Ziua Regalităţii, reper al istoriei României

0
173
Ziua Regalităţii

Aniversarea pe 10 mai a Zilei Regalităţii a fost salutată de către primarul Mihai Chirica, edilul Iaşului făcând declaraţii pe această temă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Roznovanu.

„Este o zi deosebit de importantă pentru istoria acestei naţiuni. În istoria acestui stat, contribuţia Casei Regale a fost definitorie de fiecare dată. De la preluarea sub titulatura de domn al României de către viitorul rege Carol I la 1866, toate lucrurile bune ale acestei ţări s-au petrecut doar sub auspiciile Casei Regale a României. Toată istoria frumoasă de care ne bucurăm şi pe care mereu încercăm s-o invocăm, cel puţin de la crearea statului modern încoace, se datorează contribuţiei nemijlocite a Casei Regale a României. A fost o întreagă poveste în 1989 – 1990 că ţara nu-şi mai doreşte rege. Nu a fost decizia românilor pentru că aceştia nu ştiau care este istoria adevărată a acestui stat. Abia în ultimii ani am început să o descoperim, filă cu filă. La mulţi ani Casei Regale a României, la mulţi ani Majestăţii Sale Margareta, custodele Coroanei Regale a României, la mulţi ani României cele puternice!”, a fost mesajul primarului Mihai Chirica.

Pe 10 mai 1866, Principele Carol I ajungea la Bucureşti, fiind încoronat ca rege al României. Astfel, 10 mai a devenit Ziua Regelui, fiind sărbătorită drept Ziua Naţională a României între anii 1866 – 1916 şi 1918 – 1947.

Casa Regală a României a sărbătorit în această dimineaţă Ziua Regalităţii printr-o ceremonie militară de depunere de flori la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi a statului modern român. De asemenea, în cursul acestei după amiezi, la Palatul Elisabeta va avea loc o sărbătoare populară, cu invitaţi din toate judeţele ţării şi Republica Moldova.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments