Trăim într-o lume a gadgeturilor iar cei care le folosesc au vârste fragede. Ceea ce este îngrijorător, spun medicii psihiatri, este faptul că ei își construiesc în mediul virtual modele de urmat pe care încearcă să le imite. Prin atitudine, stil și multe alte elemente care au fost observate în ultima perioadă și care constituie obiectul cercetărilor actuale. S-a creat o întreagă teorie asupra a tot ceea ce înseamnă rețele de socializare și s-a constatat că ele ne fac mai mult rău decât bine. De ce? În primul rând, se pierde conexiunea cu realitatea, iar oamenii ajung să comunice mai bine în scris decât verbal. Mai apoi, oriunde mergi îi vezi pe toți cu ochii în telefon semn că sunt mult mai atenți la ce se întâmplă în mediul virtual decât în cel real. Cel mai grav este că tinerii sunt afectați de acest tip de fenomene și psihiatrii trag un semnal de alarmă pentru că pot apărea depresiile, mai ales la adolescenți. Ei își modifică fotografiile după modelele pe care ei le urmează sau vedetele pe care le imită și ei rămân, practic, fără o identitate. Aceste practici sunt vizibile mai ales pe conturile adolescenților care devin frustrați de propria lor condiție.
“Suntem triști pentru că pornim de la anumite valori și cele adevărate se pierd. Valoarea de astăzi care se vinde și merge, prinde foarte bine în rândul tinerilor este imaginea. Se creează o anumită imagine, tinderea spre perfecțiune. În momentul în care natura te-a înzestrat cu anumite calități și defecte, în funcție de fiecare, ei încearcă prin intermediul acestor programe să atragă cât mai multă apreciere”, explică dr. Elena Popescu, psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
Cine s-ar fi gândit că în spatele acestor aplicații de înfrumusețare a fizicului și de ce nu, de retușare a micilor imperfecțiuni, stau niște sentimente de frustrare și neîmplinire?
“Este vorba despre aprecierea pe care ei o primesc din mediul online, mediul virtual, nu realitatea de zi cu zi. Ei trăiesc foarte mult acum în mediul virtual. Și atât timp cât imaginea vinde fără celelalte valori, asta își doresc și ei. Se poate ajunge și la depresie sau stări de tristețe dacă nu primesc acele aprecieri necesare, scandal, certuri între prieteni. De ce ? Pentru că se merge pe modul superficial. Se merge pe imagine, nu pe adevărata structură a persoanei”, a mai spus Elena Popescu.
Afectaţi de reţelele de socializare
Din păcate, cazurile sunt tot mai frecvente. Doar la Iași, peste 1.000 de tineri cu vârsta de până în 35 de ani au apelat la medicul psihiatru pentru că au conștientizat faptul că au o problemă cu aplicațiile de socializare.
“Se poate trata această dependență, dar important este să se conștientizeze și să apeleze la medic sau la psiholog. Părinții de obicei nu cunosc lucrurile astea, ei sunt în afara subiectului, doar observă anumite modificări în starea copilului sau adolescentului. Cei mai mulți pacienți au vârste cuprinse între 12-18-20 de ani. Am avut și cazuri care aveau 30 de ani, deci avem o vârstă mică de începere, vârstă în care ei sunt în mediul familial, părinții nu observă aceste aspecte. Sunt prea puțini părinți care folosesc așa ceva sau mame, tați care folosesc și ei acest tip de aplicație”, a spus psihiatrul.
Ceea ce aparent este o joacă sau lipsit de importanță, dependența de telefonul mobil și de anumite aplicații poate duce la depresii, iar unii tineri își pun capăt zilelor. Statisticele arătă că în lume, peste 1 milion de persoane recurg la gesturi extreme, din cauza depresiei și lipsei unei vieți sociale reale, pentru că petrec mai mult de opt ore pe internet. Cum recunoaștem o persoană care suferă de depresie? Simplu, spun specialiștii. Ea se izolează, nu mai comunică cu cei din jur așa cum o făcea înainte, nu are poftă de mâncare și se constată o pierdere a greutății. S-a mai constatat că mulți au stări de nervozitate și o neliniște continuă, iar de obicei tinerii ajung să fie mult mai activi în mediul virtual decât în cel real. La adolescenții diagnosticați cu depresie se înregistrează și performanțe școlare scăzute și sentimentul de pierdere a controlului. Tocmai de aceea, ei trebuie să depășească toate aceste momente prin sprijinul familiei și a unui medic psihiatru.