Ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, respectiv în Constituţie şi în lege, a susţinut marţi preşedintele Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute marţi la Cotroceni, înaintea consultărilor cu partidele politice.
„Ne pregătim de sesiunea de consultări cu partidele politice. Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câştigat de mine împreună cu românii şi după ce am aflat cu toţii rezultatele de la alegerile europarlamentare.
Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislaţie, însemnând în Constituţie şi în lege.
Avem, cu siguranţă, cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârşitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicţiei de a acorda amnistie şi graţiere corupţilor, iar a doua chestiune – interdicţia dată Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor Justiţiei, a politicii penale şi, sigur, trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanţelor de urgenţă şi altor instituţii decât Avocatului Poporului”, a declarat preşedintele la Cotroceni.
Iohannis a atras atenţia în discursul său că ordonanţa prin care Guvernul Dăncilă a schimbat modul în care sunt aleşi preşedinţii de Consilii Judeţene a arătat o dată în plus ce bine ar fi fost să existe această cale de atac.
„Am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atac, fiindcă PSD, care a pierdut ruşinos aceste alegeri europarlamentare, nu a ştiut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciţi, iarăşi ordonanţă de urgenţă, şi nu orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerilor locale pentru Consiliile Judeţene, respectiv preşedinţii Consiliilor Judeţene. O abordare fundamental greşită din partea PSD. Trebuia, PSD, după această palmă primită de la electorat, să se abţină de la orice ordonanţe de urgenţă”, a susţinut preşedintele.
Şeful statului a mai precizat că, la consultări va aborda şi chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum şi pe europarlamentare.
„Este evident că trebuie să reluăm discuţia despre statul de drept în România. Este evident că trebuie să reluăm discuţia pe îmbunătăţirea legilor Justiţiei, care au fost adoptate cu opoziţia largă a Preşedintelui, a Opoziţiei parlamentare, a asociaţiilor de profil.
Este clar, pe de altă parte, că acest vot dat la europarlamentare, care a sancţionat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în Uniunea Europeană. Şi această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor.
Iată că, în realitate, urmările acestui referendum sunt multiple, sunt pozitive pentru România şi am de gând să convoc partidele şi să discut atâta vreme cât reuşim să implementăm total voinţa românilor”, a subliniat şeful statului.
Întrebat în ce măsură crede că se poate constitui o majoritate în Parlament, pentru ca rezultatele referendumului să fie transpuse în Constituţie, Iohannis s-a arătat optimist.
„Eu cred că se poate constitui o majoritate, fiindcă partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist în această privinţă. Iar dacă nu se întâmplă imediat, atunci cetăţenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD: alegeri prezidenţiale, alegeri locale, alegeri parlamentare”, a declarat preşedintele.