Rețete moștenite de la părinți
Directorul Direcției de Asistență Socială, Luminița Munteanu a gătit ani la rând alături de sora mai mare. Așa a descoperit și care este mâncarea sa preferată, dar și cum să renunțe la pâine, iar de fiecare dată când are ocazia preferă să o înlocuiască cu mămăliguță.
„Am învățat să gătesc încă din copilărie. Fiind copil de la țară, părinții plecau la prima oră a dimineții la muncă, şi bineînțeles că trebuia să ne asigurăm hrana pentru noi și chiar la o anumită vârstă am ajuns să facem noi mâncare pentru toată lumea. La 12 sau chiar 13 ani gătitul ți se pare o joacă și e o necesitate pentru început. Ulterior am învățat să ne impunem gusturile într-o anumită mâncare. Îmi aduc aminte cum eram cu sora mea mai mare și am încercat tot felul de mâncăruri, chiar ne-am trezit cum ne ia și tigaia cu ulei foc. De la 14 ani am venit la liceu și am fost nevoită să gătesc, nu era ca și acum să poți găsi să cumperi orice. Pe vremea lui Ceaușescu foarte puține lucruri se găseau, ne aduceam materia primă de acasă, nu făceam mâncăruri sofisticate, ci simple cu care să ne hrănim”, povestește Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.
Ea preferă mâncărurile simple care se gătesc rapid și sunt sănătoase.
„Pasionată foarte mult am fost de ciorbe, dar în ultima perioadă le-am cam scos din alimentația zilnică. Îmi plac în general mâncărurile simple și care se fac rapid, cu ingrediente proaspete. Nu merg pe mâncăruri care sunt păstrate de la o zi la alta în frigider. Aș mânca de exemplu seara un grătar, dar nu îmi pot permite, și asta pentru că stam la bloc și fumul nu este plăcut, renunț și la ideea asta. Mănânc mai mult brânzeturi. La o anumită vârstă trebuie să fii mult mai atentă cu alimentația, mi-aș dori să merg mai mult pe produse fără ulei și doar gătite prin fierbere, dar nu reușesc de fiecare dată. Cel mai des mănânc varză călită și salatele de legume, iar din când în când mănânc spaghete. Mi-ar plăcea de multe ori să nu mănânc nimic, nu doar că țin la siluetă ci pentru că merg pe ideea că nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim. De asta aș vrea să am cât de cât niște mese ordonate. Mi-ar place să mănânc la ore fixe, puțin și corect”, a mai spus Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.
„Gătitul nu trebuie să fie o povară”
În plus, Luminița Munteanu ne sfătuiește să optăm pentru o bucătărie cât mai spațioasă care se ne ofere confortul de a găti.
„Îmi plac fructele de mare foarte mult, dar cum ele se găsesc sub formă congelată nu mănânc din orice loc. De regulă aleg mâncărurile mai ușoare. Mi-ar plăcea ceva cu mămăliguță și asta pentru că evit pâinea. Mâncarea chinezească mă fascinează foarte tare. Nu reușesc să gătesc și eu acasă pentru că nu îmi iese gustul respectiv și prefer să mănânc într-un singur loc unde m-am și obișnuit. Fiecare restaurant chinezesc are rețetele lui. Ca și rețetă prefer să gătesc hribi care mi se par că pot înlocui o multitudine de ingrediente. Știu o rețetă de ciorbă de hribi în care se adaugă legumele care nu trebuie foarte mult fierte și au un gust deosebit. Îmi place să pregătesc mâncare şi pentru prieteni. Am avut şi o masă de 20 de persoane şi am gătit personal mâncarea. Gătitul nu trebuie să fie o povară. Pentru asta îţi trebuie o zonă de confort, cu o bucătărie spațioasă unde poți avea lejeritate în gătit”, a mai precizat, Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.
Ciorbă de hribi
Pentru ciorba de hribi aveţi nevoie de jumătate de kilogram de hribi, două cepe, doi morcov, o rădăcină de păstârnac, o felie de rădăcină de ţelină, 100 de ml de smântână, 50 de grame de parmezan ras, ulei, piper, zeamă de lămâie pentru acrit, smântână.
Mod de preparare
Pentru început se pregătesc legumele care se curăţă şi se toacă. Ceapă se toacă solzişori, iar ţelina, morcovii şi păstârnacul se taie în cubuleţe. Legumele se pun la fiert în doi litri de apă şi se adaugă puţină sare. Între timp se pregătesc hribii care se toacă felii şi se adaugă după ce legumele s-au înmuitat şi se mai pune o lingură de ulei şi puţin piper. Se lasă să fiarbă zece minute şi se stoarce în ciorbă zeamă de la o lămâie sau două, astfel încât zeama să fie acrişoară. După care se mai lasă pe foc cinci minute. Ciorba se drege cu smântână amestecată cu parmezan ras.
Ingrediente
500 grame de hribi
2 cepe
2 morcovi
1 rădăcina de păstârnac
1 felie de rădăcină de ţelină
100 ml smântână
50 grame parmezan ras
ulei
piper
zeama de lămâie pentru acrit