Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. În acest fel, criza politică din Republica Moldova pare să ia sfârșit.
Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PDM (partidul fondat de Vlad Plahotniuc), a anunțat vineri într-o declarație de presă că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. „Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe”, a spus Cebotari.
„Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a spus Cebotari, indicând „binomul PSRM – ACUM”.
Cu 10 minute înainte de anunțul de retragere făcut de Cebotari, carabinierii, care timp de o săptămână au împânzit clădirea Guvernului, s-au retras în mod organizat din curtea Executivului, a informat Unimedia.md.
Liderul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a anulat întâlnirea cu ambasadorii țărilor UE, care urma să aibă loc după întâlnirea cu ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, scrie NewsMaker.
Prin plecarea guvernului Filip se rezolvă o mare parte a crizei politice din Republica Moldova, unde Curtea Constituțională, apropiată de PDM, invalidase noul guvern condus de Maia Sandu în urma realizării unei coaliții guvernamentale între blocul ACUM (format din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase) și partidul pro-rus PSRM, condus de președintele Igor Dodon.
Decizia PDM vine pe fondul unui adevărat desant diplomatic la Chișinău, unde azi au venit consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, secretarul de stat Dan Neculăescu, iar la sediul PDM au venit în timpul amiezei ambasadorul SUA și alți diplomați.
Ce s-a întâmplat la Chișinău în ultimele 7 zile:
La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.
Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.
În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale.
Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.
În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.
CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar.
Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri. Guvernul lui Filip a anunțat inclusiv mutarea ambasadei Moldovei din Israel la Ierusalim.
Premierul Maia Sandu anunțase un miting de amploare în favoarea alianței pe care o reprezintă pentru duminică 16 iunie, la ora 10.00. Rămâne de văzut dacă acest miting va mai avea loc.