Mii de absolvenți ies, anual, de pe băncile facultăților cu profil economic din toată țara. Mulți dintre aceștia ajung să lucreze în domenii conexe sau chiar complet diferite de cel pentru care s-au pregătit în cei trei ani de studii universitare. Sunt, însă, destul de mulți care iau calea contabilității, fie pe cont propriu, fie ca angajați în companii. Potrivit Paylab.ro, comparatorul de salarii lansat de eJobs România, un expert contabil are în medie un salariu de 3.930 de lei net, adică bani în mână. Spre comparație, salariul mediu în România a fost de 2.936 de lei în luna ianuarie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Ceea ce înseamnă că în contabilitate leafa este cu o treime mai mare decât media pe țară. Contabilitatea este pe locul al cincilea în topul celor mai bine plătite domenii, după IT, Juridic, Bănci și Resurse Umane, potrivit raportului anual Review&Trends, lansat de eJobs România la începutul anului. Salariul de intrare în profesie este însă mic și pornește de la 3.300 de lei brut, ceea ce înseamnă 1.940 de lei în mână, conform ABSL – asociația care reprezintă firmele din sectorul de servicii.
Tichetele de masă și asigurarea medicală privată, printre beneficii
Există și o serie de beneficii extrasalariale pentru cei care lucrează în domeniu, însă acestea variază în funcție de mărimea firmei. Cei care lucrează în companiile mari adaugă, de cele mai multe ori, la veniturile totale lunare și un pachetul de beneficii din care nu lipsesc tichetele de masă, asigurarea medicală privată, pensia facultativă sau abonamentul la sala de sport, potrivit eJobs, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din România.
Posturile din contabilitate, printre cele mai căutate
Raportul Review&Trends mai arată și că acest domeniu al contabilității este al treilea cel mai căutat de candidați, fiind surclasat doar de vânzări și logistică (curierat). ”Contabilii rămân extrem de căutați în piață, indiferent de nivelul de experiență pe care îl au. În acest moment, pe eJobs.ro avem aproape 900 de joburi deschise pentru acești specialiști, în toată țara. Sunt căutați atât în regim full time, cât și part time”, a declarat Bogdan Badea, directorul eJobs România. Pe lângă contabilii de firmă, și companiile de servicii externalizate caută să angajeze pe aceste posturi. Acestea oferă, la rândul lor, servicii de contabilitate pentru alte firme, inclusiv din străinătate. În limbaj de specialitate, acest lucru se numește outsourcing. Printre cele mai mari companii de outsourcing din domeniul contabil în România sunt: Genpact, Wipro, WNS Global Services, Acacce România, TPA România, Process Solutions, Optima Call, TMF România. Alături de acestea activează și ”Big Four”, cele mai mari companii de servicii de audit financiar din lume: Deloitte, KPMG, EY și PricewaterhouseCoopers. Potrivit unui studiu din 2016 realizat de Cushman & Wakefield, România se clasa pe primul loc în lume în privința sectorului de servicii externalizate, depășind Filipine, Ungaria și Brazilia în topul țărilor mature. Acest top nu include doar serviciile de contabilitate, ci și cele de call center, serviciile de resurse umane, logistică sau serviciile IT.