Papa Francisc a binecuvântat România, asemănându-o cu grădina Maicii Domnului

150.000 de oameni au intrat într-o comuniune cu iubirea și credința Așa cum mulți se așteptau, venirea lui Papa Francisc la Iași a fost una memorabilă, despre care se va scrie mult timp de acum înainte. Biserica Romano-Catolică Iași, autorități locale, forțe de ordine din cadrul mai multor structuri, toate au fost mobilizate pentru ca întâlnirea cu Sfântul Părinte să fie una memorabilă și în siguranță. Și așa a și fost.

0
135

Oameni disciplinați, reguli respectate ca la carte, o rugăciune atât de puternică încât cu greu o poți descrie în cuvinte dar și o emoție care te face să speri că încă mai există bunătate în ființa umană. Potrivit informațiilor oferite de către organizatori, nu mai puțin de 150.000 de pelerini au venit să îl vadă pe Papa Francisc la Iași, în fața Palatului Culturii.

La rândul său, Sanctitatea Sa a rămas fără cuvinte de tot ceea ce s-a petrecut aici: mulțimea de oameni care a venit să îl vadă, de căldura cu care a fost primit, de bătrâna care l-a întâmpinat cu nepotul său în brațe. Totul a creat o atmosferă de sărbătoare a iubirii, a familiei și credinței, dincolo de vremurile în care trăim. De mai multe luni de zile, mii de persoane au lucrat pentru ca întâlnirea cu Papa Francisc la Iași să fie feerică. Sfântul Părinte a stat aproximativ două ore, timp în care a vizitat Catedrala Sfânta Regina Maria Iași, a binecuvântat sute de bătrâni, bolnavi și tineri, iar mai apoi a mers cu papamobilul pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt până în fața Palatului Culturii.

”Dragi frați și surori, bună seara! Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulțumesc pentru călduroasa voastră primire și pentru mărturiile pe care mi le-ați dăruit. Mons. Petru, ca un bun și mândru tată de familie, prezentându-vă, v-a îmbrățișat pe toți cu cuvintele sale, și ai confirmat-o tu, Eduard, când ne spuneai că această întâlnire nu vrea să fie doar pentru tineri, sau doar pentru adulți, sau pentru alții, dar ați dorit ca „în această seară să fie împreună cu noi părinții noștri și bunicii noștri””, a spus Papa Francisc la Iași.

 

Unitatea familiei este prioritară

Întregul discurs al său a fost despre unitatea familiei și de sacrificiul pe care îl fac unii membrii care pleacă în străinătate pentru a munci.

”Mă bucur să știu că în această piață se află chipul familiei lui Dumnezeu care-i îmbrățișează pe copii, pe tineri, pe soți, pe persoanele consacrate, pe bătrânii români din diferite regiuni și de diferite tradiții, precum și pe cei din Moldova, cei veniți de dincolo de Prut, pe credincioșii ceangăi și cei de limbă poloneză și rusă. Duhul Sfânt ne convoacă pe toți și ne ajută să descoperim frumusețea de a sta împreună, de a ne putea întâlni pentru a merge împreună. Este dificil să mergem împreună, nu-i așa? Este un dar pe care trebuie să-l cerem, o lucrare artizanală pe care suntem chemați să o săvârșim și un dar frumos, totodată, pe care trebuie să-l transmitem. Dar de unde să începem?”, a spus Sfântul Părinte.

 

Citat din Eminescu

Pe parcursul discursului ținut în fața pelerinilor, Papa l-a citat pe Mihai Eminescu.

Tinerii înfloresc când se simt iubiți”, spunea Eduard. Toți înflorim când ne simțim iubiți. Pentru că iubirea prinde rădăcini și ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viața celorlalți. Așa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru național, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăție ca a nopții stele” (M. EMINESCU, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”). Noi aparținem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povești. Pentru a merge împreună acolo unde ești, să nu uiți de ceea ce ai învățat în familie.

 

Iașul, căminul tinerilor de peste hotare”, a spus Papa Francisc.

Iașul este capitala tineretului și asta s-a auzit până la Vatican pentru că Papa a binecuvântat acest oraș în care tinerii vin să studieze.

”Aici trăiesc mulți studenți din diferite părți ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie, cu Scholas Occurentes, în care îmi spunea că acest oraș, anul acesta, este capitala națională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraș care, din punct de vedere istoric, știe să se deschidă și să înceapă noi procese; un oraș care știe să găzduiască tineri proveniți din diferite părți ale lumii, așa cum este acum. Două caracteristici care ne amintesc de potențialul pe care îl aveți și de marea misiune pe care o puteți desfășura: să deschideți drumuri pentru a merge împreună și pentru a duce mai departe acel vis care este profeția: fără iubire și fără Dumnezeu nici un om nu poate trăi pe pământ”, a mai spus Papa Francisc.

Odată terminată rugăciunea, Papa a mers la Icoana Maicii Domnului de la Cacica, s-a închinat, după care și-a luat rămas bun de la credincioși. Aceștia l-au aplaudat și aclamat însă nu cu un sentiment de tristețe că pleacă, ci de bucurie și speranță.

”Suntem fericiți pentru momentul pe care l-am trăit și avem pe buzele și în inima noastră un singur cuvânt care vrea să însemne totul: Mulțumesc! Pentru că am avut bucuria unei asemenea întâlniri, o întâlnire istorică, epocală. Îi mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a oferit un asemenea moment, că după câteva încercări asupra noastră nu ne-a părăsit și, din contra, el ne-a arătat că ne însoțește și ne bucură pentru că atunci când Sfântul Părinte a pus piciorul aici, la noi, pe acest pământ binecuvântat, cerul s-a luminat. După acel ropot de ploaie a venit deodată o rază de lumină și a venit Sfântul Părinte. A rămas impresionat că a putut găsi aici o familie mare, formată din diferiți fii și fiice ale Bisericii și din partea tuturor celor care trăiesc aici, în acest oraș”, a spus PS Petru Gherghel despre venirea lui Papa Francisc la Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments