1. De ce ați ales meseria de polițist?
Cms. șef Costel Gîtlan: Nu pot să spun că m-a îndrumat cineva din familie să urmez această carieră. În schimb, am cunoscut mulți oameni ai legii care mi-au călăuzit pașii către meseria de polițist.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Tatăl meu voia ca eu să urmez o carieră militară. Mi-a recomandat să merg la un liceu militar și să devin ofițer. Eram un copil destul de disciplinat, deși pare greu de crezut. Dar eu m-am gândit la Poliție – atunci se numea Miliție – pentru că mi s-a părut că are o deschidere mai mare pentru comunitate și îmi plăcea să relaționez cu cetățenii. Chiar mi-am dorit să fiu omul care să producă o schimbare în structura care exista atunci în Miliție. Îmi doream foarte mult ca acei milițieni să se comporte cuviincios cu oamenii, să aibă un limbaj corespunzător să fie calzi și prietenoși cu cetățenii.
2. Cât de greu (sau ușor) este să ajungi să conduci un colectiv de câteva sute de persoane?
Cms.șef Costel Gîtlan: Poliția Județeană are aproximativ 1.500 de angajați. Nu sunt puțini și este adevărat că nu e ușor să conduci o asemenea instituție. Dar nu acesta este scopul unui polițist – să ajungă șeful unei instituții. Dar, cu ajutorul colegilor, al echipei cu care am lucrat și lucrez în continuare la Inspectorat, și datorită, probabil, aprecierii de care mă bucur în rândul subordonaților și a șefilor, iată că s-a întâmplat să fiu numit șeful Inspectoratului. Însă recunosc faptul că mi-am dorit și eu această funcție.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Când mi-am ales această meserie mi-am propus să studiez și să mă profesionalizez. Niciodată în tinerețe sau după absolvirea școlii nu m-am gândit să conduc colective. Am avut ca țintă să-mi îndeplinesc atribuțiile și să ajung să fiu apreciat ca un om corect, cinstit, cuviincios, dedicat. Ușor, ușor, am constatat că pot face față unei astfel de situații – să conduc un colectiv. Am fost șef de birou, și aveam în subordine 10-20 de colegi, apoi am fost șef de serviciu. E o mare provocare atunci când ești propus sau ales să conduci o instituție ca Poliția Locală. Nu este ușor, dar trebuie să găsești numitorul comun deoarece, ca reprezentant al acestei instituții, trebuie să fii un reper pentru toți, un reper de corectitudine, de cinste, și, în același timp, trebuie să identifici toate problemele care sunt la nivel instituțional, să-i cunoști pe cei din subordine.
3. Ce sentimente vă încearcă atunci când instituția pe care o conduceți nu reușește să rezolve un caz de infracțiune?
Cms.șef Costel Gîtlan: Evident că mă încearcă un sentiment de frustrare, dar colegii mei depun eforturi pentru a soluționa în primul rând cazurile grave, dar totdeauna avem ca țintă să soluționăm toate cazurile, pentru că toate sunt importante. Fiecare polițist simte o frustrare și o neîmplinire atunci când nu reușește să rezolve un caz. Din fericire, în ultimul timp, la Iași nu am mai avut parte de cazuri grave care să nu fie soluționate, și acesta este un merit al întregului colectiv de polițiști.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Sigur că este o nemulțumire și personală, și instituțională, însă mereu căutăm soluții, cea mai bună variantă și cele mai potrivite căi de acțiune, pentru ca acea acțiune să ducă la o reușită. Dar trebuie să recunoaștem că sunt și cazuri nerezolvate, și ai un sentiment de neputință și un consum intern. Nu stai liniștit și nu ești împăcat și mereu îți ceri tot mai mult, astfel încât să faci față oricărei situații. Personal, pot să spun că sunt mulțumit de modul în care mi-am desfășurat și îmi desfășor activitatea, dar totdeauna este loc de mai bine.
4. Recent s-a încheiat vizita Papei Francisc la Iași. Câte efective au fost mobilizate pentru acest eveniment? Ce măsuri de ordine publică ați întreprins cu această ocazie?
Cms.șef Costel Gîtlan: Cu ocazia vizitei Papei Francisc am avut sute de polițiști, nu numai în stradă, ci și în alte misiuni care nu au fost neapărat la vedere, am avut sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului de Interne, inclusiv al Inspectoratului General de Poliție, ne-au venit în ajutor și polițiști din județele limitrofe. A fost o organizare foarte bună și nu au fost incidente semnalate, iar cele care au fost totuși sesizate au fost minore și au fost rezolvate pe loc. Au fost luate măsuri pentru asigurarea ordinii și liniștii publice în tot județul, având în vedere afluirea unui număr foarte mare de cetățeni, de pelerini, și a multor oficialități, au fost luate măsuri de restricționare a traficului rutier, mai ales în zona centrală a Iașului. Împreună cu alte structuri ale Ministerului de Interne și a celor de la Serviciul de Protecție și Pază au fost luate și măsuri specifice pentru asigurarea protecției demnitarilor și oficialităților.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: În primul rând trebuie să ne bucurăm că am fost contemporanii acestui eveniment deosebit și că Iașul a fost orașul care a beneficiat de această vizită. Nu numai noi am mobilizat efective, ci toate instituțiile din subordinea Primăriei, toți au depus eforturi cu o lună înainte, dar în perioada de dinaintea venirii Papei Francis, adică de pe 28 mai până pe 1 iunie, progresiv, efectivele mobilizate de Poliția Locală au fost de 200 până la 290. În ziua vizitei Papei Francis, polițiștii au stat pe teren și 10, 12 ore, și au vegheat ca totul să se desfășoare așa cum trebuia, în condiții de maximă securitate. Am arătat că suntem uniți ca și comunitate. De aceea, cei care au fost în vizită la Iași cred că au plecat cu o impresie foarte bună despre Iași. A fost excepțional, a fost o mulțumire care s-a văzut pe chipul fiecărui om, fiecărui pelerin și a fiecărui polițist. Chiar dacă au stat peste program, chiar dacă nu au băut apă sau nu au mâncat la timp, toți polițiștii au fost mulțumiți că s-a încheiat cu bine această vizită.
5. Care este strategia instituției pentru ca imaginea polițistului să se schimbe în bine?
Cms.șef Costel Gîtlan: Permanent lucrăm la ceea ce se numește imaginea Instituției Poliției, în sensul că dorim să îmbunătățim relația între polițiști și cetățeni, și pentru o bună pregătire profesională, și prin executarea misiunilor în cele mai bune condiții și cu rezultate bune vom reuși să avem o imagine mai bună în ochii cetățenilor, care trebuie să înțeleagă faptul că Poliția este un serviciu în sprijinul cetățenilor și pentru cetățeni. De aceea, facem un apel către ieșeni să fie alături de polițiști atunci când sunt anumite aspecte de sesizat, de reclamat. Avem nevoie de sprijinul cetățenilor, așa cum și ei au nevoie de noi.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Este și o strategie personală, care pleacă în primul rând de la o evaluare totală a cadrelor de poliție, pentru identificarea riscurilor interne, riscuri care se referă la neîndeplinirea atribuțiilor sau îndeplinirea defectuoasă a acestora. De aceea, ca o primă strategie, menționez pregătirea profesională continuă, dar și soluționarea problemelor cetățenilor la nivelul așteptărilor. Cetățenii vor din ce în ce mai mult de la Poliția Locală, și, de multe ori, polițiștii ajung să fie solicitați la situații unde nu avem competență. Cu toate acestea, să știți că intervenim, pentru că e firesc să intervenim și să identificăm acele infracțiuni, și, desigur, să cooperăm foarte bine cu colegii de la Inspectoratul de Poliție Județean Iași, astfel încât să ne aducem contribuția cât mai bine la securitatea comunității din Iași, la protecția personală și a bunurilor proprietate privată și publică.
6. Ce proiecte referitoare la educație și prevenire are instituția?
Cms.șef Costel Gîtlan: Avem foarte multe proiecte de prevenire a criminalității, ne adresăm în special copiilor, tinerilor, avem foarte multe activități în mediul școlar, cu alte instituții, precum Directia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială și Biroul de Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, dar nu numai acest organism, ci toți polițiștii operativi, depun eforturi pentru a duce mesajul către persoanele vulnerabile, către părinți, către profesori, în general către societate, pentru că, având o bună prevenire, vom avea mai puțin de lucru pe partea de combatere. Chiar în această săptămână derulăm campania numită Săptămâna Prevenirii Criminalității și avem foarte multe activități împreună cu parteneri din mediul social.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Sunt stabilite și implementate trei mai planuri de măsuri care vizează securitatea cetățenilor. Avem un plan de măsuri care face referire la violența stradală – delincvența juvenilă – acei copii care sunt atrași sau implicați în tot felul de scandaluri. Un alt plan de măsuri îl avem pentru combaterea cerșetoriei, fenomen care a luat amploare pentru că Iașul a devenit atractiv ca urmare a organizării multor manifestări religioase, culturale, sportive, care concentrează un număr foarte mare de participanți, și de aici posibilitatea obținerii venituri din cerșetorie. Al treilea plan de măsuri îl desfășurăm împreună cu Agenția Națională Antidrog și Inspectoratul Județean de Poliție Iași pe linia prevenirii consumului de droguri în rândul elevilor. Avem o prioritate comună – securitatea elevilor – atunci când merg spre școală, când sunt la școală și când ies de la ore. Desfășurarea activităților în cadrul celor 3 planuri de măsuri și obținerea unor rezultate bune ar duce la o îmbunătățire și a imaginii polițiștilor. În plus, ne-am propus să îmbunătățim și operativitatea la intervenții, dar nu ca să se ajungă la o aplicare a sancțiunilor ca normă, ci sancționarea doar a acelor situații care sunt foarte vizibile, care încalcă grav normele de conduită socială.
7. Sunteți mulțumit de dotările instituției? Sunt ele suficiente pentru asigurarea liniștii și ordinii publice?
Cms.șef Costel Gîtlan: Poliția ieșeană are dotările pe care le are, în general, Poliția Română. E loc de mai bine. În ultima perioada, la nivelul Ministerului de Interne s-au făcut eforturi pentru a îmbunătăți dotările, am primit autospeciale, echipament de protecție, probabil că, în timp, societatea și factorii de răspundere vor dispune măsuri pentru ca Poliția să fie din ce în ce mai bine dotată.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Să știți că da. Este unul dintre punctele tari ale Poliției Locale, din punct de vedere logistic chiar stăm foarte bine dispunem de autospeciale care au o condiție tehnică foarte bună, anul trecut au fost achiziționate nouă autospeciale cu toate dotările necesare.
8. De ce dotări ați mai avea nevoie?
Cms.șef Costel Gîtlan: Mai sunt multe de făcut pe acest segment, inclusiv la dotarea tehnico-materială, dotarea cu unități de calcul. Sunt foarte multe doleanțe ale colegilor mei – spații de lucru mai generoase, mai multe autospeciale, mai multă tehnică de lucru, armament, mașini cu mai mulți cai-putere. Trebuie să ne gândim că societatea evoluează, infractorii au noi metode de comitere a faptelor și atunci noi trebuie să ținem pasul cu ei. Au apărut autoturisme cu sute de cai-putere și noi trebuie să ne adaptăm.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Am avea nevoie de stații de emisie-recepție pentru ca apelurile la intervenții să nu se mai facă prin telefon. În funcție de buget, le vom cumpăra. Mai avem în vedere să creăm o unitate motorizată cu motociclete sau ATV-uri electrice, astfel încât să îmbunătățească deplasarea polițiștilor în zonele cu acces dificil sau în apropierea parcurilor, a zonelor de agrement, desigur că vrem să optimizăm transportul cabalinelor pentru Poliția Călare, și, de asemenea, ar mai trebui calculatoare, un sistem de video-conferință, însă nu putem exagera nici noi, ca instituție, știm foarte bine că bugetul local este mai mic față de ceilalți ani, dar facem eforturi pentru a crește nivelul de securitate a cetățenilor. Și, dacă am amintit de asta, trebuie să amintesc faptul că, în 2018, în opt zone din Iași cu risc criminogen ridicat au fost instalate sisteme de supraveghere video, iar anul acesta vrem să îl extindem și în alte zone.
9. Care este colaborarea cu omologii dumneavoastră?
Cms. șef Costel Gîtlan: Avem o colaborare foarte bună cu toate polițiile locale, care vin în sprijinul nostru pe anumite paliere, de exemplu asigurarea ordinii și liniștii publice. Ei desfășoară și anumite activități pe linie rutieră, sub coordonarea celor de la Poliția Rutieră.
Cms. șef Liviu Zanfirescu: Avem o relație excelentă cu colegii de la Inspectoratul Județean de Poliție, lucrăm permanent în cooperare cu structurile de poliție ale IPJ, cu Biroul Rutier, Poliția Locală dirijează traficul auto în fiecare dimineață sub coordonarea celor de la Poliția Rutieră, există un schimb de informații zilnic referitor la evenimentele petrecute în 24 de ore, noi punem la dispoziția Poliției Municipiului Iași efectivele și distribuția în teren astfel încât se știe mereu ce polițist acționează pe o anumită zonă.