Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica a găsit soluții în privința deficitului de locuri din creșele din Iași.
“Sunt deosebit de preocupat de rezolvarea într-un mod definitiv și rezonabil a problemei deficitului de locuri din creșele din Iași, problemă pe care am preluat-o ca atare încă de la începutul mandatului de primar și pe care nu numai că nu am abandonat-o, dar asupra căreia m-am aplecat cu toată seriozitatea și la care am și găsit unele soluții. Cifrele vorbesc de la sine: dacă în 2015 bugetul total alocat Direcției Creșe a fost de 5,4 milioane lei, în acest fondurile alocate au urcat până la 11 milioane lei. Preocuparea mea este cu atât mai intensă cu cât Iașul este unul dintre foarte puținele orașe ale României cu spor demografic pozitiv și cu o rată mare de întinerire a populației, aspecte sociale ce nu pot decât să ne bucure și să ne responsabilizeze totodată. Angajamentul meu față de ieșeni constă în a mări cu câte 200 de locuri anual numărul de locuri din creșe și am dispus deja o serie de măsuri în acest sens. Din păcate, avem o problemă și cu angajații din domeniu, unde înregistrăm de asemenea un deficit, fiindcă activitatea – care impune o anumită pregătire și efort – nu este deloc ușoară, dar răspunderea este uriașă. Cu toate acestea, ne vom strădui să venim cu cele mai eficiente și mai rapide soluții, fiindcă municipalitatea și eu, ca primar, prețuim cu adevărat tânăra generație și viitorul orașului nostru.”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Dat fiind interesul public firesc față de acest subiect, conducerea Primăriei Municipiului Iași face o serie de precizări suplimentare în legătură cu înscrierile în unitățile gestionate de Direcția Creșe Iași și criteriile de departajare aferente.
În prezent, Direcția Creșe gestionează 11 creșe, cu o capacitate de 39 de grupe, respectiv 975 de locuri pentru copii. În actuala perioadă de înscrieri, pentru anul 2019 – 2020 Direcția Creșe a primit 913 de solicitări de înscriere, numărul de locuri disponibile fiind însă de circa 325.
În ciuda eforturilor considerabile făcute în ultimii ani, Municipiul Iași se confruntă în continuare cu un deficit de locuri disponibile în creșe în raport cu numărul de cereri. Situația persistă de dinainte de 2015 și, în ciuda creării de noi locuri pentru copii, deficitul a fost menținut în ultimii ani pe fondul creșterii populației Iașului, a întineririi populației și a sporului demografic pozitiv. Este de subliniat faptul că cu această problemă se confruntă majoritatea marilor orașe din România – de exemplu, București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Oradea -, aglomerările urbane în plină dezvoltare implicând o creștere naturală a numărului de tineri, de părinți și, firesc, de copii.
În acest an situația din Iași a fost complicată de începerea lucrărilor de extindere și modernizare la creșele nr. 1 și 10, în valoare de 2,9 milioane lei, fără TVA, lucrări în urma cărora înscrierile în grupele mici au fost suspendate temporar, ceea ce a creat un deficit suplimentar de circa 100 de locuri. Cele două creșe vor funcționa temporar în spațiile în curs de amenajare de la Hotel Municipal, care își păstra însă destinația de creșă și după finalizarea lucrărilor de la creșele nr. 1 și 10. După cum am mai explicat, după finalizarea lucrărilor de modernizare și extindere cele două creșe vor primi din nou înscrieri la grupele mici, astfel încât pentru anul 2020 – 2021, luând în calcul și locurile de Hotel Municipal, vor fi disponibile cu circa 200 de locuri de înscriere mai mult decât în prezent.
Subliniem din nou faptul că introducerea criteriului de proximitate printre cele de departajare la înscrierile în creșe este unul firesc și necesar, menit să apere interesele locuitorilor Municipiului Iași față de cele ale locuitorilor din celelalte localități din Zona Metropolitană. Acest criteriu este folosit și de alte municipalități care se confruntă cu deficit de locuri în creșe, cum este cazul, de exemplu, în Oradea: https://bit.ly/2EZGE9F.
De asemenea, precizăm că acest criteriu a fost folosit încă de la început în evaluarea dosarelor de înscriere, nefiind introdus pe parcurs. În acest context, primarul Mihai Chirica a dispus Serviciului de Audit al Primăriei Municipiului Iași să facă o verificare de urgență a felului în care au fost calculate punctajele dosarelor de înscriere la creșe și să semnaleze eventualele erori de calcul.
Totodată, primarul Mihai Chirica a dispus Direcției de Asistență Socială Iași să identifice, dintre familiile care au depus cereri de înscriere în creșe, eventualele cazuri sociale grave și să propună măsuri de rezolvare cât mai urgente.