Polițiștii au nevoie de veste anti glonț și anti înjunghiere, camere corporale care să constituie probe și armament modern. Pistolul Carpați este vechi de zeci de ani și se defectează în timpul tragerii, iar asta face diferența între viață și moarte, consideră conducerea Sindicatului Polițiștilor Pro Lex. În plus autospecialele de poliție sunt autospeciale doar cu numele pentru că sunt simple mașini cu girofar, vechi și uzate, consideră Pro Lex. „Avem nevoie de autospeciale care să ne ofere protecţie în timpul misiunilor, dacă tot le numim atât de pompos autospeciale, în realitate sunt ca oricare alte autoturisme doar că au staţie de emisie-recepţie, lampă girofar şi sirenă şi nu de puţine ori sunt prea vechi şi prea uzate pentru a circula pe drumurile publice.
Avem nevoie de veste anti-înjunghiere şi antiglonţ care să se regăsească în fiecare autospecială de poliţie, pe care să le echipăm atunci când situaţia o impune”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Pro Lex. Polițiștii sunt „carne de tun” în lupta cu infractorii iar pistoalele „Carpați” sunt de multe ori inutile. Mai mult, o cameră corporală pentru agenții din teren ar înlătura suspiciunile că nu ar fi acționat legal în anumite sitiuații, mai arată reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Pro Lex. „De prea multe ori ne simţim carne de tun în lupta cu fenomenul infracţional.
De prea multe ori ne simţim ‘trimişi la luptă singuri şi cu pieptul gol’. Prea des ne mor colegii în timpul serviciului! Avem nevoie de armament modern, un singur model de pistol – un singur model de muniţie. Încă mai folosim pistolul ‘Carpaţi’ – uzat fizic şi moral, necalibrat, care, de multe ori, se defectează în timpul tragerii, iar asta poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Avem nevoie de body-cam, pentru a dovedi faptul că am acţionat corect, altfel riscăm să fim analizaţi luni de zile pentru deciziile pe care le luăm într-o fracţiune de secundă, fără ca acei ce judecă ‘la rece’ evenimentul să înţeleagă în totalitate ce s-a întâmplat, ce am simţit în acele momente”, susţine Pro Lex. Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că în prezent poliţiştii fac antrenament de tragere doar de două ori pe an. „Avem nevoie de pregătire! O pregătire teoretică şi practică reală pentru a face faţă riscurilor, trageri în condiţii de stres, trageri dinamice/instinctuale pentru a putea face faţă oricărei situaţii cu care ne confruntăm zilnic în timpul serviciului.
În prezent, tragem cam de două ori pe an, trageri de precizie, ca la concurs. Avem colegi încadraţi din sursă externă de mai mult de un an de zile care încă nu au urmat cursul de iniţiere în carieră de 3 luni. Avem nevoie de programe pentru decompresie psihică”. De asemenea, aceştia solicită înăsprirea pedepselor pentru ultraj, dar şi întărirea autorităţii poliţistului și de un ministru care să reprezinte interesele polițiștilor „Avem nevoie de protecţie din partea legii. Înăsprirea pedepselor pentru infracţiunea de ultraj. Avem nevoie să descurajăm astfel de fapte.
Avem nevoie de un ministru care să ne reprezinte cu responsabilitate şi eficienţă la nivelul puterii legislative, care să transmită realitatea din stradă către legislativ, care să iniţieze modificările legislative de care avem atât de multă nevoie. Avem nevoie de ‘întărirea autorităţii poliţistului’, acest proiect trebuie transformat în lege cât mai curând, fără a face obiectul ‘jocurilor politice’”, se mai arată în comunicatul Pro Lex.