Un nou eveniment în cadrul FIE: Conferința Anuală a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi

0
164

În perioada 5-8 iunie, Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” al Academiei Române-Filiala Iași derulează „Conferința Anuală a Institutului de Istorie “A. D. Xenopol”din Iaşi». Aflată la prima ediție, manifestarea propune diversitate în lucrările conferinței: de la istoriografie, educaţie, presă, naţionalism la moravuri şi comportament social, violenţă şi corupţie, identităţi şi migraţii, politică, societate şi personalităţi, oameni, locuri şi monumente din trecutul oraşului Iaşi, la care se adaugă relaţii internaţionale, Marele Război şi Conferinţa Păcii. În deschiderea evenimentulu a fost invitat să participe și primarul Iașului, Mihai Chirica.

„Pe parcursul ultimilor ani, istoria și cultură sunt din ce în ce mai prețuite la Iași, având misiunea de a păstra standardul evenimentelor organizate în concordanță cu statutul de capitală istorică a României. Odată cu declanșarea programului de manifestări dedicat Centenarului României, ieșenii au redescoperit istoria acestui oraș, fapt care a repoziționat Iașul la nivel național. Această reușită se datorează parteneriatului instituțional, aici amintind inclusiv de acordul de colaborare dintre municipalitatea ieșeană și Academia Română, Iașul fiind primul oraș din România care a apelat la încheierea unui astfel de acord. Tot în cadrul programului Centenar, am derulat începând din anul 2016 un larg proces de punere în valoare a clădirilor istorice, care s-a materializat prin proiecte concepute special pentru obiective culturale precum: Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa, Baia Turcească (care va deveni Centru Internațional de Artă Contemporană), Casa Berthelot, Muzeul de Istorie Naturală. Mai trebuie menționat și faptul că am început lucrările de reabilitare a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial aflat în Cimitirul Eternitatea, la Casa Kogălniceanu de pe strada Lascăr Catargi. Sperăm că în acest an vom demara și lucrările de reabilitare a Școlii Normale «Vasile Lupu». Pentru mine este importantă istoria acestui oraș, o bogăție inestimabilă care atrage ca un magnet cei care respectă educația, cultura, mediul academic”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Într-un cadru festiv, miercuri, 5 iunie,  istoricului Ştefan Lemny i s-a decernat titlul de membru de onoare al Institutului „A. D. Xenopol. Evenimentul organizat de Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” al Academiei Române-Filiala Iași face parte din calendarul de manifestări al Festivalului Internațional al Educației Iași mai-iunie 2019.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments