Centenarul Sfârșitului Războiului de Întregire a Neamului

0
170

„I s-a spus Ferdinand Întregitorul, pentru că a adus acasă – de sub stăpâniri străine care au durat multe sute de ani și după un război care a provocat pierderi uriașe Țării – toate provinciile românești!

I-a fost dat Regelui Ferdinand, prințului de origine germană, blând și cumpănit la vorbă, înzestrat cu o profundă cultură umanistă, pacifist din fire, să izbândească acolo unde – cu excepția domnitorului Mihai Viteazul – nu a reușit niciunul dintre glorioșii săi înaintași care au crezut în idealul unirii tuturor românilor.

Ferdinand Întregitorul nu a mai trăit mult după Marea Unire, și s-a stins relativ tânăr, în 1927, la 61 de ani, ca și cum Marele Război i-ar fi secătuit întreaga energie dătătoare de viață. Conducătorul oștirii române s-a dus astfel după bravii soldați al căror sânge a înroșit trupul țării în marele bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Ferdinand Întregitorul a trăit puțin după nașterea României Mari, dar a avut timp să lanseze o serie de reforme care au schimbat profund societatea românească, precum reforma agrară și introducerea votului universal. De aceea, România interbelică, așa cum o înțelegem astăzi, cu bunele – mai multe – și relele ei – mai puține -, a fost zidirea acestui bărbat deosebit care a luptat și s-a sacrificat fără șovăire atunci când Țara i-a cerut să-i fie oștean credincios.

I s-a spus Ferdinand Întregitorul, dar, pentru mine, Regele Ferdinand rămâne, înainte de toate, un român adevărat!

La 92 de ani de la trecerea sa în neființă, Iașul – capitală de război între anii 1916-1918 – îl cinstește așa cum se cuvine pe Regele Marii Uniri, amintind generațiilor care vor veni după noi de acest om minunat.

Din fața Primăriei Iașului, Ferdinand Întregitorul ne spune cea mai frumoasă poveste a istoriei românilor!”, a precizat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments