Profesor de la UMF, băgat în spital de țeparii din turismul ieșean

O profesoară universitară din Iași a fost la un pas de moarte după ce a fost abandonată într-un parc din București, de agenția de turism cu care călătorise în Grecia. Femeia se lovise grav în camera de hotel din Grecia și a fost transportată cu autocarul la București, în stare critică, fără să fie anunțată vreo autoritate medicală. Nu a contat deloc asigurarea internațională de sănătate. Mai mult, imediat după incident, cadrul universitar a fost țepuit de o firmă de turism din Iași. În ciuda notificării privind imposibilitatea onorării unei excursii în Barcelona, pentru care își luase bilet cu o lună înainte de la agenția Marion Tourism, nu i s-au mai returnat cei 800 de euro

0
2086

Viorica Gavat, profesor universitar, șef de disciplină la Igienă și membru al senatului UMF Iași se află în stare critică după un incident cauzat, din spusele aparținătorilor, atât de ingnoranța unei firme de turism cu care a călătorit în Grecia, cât și de indiferența prietenelor de-o viață. Femeia, in vârstă de 78 de ani, a cumpărat o excursie în Grecia de la Agenția Imperial Turism din Iași, pentru perioada 15-29 mai. În excursie, Viorica Gavat a fost însoțită de patru persoane pe care le considera prietene, printre care Negru, soția unui procuror, Ivan, soția profesorului Ivan de la UMF, cu care Viorica Gavat a colaborat o viață întreagă, și alte două doamne.

La o săptămână de la începerea excursiei, domnul profesor Ivan îl sunâ pe fratele meu Cristi, pentru a i spune ca mama „s-a pierdut”, în sensul dezorientării temporo- spațiale, crezând că este vorba de un Alzheimer .Fratele meu a sunat agenția de turism care a indicat că mama este foarte bine , după așa zise investigații. Între timp, fratele meu a mai vorbit cu mama care părea obosită și se plângea de dureri de spate, coloană…Am aflat ulterior, de la mama, că a căzut în baia hotelului, dând cu capul de chiuvetă, ceea ce i-a provocat contuzii importante pe șold și coapsa stângă, vizibile la internarea ei în spitalul de Neurochirurgie din Iași, pe 29 mai seara”, ne-a declarat Ionuț Gavat, fiul Vioricăi Gavat.

Abandonată ca un câine într-un parc din București

Viorica Gavat

În cursul dimineții de 29 mai, la ora 6.00, Cristian Gavat, celălalt fiu al femeii, primește un telefon alarmant din partea profesorului Ivan din Iași , care i-a sugerat să sune pe cineva de urgență din București, care să o preia pe mama sa pentru că este în stare grava cu dezorientare spațio-temporală, micțiuni necontrolate, stare generală afectată și motricitate inexistentă.

Fratele meu, fiind în Iași, a sunat o cunoștință care nu răspundea la telefon la acea oră. Doamna Negru l-a apelat la rândul ei pe fratele meu, insistând să cheme pe cineva care să o recupereze pe mama, pentru ca ele, cele 4 prietene, trebuiau să prindă următorul autocar spre Iași și nu mai pot aștepta. Cristi a insistat și le-a rugat pe doamne să stea cu mama până găsește pe cineva, dar fără succes. Astfel, mama, la 78 de ani, la terminusul excursiei a fost abandonată într-un parc, aproape inconștientă și fără să poată să meargă singură”, a declarat Ionuț Gavat..

Pompierii și polițiștii, trimiși să rezolve o urgență medicală

Disperat și scârbit în același timp de calitatea umană a celor care i-au abandonat mama în acel parc, Cristi Gavat a sunat la 112. Operatorilor nu le venea să creadă povestea și au trimis de urgență …un echipaj de poliție și pompieri, nu o ambulanță. După lungi cercetări, cele două echipaje au găsit-o pe Viorica Gavat, delirând pe o bancă. A fost transportată la Spitalul Universitar din București, unde i s- a detectat o tumoră cerebrală, cu dezvoltare galopantă .

Între timp, cunoștința noastră din București a răspuns la telefon și am reușit să o aducem la Iași în jurul orei 20, atunci când a fost internată în serviciul de Neurochirurgie al doctorului Eva. Ulterior, am închiriat o ambulanță privată cu care am transferat-o la Clinica Polisano din Sibiu, acolo unde va fi operată pentru un Glioblastom de 5×5 cm, în zona insulară cerebala cu prognostic de viață de un an. Iată cum, un om de 78 de ani, profesor universitar respectat poate fi tratat de către o agenție care nu a vrut să spună adevărul despre starea ei de sănătate pentru a o repatria acasă, deși avea asigurare voyage , iar prietenele ei și ghidul excursiei au abandonat-o într-un parc în stare gravă, fără să cheme măcar o ambulanță și să stea lângă ea în așteptarea acesteia. Am contactat această agenție și inițial m-au mințit spunând că mama nu a avut asigurare și că nici șoferul, nici ghida, nu știau de starea ei de sănătate. Ulterior au recunoscut că avea asigurare ”, a spus Ionuț Gavat, medic chirurg în Franța care la momentul internării mamei lui făcea naveta între Paris- Iași și Sibiu.

Reporterii 7Est au contactat reprezentanții agenției Imperial Turism, cu care Viorica Gavat a plecat în excursia din Grecia.

Eu am vorbit cu ghidul grupului, care i-a comunicat că toată luma este în regulă. La sosire, așa cum facem de fiecare dată, am întrebat fiecare turist cum a fost și dacă s-au întors cu bine, sănătoși. În dimineața zilei de 29 mai am vorbit cu soțul unei doamne din grup, Ivan, dar cu doamnele din grup nu am reușit să iau legătura. Cei de la agenția din București mi-au comunicat că turiștii au ajuns la ora 5 și ceva și i-au lăsat în parcul din Militari. Nimeni nu s-a plâns că îi este rău. Cele trei prietene erau cele mai în măsură să fi sesizat ghidul sau șoferul sau să fi sunat la 112. Noi ne-am cerut scuze și ne pare rău de ce s-a întâmplat, dar nu am avut cunoștință de această situație”, ne-a declarat Gabriela Andronic, reprezentant al Agenției Imperial Turism Iași

Escrocată de 800 de de euro

Ca și cum toate cele întâmplate Vioricăi Gavat nu ar fi fost de ajuns, femeia a mai fost escrocată și de 800 de euro, de o altă agenție de turism din Iași – Marion Tourism din Piața Unirii nr. 11.

“În urmă cu câteva luni, mama a cumpărat o excursie spre Barcelona, în valoare de 800 euro, bani ce au fost achitați în integralitate. Imediat după ce i s-a întâmplat mamei după excursia din Grecia, fratele meu a notificat agenția Marion pe data de 31 mai, privind imposibilitatea mamei de a onora prin prezența sa această excursie, pe motive medicale întemeiate, și a cerut rambursarea banilor. Agenția e refuzat instantaneu această rambursare . Ulterior, pe data de 3 iunie, agenția m-a contactat pentru a-mi explica motivația refuzului ce constă în lipsa din contract a vreunei prevederi de rambursare în caz de boală și că prin urmare singurul element care prevalează o reprezintă baremul calendaristic al anulării , prevăzut în contract”, a declarat Ionuț Gavat.

Contactați telefonic, reprezentanții agenției de turism care refuză să ramburseze banii pentru acea excursie care nu a mai avut loc, au refuzat orice dialog.

“Eu nu am ce punct de vedere să vă dau d-voastră. Dacă vreți să discutați ceva, veniți personal și discutați cu șefu. Nu vă pot da telefonul șefului. Adresă de email vă pot da și faceți solicitare scrisă”, ne-a declarat o înțepată de la agenția Marion Tourism.

Contracte în afara legii

Potrivit legii, cazurile de forță majoră, care sunt unilaterale și nu lasă loc de interpretare, cum este o urgență medicală susținută cu documente, banii se rambursează integral, excepție făcând, parțial, rambursarea costurilor pe biletele de avion. În rest, costurile ce cuprind cazare sau masă se returnează integral, mai ales dacă, peste cazul de forță majoră, solicitarea privind imposibilitatea onorării unui contract de turism s-a făcut în termen, înainte de a se produce serviciile din pachetul turistic.

În acest caz avem de-a face cu o escrocherie pe față, angajații prăvăliei de turism prevalându-se de faptul că nu aveau prevăzută în contract situația de forță majoră, ceea ce este ilegal. În ce privește situația în care clienta a fost abandonată în parc, vorbim despre faptul că persoana respectivă nu a beneficiat de asistența turistică de care trebuia să aibă parte. Aici s-au exonerat de niște obligații față de client”, ne-a declarat un expert în turism.

Familia Gavat este hotărâtă să își facă dreptate apelând atât la instanță, cât și la organele de control ale actorilor din turism, de la ANAT și până Ia Ministerul Turismului.

Update 11.06.2019: 

drept_la_replica_MARION_TURISM_SRL
0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentHoroscop 10 iunie 2019
Articolul următorS-A AFLAT! MOTIVUL PENTRU CARE FLORIN SALAM ȘI ROXANA DOBRE NU SE VOR CĂSĂTORI
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments