Alimentele care provoacă deces prematur și cancer. Studiu de nouă ani

0
269

Două studii europene efectuate timp de nouă ani și în rândul a peste 120.000 de persoane au sugerat că abuzul de alimente ultraprocesate crește riscul de boli cardiovasculare, cancer și deces. Aceste noi studii întăresc argumentele studiilor anterioare care fac legătura dintre alimentele ultraprocesate și un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială și chiar cancere, însă nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă. Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când sunt produse prin procese industriale multiple și conțin numeroase ingrediente, în special aditivi.

Cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnații, supele la plic și snaks-urile fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate. Potrivit cercetătorilor, acestea au, în general, o cantitate mare de sare, grăsimi saturate, zahăr și sunt sărace în vitamine și fibre. La toate acestea se adaugă contaminanții din ambalaje și recipientele din plastic. Potrivit Inserm, acest tip de alimente reprezintă peste jumătate din aportul de energie în multe țări occidentale. La noul studiu francez al Inserm, condus de dr. Mathilde Touvier, denumit NutriNet-Santé, au participat peste de 100.000 de persoane.

Persoanele participante au fost monitorizate între 2009 şi 2018, pe o perioadă de maxim şase ani. Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială. Consumul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, în special boli coronariene și boli cerebrovasculare. „Studiul singur nu conduce la concluzia că există o relaţie cauză-efect, însă asocierea dintre alimentele ultra-procesate şi riscul bolilor cardiovasculare este statistic semnificativă, luând în considerare celelalte caracteristici ale participanţilor (consumul de tutun, alcool, nivelul de activitate fizică, statutul socio-economic, vârsta, sexul, greutatea etc.)”, a declarat Mathilde Touvier, care a condus studiul realizat de Inserm.

Cel de-al doilea studiu realizat de Maira Bes-Rastrollo de Universitatea din Navarra, Pamplona, Spania, şi colegii ei evaluează posibilele asocieri între consumul alimentelor ultraprocesate şi riscul de deces din orice cauză. Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultraprocesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus (mai puţin de două porţii pe zi). Fiecare porție zilnică suplimentară de alimente ultraprocesate a crescut riscul de mortalitate cu 18 procente. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments