Asta da risipă! Bani europeni investiți în parcuri industriale nefuncționale

Comuna Lețcani a cedat aproape 38 de hectare de pâmânt Consiliului Județean Iași pentru construirea a două parcuri industriale. Este vorba de parcul agroindustrial Transagropolis și Iași Industrail Parc. După mai bine de cinci ani, investiția de cinci milioane de euro din fonduri europene nu a transformat Lețcaniul într-un centru de agrobusiness, iar al doilea parc este doar pe hârtie. Primarul comunei spune că funcționarea celor două parcuri stagnează și este sabotată, iar primăria Lețcani în acești ani nu a primit niciun beneficiu financiar de pe urma existenței a celor două parcuri industriale. Mai mult a pierdut chiar banii pe care îi puteau încasa din subvențiile pentru pășune.

0
933

Acum 10-11 ani, ideea creării unui parc agroindustrial la Lețcani a venit după ce Stelian Turcu, primarul comunei, ar fi vizitat la Paris cel mai mare târg din lume de produse agro-industriale. Și-a dorit în comuna sa ceva asemănător, dar mai mic ca dimensiune. Aici urma să fie concentrată și să fie dezvoltat un hub al tot ce înseamnă producere, depozitare, înmagazinare și apoi desfacerea pe piața românească a fructelor și legumelor produse în județele Moldovei, dar și importul acestora pentru depozitare din Republica Moldova și Ucraina. A fost semnat chiar și un parteneriat transfrontalier cu aceste două state, vecinii moldoveni și Ucrainei urmând să-și aducă la Lețcani producția pentru desfacerea atât pe piața României, dar și în alte state ale Uniunii Europene.

Pentru a realiza proiectul, comuna Lețcani a cedat benevol și fără a primi vreun beneficiu bănesc în jur de 20 de hectare de pământ, pe care s-au și construit spațiile de producție și administrative, depozitele, dar și hala frigorifică. Aici urmau să fie atrași peste 300 de producători agricoli din județ și 30 de firme din industria alimentară, dar și câteva zeci de producători și firme din raioanele Ungheni și Fălești din Republica Moldova și producători de fructe și legume din regiunea Vinnytska, Ucraina.

Investiția inițială la semnarea contractului de realizare a Transagropolis a fost de 4,3 milioane de euro, din care 2,8 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu spune însă că în acest moment Transagropolis nici pe departe nu este un parc agroindustrial așa cum a fost gândit la început.

”Noi ne gândeam și am avut ideea unui cluster în agricultură, să mai dezvoltăm încă 15 hectare alături, să aducem mai multe firme, să facem producție, să facem proiecte acolo cu finanțare europeană, dar de când a plecat Cristian Adomniței a stagnat totul. A fost practic tras pe dreapta, în așteptarea trecerii timpului ca să vină cineva să-l închirieze gratis, o investiție care s-a ajuns la 5 milioane de euro. Dar dacă stă în paragină, n-are rost. Iar au crescut buruienile de doi metri înălțime și nu sunt în stare nici să cosească iarba din parc, dară-mi-te să-l administreze”, povestește cu tristețe primarul comunei Lețcani.

Stelian Turcu crede că se așteaptă trecerea timpului ca să poată fi închiriat apoi legal unor firme căpușe din PSD, ori după perioada de cinci ani de monitorizare de la fondurile europene, spațiile ar putea fi închiriate oricăror firme de către administratorul parcului, care este acum CJ Iași.

”Se stagnează și se sabotează funcționarea parcului agroindustrial de la Lețcani. El a fost finanțat pentru a se înmagazina și depozita și a valorifica produsele agricole în supermarketurile din județul Iași. Acum, noi tot așteptăm să se întâmple acest lucru, dar el a fost închiriat unor firme PSD-iste, de exemplu TIC-TAC SRL, unde patron este Ion Vatamanu, primarul de la Târgul Frumos, care nu are nicio treabă cu legumele și fructele. Are doar panificație și schimbă lăzile dintr-o mașină în alta și altor firme care nu au culturi de legume și fructe”, povestește Stelian Turcu.

 

Spațiile toate ar fi ocupate, dar nimeni nu vrea să vină să preia administrarea Transagropolis

După ce a fost dat în exploatare în 2015-2016, spațiile parcului agroalimentar au fost date în chirie. Cu toate acestea, producție agro-alimentară este puțină. Din 2018, Consiliul Județean Iași încearcă să dea în concesionare drepturile de administrare a spațiilor existente la Transagropolis, însă nici după cea de-a cincea licitație nu există vreun doritor.

Primarul și consilierii locali de la Lețcani ar fi de acord să preia și să administreze ei Transagropolis, dar nu pot pentru că finanțarea europeană și investiția a fost obținută de Consiliul Județean, iar primăria Lețcani este partener doar pentru că a cedat spre administrare terenul către autoritățile județene.

”Să dăm fermierului ce este a fermierului și această posibilitate de a se dezvolta în parcul agro-industrial. Ca să ieșim din această stagnare a funcționării parcului, el ar trebui închiriat firmelor și asociațiilor agricole din județul care au producție de așa natură și știu ce ar trebui de făcut cu un parc agroindustrial. Noi așteptăm să treacă perioada asta de monitorizare a implementării proiectului și după asta să vedem. Dacă ar fi un administrator bun, să facă de exemplu în fiecare sâmbătă câte un târg de produse agro-alimentare românești, tradiționale, seara un spectacol, cred că parcul ar fi funcționabil. Ar trebui să fie închiriat acelor producători de legume și fructe, mă refer în deosebi la hala frigorifică, acolo în hala mare sunt 10 depozite frigorifice care sunt goale și ar putea fi închiriate. Acum sunt cireșe, căpșune, acelor producători ca ei să închirieze și să păstreze acolo fructele și legumele și apoi să le distribuie în hipermarketurile din județ”, ne spune Stelian Turcu câteva din ideile care ar putea fi puse în aplicare la Transagropolis.

 

Milioane de euro invetiți în TransAgropolis nu aduc niciun avantaj economic comunei Lețcani

Comuna Lețcani nu are niciun beneficiu economic de pe urma cedării terenului pe care a fost construit parcul agro-alimentar. Mai mult, în comuna Lețcani mai există și un alt parc industrial, însă acesta are doar numele – Iași Industrial Parc.

”Și acest proiect stagnează, având doar denumirea și nu se face absolut nimic deja de cinci ani de zile. La început, noi ne-am bucurat de colaborarea cu CJ pentru că acesta urma să facă investiții în parcul industrial – Iași Industrial Parc. Să aducă terenul la nivelul drumului european, să-l împrejmuiască, să facă un canal de desecare în caz de inundații și ploi abundente, să schimbe traseul rețelei electrice. De asta a fost ideea să fie dat CJ. Dar, pentru că nu se întâmplă nimic, va trebui să facem un parc industrial la nivel local, pentru că la noi vin investitorii și nu la CJ”, ne spune Stelian Turcu.

Primarul spune că analizează și posibilitatea de a da o nouă hotărâre de consiliu local pentru a renunța la Iași Industrial Parc realizat în parteneriat cu Consiliul Județean și să încerce crearea unui parc industrial pe cont propriu, așa cum au făcut cei din comuna Miroslava.

De pe urma celor două parcuri industriale, chiar dacă s-ar părea că Lețcani ar trebui să atragă mai mulți bani, administrația locală spune că invers, au avut chiar pierderi. Primarul Stelian Turcu povestește că după darea în administrare a celor aproape 38 de hectare de terenuri către CJ Iași, comuna Lețcani a pierdut subvențiile pentru pășune, iar alte beneficii n-au mai apărut.

 

Investițiile făcute până acum, în cinci ani ar putea fi inutile

Cea mai mare preocupare a celor de la Lețcani este că s-a distrus o idee ce ar fi trebuit să le transforme comunitatea, iar investițiile enorme făcute cu sprijin european în cinci ani s-ar putea să fie mult deteriorate. În afară de un târg anual pentru fermieri, care are loc la Transagropolis în septembrie, evenimente dedicate industriei agroalimentare la acest parc agroindustrial nu mai au loc.

”Aceste investiții degeaba sunt construite în județul Iași pentru că nu aduc niciun beneficiu comunității. E rău că noi facem proiecte și nu reușim să le valorificăm. Orice investiție care nu este îngrijită an de an se deteriorează. Asociația producătorilor de porumb a încercat să închirieze, dar cei de la CJ nu le-au închiriat. Era o asociație care administrează peste 500 de hectare de teren. Și apoi se mai găseau dintre acești mari fermieri din Iași care au fructe și legume, dar nu s-a vrut”, ne spune la finalul discuției primarul comunei Lețcani.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDin suflet, pentru copiii de toate vârstele
Articolul următorProcesul de mediere
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments