Primăria finalizează două licitații majore privind transportul public

0
174

Municipalitatea ieșeană continuă modernizarea transportului public cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1. Primarul Mihai Chirica a anunțat într-o conferință de presă că în scurt timp vor fi desemnați câștigătorii a două licitații care vizează reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor și achiziția de tramvaie noi. Este vorba despre proiectele „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”.

„La cele două proiecte am avut câte o singură ofertă, din partea asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Ofertele sunt în prezent în evaluare tehnică. Valoarea totală a celor două proiecte este de 228,6 milioane lei, ele urmând a fi finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa Prioritară IV”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Licitația pentru lucrări din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” a avut o prevedere bugetară maximă de 29.110.847,07 lei, fără TVA. Proiectul general prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea sa de 114.197.308,33 lei cu TVA.

Lucrările de construcții din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” au fost estimate la maxim 44.356.437,96 lei, fără TVA. Acestea presupun reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114.359.729,95 lei cu TVA.

Va fi reabilitată și calea de rulare a tramvaielor către Dancu

Cu aceeași ocazie, edilul a mai anunțat că vineri, 7 iunie, va avea loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației care vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziția a patru tramvaie. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104.022.632 lei. Licitația lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prevede doar executarea lucrărilor de construcții, fără achiziția celor patru tramvaie, și are o prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei.

Totodată, până pe 21 iunie municipalitatea așteaptă oferte pentru achiziționarea a 16 tramvaie aferente celor teri proiecte menționate anterior, cu lungimea de circa 26 de metri, prevederea bugetară fiind de 142.721.280 lei, fără TVA.

În Iași vor circula în curând și autobuze electrice

Joi, 6 iunie, va avea loc și licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie, fiecare cu lungimea de circa 30 de metri, destinate transportului public urban de călători. Cumpărătorul va fi Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totala estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achiziție se bazează tot pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1.

Tot prin intermediul unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie, la Iași ar urma să ajungă 24 de autobuze electrice. Procedura implică achiziția a 70 de astfel de mijloace de transport, valoarea totală a achiziţiei ridicându-se la aproape 160 milioane lei. În program sunt incluse patru autorităţi din ţară: Iaşi (54,5 milioane lei), Județul Neamţ (21 autobuze, 48,1 milioane lei), Târgu Mureş (15 autobuze, 34,4 milioane lei) şi Tulcea (10 autobuze, 22,8 milioane lei). Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi folosite în transportul public local pe rutele 42 Copou – CUG (14) şi 52 Piaţa Alexandru cel Bun – pasaj Octav Băncilă – Copou (10). Autobuzele vor beneficia de 24 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă (în depouri şi la capete de traseu).

În această perioadă Ministerul Dezvoltării Regionale va lansa și o altă procedură de licitaţie, de data aceasta pentru 20 de autobuze electrice de 12 metri, mijloacele de transport care vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu).

Valoarea proiectului de achiziţie a celor 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri este de 50.000.000 de lei, la care se adaugă 6 staţii de încărcare rapidă (3.000.000 de lei) şi 20 de staţii de încarcare lentă (2.000.000 de lei), toate sumele fiind fără TVA.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments