Pentru firmele mici și mijlocii aceasta este o perioadă foarte bună pentru a-și face planuri de dezvoltare accesând fonduri cu finanțare nerambursabilă. Continuăm în această ediție cu alte două linii de finanțare.
Prima face parte din Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor– și urmărește îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. Prioritatea sa este sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor IMM-urilor non-agricole din mediul urban și a întreprinderilor mijlocii non-agricole din mediul rural.
Finanțarea aceasta se îndreaptă către următoarele domenii: producție/ fabricare,deșeuri,construcții,turism/catering,editare,software orientat către client,activități medicale,centre de fitness, activități recreative.
Participanții vor putea primi un sprijin financiar nerambursabil cuprins între 1.000.000 euro și 5.000.000 euro. Însă solicitantul va trebui și el să participe financiar. În cazul regiunii noastre, de Nord-Est, întreprinderile mijlocii vor trebui să contribuie cu 40%, iar micro întreprinderile cu 30%.
Acest sprijin financiar poate fi folosit în următoarele direcții: cheltuieli pentru amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităților, pentru construcții și instalații; dotări (utilaje, echipamente, dotări); active necorporale (brevete, licențe, programe informatice etc.). Dincolo de acestea, eligibile sunt și alte cheltuieli: organizare de șantier; lucrări de construcții, cheltuieli conexe. TVA-ul este eligibil, ca și cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică: studii de teren; obținere de avize, acorduri, autorizații; proiectare și inginerie; consultanță; asistență tehnică; comisioane, cote și taxe.
A doua linie de finanțare pe care v-o prezint vizează capitalul uman.
Programul operațional capital uman: Stagii de practică pentru studenți urmărește investiția în educație și în formarea profesională și în învățarea de-a lungul vieții. Practic, aceste cuvinte ascund o realitate simplă: se caută trecerea cât mai ușoară de la teorie la practică, intrarea cât mai rapidă pe piața forței de muncă. Aceasta înseamnă și mecanisme de anticipare a competențelor, adaptarea programelor de învățământ, inclusiv a unor sisteme de învățare duală și programe de ucenicie.
Programul va duce la creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non-universitar care își găsesc un loc de muncă ca urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă.
Scopul este de a crește rata de participare a studenților la programele de învățare la locul de muncă din cadrul parteneriatelor care să faciliteze inserția pe piața muncii a absolvenților de studii terțiare. Parteneriatele nou înființate sunt dezvoltate între instituții de învățământ superior, sectorul privat și actori din domeniul cercetării și inovării. Domeniile de pregătire pun accent pe sectoarele economice cu potențial competitive.
Practica studenților se desfășoară pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei convenții, încheiată între organizator și partenerul de practică.
Alocarea financiară este de 30 milioane euro (fonduri europene + contribuția națională).
Proiectele vor putea fi depuse în sistemul informatic MySMIS începând cu data de 24 mai 2019, ora 12.00, până în data de 12 august 2019, ora 16.00.