Avram Goldfaden. Aici, la Iași, a fost creat primul teatru evreiesc din lume, creatorul musicalului de pe Broadway este Avram Goldfaden, iar lumea l-a privit ca pe un punct de referință în show-ul mondial, reușind să mențină această cultură până astăzi. Prin acest festival, vrem să atragem atenția că am început să reclădim una dintre cele mai importante pagini din cultura acestui oraș, dar și a acestei regiuni. Am vrut să reînnodăm în forma sa inițială festivalul de teatru idiș pe care l-a inițiat maestrul Ioan Holban, dar în același timp nu am vrut să devenim competitorii propriei noastre idei, ci să-i reformulăm un concept mai larg.
Ceea ce i se cuvenea comunității evreilor din Iași, sperăm să returnăm pas cu pas: recunoașterea adevărului istoric dar și promovarea valorilor acestei comunități. Totul va fi posibil numai dacă ieșenii, în general, vor înțelege cu adevărat ce înseamnă tolența, cultura, iubirea dintre oameni, indiferent de confesiune”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Ziua de miercuri, 29 mai, s-a încheiat cu spectacolul de muzică klezmer susținut de formația Comunității Evreilor din Iași, Niggun.
Tot în cadrul conferinței de presă organizată la Palatul Roznovanu, regizorul Alexander Hausvater a invitat ieșenii să participe joi, 30 mai, de la ora 19.00, la spectacolul de teatru „Two Kuni Lemls” de Avram Goldfaden, în interpretarea actorilor de la „Yiddishpiel Theatre” din Tel Aviv.
„Acest spectacol este pentru toți iubitorii de teatru, dar și pentru cei care își iubesc oraș. Publicul va putea descoperi cum era văzut Iașul, din perspectiva unui scriitor al secolului al XIX-lea, care nu este doar un scriitor evreu, ci unul român. El vine în Iași ca să creeze un jurnal, dar își dă seama că exista deja un jurnal aici. Atunci, a început să intervieveze români pe care i-a pus pe scenă. Mă aștept ca oamenii care nu știu nimic de teatru, să vină la spectacol. Prin această manifestare, ieșenii au ocazia să se regăsească pe scenă, mai ales că vorbim de o comedie, un musical, care arată forțele actoricești, artistice a unei companii. Limba teatrului este una universală, pe care cu toții o înțelegem și o vorbim”, a punctat regizorul Alexander Hausvater.