Cunoscută şi sub numele de dieta care schimbă metabolismul, dieta daneză este un regim alimentar care se bazează pe reguli şi restricţii deosebit de stricte.
Astfel, nu doar că pierzi kilogramele nedorite, dar, de asemenea, îţi îmbunătăţeşti metabolismul şi estompezi celulita.
În timpul dietei daneze, greutatea scade relativ repede datorită unei diminuări semnificative a cantităţii de grăsimi şi de carbohidraţi pe care le consumi. Cei care vor să urmeze acest regim alimentar, trebuie să respecte câteva reguli. Doar aşa reuşeşti să pierzi până la 20 de kg în 13 zile prin dieta daneză.
Dieta daneză – Păreri pro şi contra
Toate dietele sărace în calorii au dezavantaje. Principalul inconvenient al acestui regim alimentar este că organismul nu primeşte toate substanţele nutritive necesare. Rezultatul? Dificultăţi de concentrare, slăbiciune, stare de somnolenţă, iritabilitate. Din acest motiv, dieta nu este recomandată persoanelor care desfăşoară o muncă fizică şi nici celor bolnavi sau care s-au tratat recent de vreo afecţiune. Asta pentru că acest regim alimentar slăbeşte sistemul imunitar şi creşte riscul de îmbolnăvire. Specialiştii atrag atenţia că dietele sărace în calorii pot provoca, de asemenea, boli de rinichi şi de intestine.
Pe de altă parte, în ciuda tuturor dezavantajelor menţionate mai sus, mulţi care au slăbit cu dieta daneză spun că regimul are rezultate vizibile. În plus, kilogramele pierdute nu se depun la loc după încheierea dietei. Un alt avantaj este faptul că dietă daneză îmbunătăţeşte metabolismul şi grăsimile pierdute nu se depun la loc vreme de doi ani. Însă cel mai important avantaj este că dieta daneză estompează celulita.
Ce reguli să urmezi dacă ţii dieta daneză
1. Dieta daneză durează doar 13 zile.
2. Trebuie să mănânci doar de 3 ori pe zi, întotdeauna la aceeaşi oră: micul dejun trebuie luat înainte de ora 9.00 dimineaţa, prânzul până în ora 14.00, iar cina între orele 17.00 şi 18.00.
3. Este esenţial să mănânci doar acele produse care sunt listate în meniu şi să nu le înlocuieşti cu altceva.
4. Bea cel putin 2 litri de apă pe zi când ţii dieta daneză
5. Nu folosi sare sau alte condimente.
6. Nu bea alcool, mânca dulciuri sau alte snacksuri.
7. Consumul alimentelor prăjite este interzis în dieta daneză
8. Dacă ai făcut o greşeală, după 6 zile de dietă, este necesar să întrerupi regimul; îl poţi reîncepe, dar nu mai devreme de trei luni.
9. Se recomandă să iei vitamine şi minerale pentru a preveni deficienţa de nutrienţi.
10. Dacă ai terminat cu succes dieta daneză, o poţi repeta după 2 ani.
11. După terminarea dietei, aportul de calorii ar trebui să fie crescut treptat, pentru a evita şocul caloric şi creşterea în greutate.
Dieta daneză – Exemplu de meniu pentru 13 zile
Ziua 1 în dieta daneză
Mic dejun: o ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr.
Prânz: 2 ouă fierte, 400 g de spanac fiert şi 1 roşie.
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 2 în dieta daneză
Mic dejun: o ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr.
Prânz: 250 g de şuncă şi 1 cană de iaurt.
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 3 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 2 ouă fierte tare,100 g şuncă slabă şi 150 g de salată verde.
Cină: 1 roşie,1 ţelină fiartă şi 1 fruct (opţiuni: mere, portocale sau pere).
Ziua 4 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 1 cană de iaurt natural şi 200 ml de suc de portocale.
Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras, 250 g de brânză.
Ziua 5 în dieta daneză
Mic dejun: 1 morcov ras.
Prânz: 200 g de peşte fiert, gătit cu unt şi suc de lămâie.
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de ţelină.
Ziua 6 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 2 ouă fierte tare şi 1 morcov ras.
Cină: 300 g de carne de pui şi 150 g de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 7 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de ceai fără zahăr.
Masa de prânz: numai apă.
Cină: 200 g de miel gătit la cuptor şi 1 măr.
Ziua 8 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr.
Prânz: 2 ouă fierte, 400 g de spanac fiert şi 1 roşie.
Cină: 200 g de carne de vită şi 150 g de salată verde, cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 9 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr.
Prânz: 250 g de şuncă şi 1 cană de iaurt natural.
Cină: 250 g de carne de vită şi 150 g de salată verde, cu suc de lămâie şi ulei de măsline.
Ziua 10 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 2 ouă fierte tare, 100 g de şuncă slabă şi salată verde.
Cină: 1 roşie,1 ţelină fiartă şi 1 fruct (opţiuni: mere, portocale sau pere).
Ziua 11 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 1 cană de iaurt natural şi 200 ml de suc de portocale.
Cină: 1 ou fiert tare, 1 morcov ras şi 250 g de brânză.
Ziua 12 în dieta daneză
Mic dejun: 1 morcov ras.
Prânz: 200 g de peşte fiert,gătit cu unt şi stropit cu suc de lămâie.
Cină: 250 g de carne de vită cu piure de ţelină.
Ziua 13 în dieta daneză
Mic dejun: 1 ceaşcă de cafea cu 1 linguriţă de zahăr şi 1 felie de pâine prăjită albă.
Prânz: 2 ouă fierte tare şi 1 morcov ras.
Cină: nimic.